Γράφει ο Τάσος Παππάς
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης είπε ότι ο στόχος των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας είναι η ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν με εσωτερική αναταραχή. Προκλήθηκε σάλος γιατί κανένας άλλος Δυτικός μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε εκστομίσει κάτι ανάλογο και ο κ. Βαρβιτσιώτης έσπευσε να το μαζέψει όπως όπως λέγοντας ότι δεν καταλάβαμε καλά, άλλο ήθελε να πει, τον παρεξηγήσαμε και έριξε την ευθύνη για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε (πού αλλού) στον ΣΥΡΙΖΑ. Του ξέφυγε; Το έβγαλε από το κεφάλι του; Πάντως η αναδίπλωση κάθε άλλο παρά πειστική ήταν.
Οι μαρτυριάρηδες εκθέτουν τις εξουσίες και είναι χρήσιμοι γιατί ενημερώνουν τους πολίτες για το τι συζητείται στο παρασκήνιο και πόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στις δημόσιες δηλώσεις και στα σχέδια που καταστρώνουν οι κυβερνήσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Το μικρομεσαίο κυβερνητικό στέλεχος μιας μικρομεσαίας χώρας μπορεί να κάνει ένα… λάθος. Μικρομεσαίο το κακό. Οταν όμως στο ίδιο… λάθος πέφτει ο πλανητάρχης σίγουρα υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο.
Λίγες μέρες αργότερα, γκάφα (;) έκανε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στην ομιλία του στη Βαρσοβία από το βασιλικό παλάτι της πρωτεύουσας της Πολωνίας, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του να μην τολμήσει να επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει πλέον να είναι στην ηγεσία της Ρωσίας: «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Και πάλι όμως δεν καταλάβαμε καλά. Και πάλι ο ομιλητής άλλα ήθελε να πει και άλλα βγήκαν από το στόμα του. Και πάλι έγινε παρεξήγηση. Μη δίνετε βάση. Δεν πρόκειται για αλλαγή γραμμής. Ο,τι υποστηρίζουν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις ισχύει. Το επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει, διορθώνοντας τον προϊστάμενό του: «Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος». Τον Μπάιντεν «άδειασαν» ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς. Προφανώς εξ υποχρεώσεως.
Ο μαρτυριάρης αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης και ο μαρτυριάρης πρόεδρος των ΗΠΑ είπαν αυτό που οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις επιθυμούν. Δηλαδή να τελειώνουμε με τον Πούτιν. Πώς; Με πραξικόπημα; Με εξέγερση; Με τη φυσική εξόντωσή του; Αδιάφορο. Με όποιο μέσο είναι αναγκαίο. Το αποτέλεσμα θα μετρήσει. Αλλωστε, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Πούτιν είναι «δολοφόνος, εγκληματίας πολέμου, χασάπης». Συνομιλούσε όμως μαζί του την περίοδο που τον αποκαλούσε δολοφόνο. Δεν ενοχλείται που μιλούν με έναν εγκληματία πολέμου και χασάπη οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, οι σύμμαχοί των ΗΠΑ.
Στο ερώτημα «ποιος μας εγγυάται ότι η διάδοχη κατάσταση θα είναι λιγότερο επικίνδυνη για τη Δύση;» δεν είναι σε θέση να δώσουν καθαρή απάντηση. Υπάρχει βεβαίως η πλούσια παράδοση της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ με επεμβάσεις, πραξικοπήματα, καθοδηγούμενες διαμαρτυρίες για να αλλάξουν τα πράγματα στις χώρες-στόχους, υπάρχουν όμως και αρκετά παραδείγματα που δείχνουν ότι συχνά-πυκνά οι επιδιώξεις σκόνταψαν στην ανυπότακτη πραγματικότητα. Οταν την αψηφάς, σε τιμωρεί. Μιλάμε για το περίφημο σχήμα της «ετερογονίας των σκοπών» που σημαίνει ότι οι συνέπειες των πράξεών μας ξεπερνούν τον σκοπό που αρχικά έχουμε θέσει.
Ανάγωγα
Ακρίβεια, πληθωρισμός, επισιτιστική κρίση, έξαρση της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα μαζεύτηκαν πολλά παροδικά φαινόμενα.