Ταραντίλης: Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη

 

Καλησπέρα σας!

 

Για την κακοκαιρία 

 

Από τη Δευτέρα πολλές περιοχές στη χώρα μας -και ιδιαιτέρως η Αττική- βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

 

«Πρώτη προτεραιότητα» όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας «ήταν  να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική, όπου κάθε 2 λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της Δ.Ε.Η.. Και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος». 

 

Όπως γνωρίζετε η  χιονόπτωση αυτή ήταν μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η Κυβέρνηση έδρασε προληπτικά -όπου ήταν δυνατόν-  πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Τα προβλήματα  της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως από την πτώση εκατοντάδων δένδρων  σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές, κυρίως  στην Εύβοια, την Κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη και ακόμη περισσότερο στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

 

Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών. Στα Βόρεια Προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Στρατού. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή και έχουν αποκατασταθεί  σε ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος τους.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς

 

Λόγω της κακοκαιρίας οι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί στην Αττική  την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκαν. Την Τετάρτη ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν,  αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό συμπολιτών μας.

 

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός  αναπλήρωσης, ενώ -λόγω της έκτακτης κατάστασης-   οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο  Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα.

 

Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. Όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν. Ειδικότερα:

 

Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64 ετών, καθώς  και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις μέρες πριν από το ραντεβού.

 

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι  υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι  το ραντεβού τους.

 

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά. Για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα, καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

 

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

 

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

 

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού 

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί στις 11:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

 

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

 

  1. KATZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει σκέψη για παράταση του lockdown στην Αττική; Με δεδομένο πως παρατηρείται πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πότε θα υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα που έχουμε, οι πρώτες ενδείξεις, είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες -όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά- αποτελούν ουσιαστικά και το μέρος, απ’ όπου αντλούνται τα περιστατικά που, δυστυχώς, πηγαίνουν στη συνέχεια στις Μ.Ε.Θ.. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να δείξουν -και η εμπειρία αυτό δείχνει- ότι ένα τέτοιο lockdown για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα οδηγήσει σε μια καλυτέρευση και έτσι δεν θα έχουμε μια τέτοια παράταση.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση την προαναγγελία εξόδου του ωκεανογραφικού «Τσεσμέ» από την Τουρκία σε περιοχή του Αιγαίου; Είναι μια κίνηση που δυσκολεύει το «τερέν», ενόψει διερευνητικών; Και έχουμε, ίσως, μια ημερομηνία για τον δεύτερο γύρο;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αποτελεί μια αχρείαστη ενέργεια που σίγουρα δεν διευκολύνει τη διαδικασία για να έχουμε την καλυτέρευση των σχέσεών μας. Η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ενοχλημένος από το «πινγκ πονγκ» ευθυνών των αρμοδίων, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη «Μήδεια». Αρκεί αυτό; Θα ζητήσει την παραίτηση κάποιων; Και ποιων; Το «επιτελικό Κράτος» απέτυχε, όπως σας επικρίνει η Αντιπολίτευση;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτές τις ημέρες για αποκατάσταση των βλαβών, τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και ειδικά στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη. Πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολη, μ’ ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, που σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. είναι ένα από τα πιο σφοδρά φαινόμενα χιονόπτωσης, των τελευταίων 40 χρόνων. Όταν γίνεται αυτός ο τιτάνιος αγώνας, για να επισκευαστούν οι βλάβες, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, δεν μπορούμε ν’ αναζητούμε ευθύνες την ώρα αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Να τελειώσει η προσπάθεια, να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση συμμερίζεται την τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι»;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, που προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Ο κόσμος αυτές τις μέρες ταλαιπωρείται. Είμαστε όλοι, εδώ, ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Ένα ζήτημα, που σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης.

Β. ΣΑΜΑΡΑ-Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα ισχύσει και για όσους έχουν ιδιώτη πάροχο; Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Οι μειώσεις αφορούν τιμολόγιο της ΔΕΔΔΗΕ.

ΑΝ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μπορείτε να διευκρινίσετε εάν η Ελληνική Κυβέρνηση συντάσσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή σχέδιο ψηφιακού διαβατηρίου με το Ηνωμένο Βασίλειο και γιατί ακριβώς η Κυβέρνηση στην Αθήνα, αντιτίθεται στην εφαρμογή διαβατηρίων ψηφιακών εμβολίων;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση κατ’ αρχήν δεν έχει μιλήσει για διαβατήριο, γιατί η λέξη διαβατήριο έχει μια υποχρεωτική χρήση. Η Κυβέρνηση έχει μιλήσει για ψηφιακό πιστοποιητικό. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος, ο οποίος θα έρχεται στη χώρα μας, να μην χρειάζεται να μετέχει σε αυτές τις συνηθισμένες διαδικασίες, όπως είναι να έχει κάνει PCR τεστ ή να μπαίνει σε καραντίνα μόλις έρθει στη χώρα. Και νομίζουμε πως αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα, όπως το έχουμε επικοινωνήσει εδώ και πολύ καιρό. Σίγουρα μας ενδιαφέρει, εκτός από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας -όπου το έχουμε θέσει- να είμαστε και σε συζητήσεις και με άλλες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν σε σωματεία, ότι εν μέσω πανδημίας, χωρίς μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως σουπερμάρκετ, πάνω στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και με τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εργαζόμενοι οδηγούνται σε απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό, ξεκούραση, οικογενειακή ζωή. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας, που έχουν τεθεί από την εργατική νομοθεσία.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων εμπλεκομένων φορέων σε περιπτώσεις, όπως ο πρόσφατος χιονιάς; Τώρα η ΚΕΔΕ κατηγορεί τη ΔΕΔΔΗΕ και αυτή τους δήμους, με αποτέλεσμα για τις διακοπές ρεύματος να μην γνωρίζει κανείς ποιος ευθύνεται.

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπα και πριν, είμαστε σε έναν αγώνα αποκατάστασης των βλαβών σε όλη τη χώρα. Δεν είναι αυτή η στιγμή ώρα για τις ευθύνες. Σίγουρα οι αρμοδιότητες είναι καθορισμένες. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα αρκετά σύνθετο πλαίσιο. Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον, που αφορά στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και θα γίνονται πολύ σαφείς οι αρμοδιότητες μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Περιφέρειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με βάση το αποτύπωμα που αφήνει το πρώτο 8ήμερο της καθολικής απαγόρευσης, ποιες πιθανότητες συγκεντρώνει η 1η Μαρτίου για να αρθούν οι περιορισμοί στην κοινωνία και στην οικονομική δραστηριότητα;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπε  ο  Υπουργός Υγείας χθες, τα αποτελέσματα που έχουμε  -όπως σας είπα- δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση, με βάση τις μέρες που έχουμε μπροστά, θα γίνει καλύτερη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει παράταση του lockdown.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Οι εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση της Αττικής έχουν κάποια σχέση με την έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπροπύργου την περασμένη εβδομάδα, που βύθισε στο σκοτάδι πολλές περιοχές;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη.

ΣΟΦ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Θέτουμε ως προϋπόθεση να μην βγει το «Τσεσμέ» για έρευνες, ώστε να συνεχιστούν οι διερευνητικές;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όχι. Οι διερευνητικές επαφές, όπως ξέρετε πολύ καλά,  είναι άτυπες συνομιλίες. Όπως είπα και πριν, έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι αποτελεί μία αχρείαστη ενέργεια που σίγουρα δεν βοηθά το θετικό κλίμα.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

Best Of

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production  

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του Ισραήλ εντείνονται οι συζητήσεις για τον «επόμενο Νετανιάχου». Για...