Γράφει ο Τάσος Παππάς
Ποιο κόμμα δικαιούται να είναι στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και ποιο δεν έχει καμία θέση εκεί; Εντάξει, δεν είναι και κολοσσιαίας σημασίας το ερώτημα, μάλλον δεν απασχολεί στα σοβαρά πολλούς πολίτες, ωστόσο έχει την αξία του και προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μάχονται για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.
Το ποιο θα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο (αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ, το οποίο πάντως φλερτάρει κι αυτό με τη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO) θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις μελλοντικές σχέσεις τους. Θα είναι συνεργατικές; Θα είναι συγκρουσιακές; Από μακριά και όχι πολλά πολλά; Προχωράμε χώρια, χτυπάμε μαζί; Μήπως η απάντηση στην παντοδυναμία του καθεστώτος της Δεξιάς και του συστήματος Μητσοτάκη είναι η συγχώνευση; Είναι νωρίς να το πούμε.
Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος) που πρότειναν να φύγει το κόμμα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές υποστήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στη μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Δεν την ακολούθησαν όμως στην έξοδο από την Κουμουνδούρου, παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και περιμένουν το συνέδριο. Την άποψη για «μετακόμιση» του ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταθέσει και ο Νίκος Παππάς που ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στον δεύτερο γύρο υποστήριξε Κασσελάκη και σήμερα είναι στην ηγετική ομάδα. Επιμένει; Φαίνεται πως στην παρούσα φάση θεωρεί ότι είναι προτιμότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει τη συμμετοχή του και στις δύο ευρωπαϊκές ομάδες, αν αυτό μπορεί να γίνει δεκτό, και να επεξεργαστεί πολιτικές που θα φέρουν πιο κοντά αριστερούς, σοσιαλιστές και πράσινους.
Να θυμίσουμε ότι και επί Τσίπρα υπήρχαν επαφές, και μάλιστα προχωρημένες, του ΣΥΡΙΖΑ με τους σοσιαλιστές. Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής στις συνόδους των σοσιαλιστών, μιλούσε, είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων (Σάντσεθ της Ισπανίας, Κόστα της Πορτογαλίας), ενώ με διάφορες αφορμές και τα όργανα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και παράγοντες της ομάδας τάσσονταν υπέρ της συνεννόησης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για να χτυπηθεί η ηγεμονία της Δεξιάς στην Ελλάδα. Κάτι που δεν άρεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εξέφραζε τη δυσφορία του και ενίοτε απείχε από τις διαδικασίες όπου ήταν παρών ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε το βήμα που προτείνουν τώρα τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις τάσεις που τότε ήταν στο κόμμα και σήμερα είναι στη Νέα Αριστερά.
Ο κ. Κασσελάκης πάντως έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αποκλείεται να αλλάξει θέση; Οχι. Η υπόθεση θα κριθεί στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος σχολίασε με δηκτικό τρόπο: «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά». Ιδιες αρχές, ίδιες αξίες, κοινός σκοπός. Μάλιστα. Διαφέρουν ως προς αυτά ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Λίγα πράγματα. Και τα δύο κόμματα ισχυρίζονται ότι θέλουν να εκφράσουν την ανανεωτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο. Οπότε;
Ανάγωγα
Οταν το «όχι» γίνεται «ναι» αυτοθέλητα έχουμε οπορτουνισμό. Οταν γίνεται «ναι» με απειλές έχουμε χυδαίο εκβιασμό. Οταν γίνεται «αποχή» κρατάμε τα προσχήματα.