Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη
Καλησπέρα σας!
Αναφορικά με την κακοκαιρία
Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την κακοκαιρία. Πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις και αναπτύσσονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων
Καθώς οι περιορισμοί των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων συνεχίζονται, η Κυβέρνηση διευρύνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων. Ήδη το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώνεται στα 5,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
-Παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η περίοδος αναστολής είσπραξης για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης, για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης έως την 30η Απριλίου. Οι οφειλές αυτές, μετά τη λήξη της νέας παράτασης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.
-Αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.
-Παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι την 30η Απρίλιου 2021. Η αποπληρωμή τους θα γίνει είτε με 24 άτοκες δόσεις είτε με 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%. Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους.
-Δρομολογήθηκε ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου και προετοιμάζεται 7ος κύκλος, που θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου. Και στους δυο αυτούς κύκλους θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.
-Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τις μεταφορές. Οι ιδιώτες εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
-Παρατείνεται για όλο το 1ο τρίμηνο, η μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή, καθώς και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
-Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και η μείωση στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
-Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς απασχολούμενους, που έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
-Παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους ανέργους του τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.
-Επεκτείνεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
-Καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
-Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31η Μαρτίου 2021.
-Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
-Διατίθεται άμεσα οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, 14 εκατ. ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
-Διατίθενται επιπλέον 12 εκατ. ευρώ -γεγονός που ανεβάζει το συνολικό πακέτο στα 67 εκατ. ευρώ- για τη στήριξη της ακτοπλοΐας. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των ναυτικών και των εργαζόμενων στον κλάδο με σειρά μέτρων, που συνολικά προσεγγίζουν τα 15 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς
Η Ελλάδα -όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)- εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Κι αυτό παρά την αύξηση κρουσμάτων που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα -κυρίως στην Αττική και όχι μόνο- γεγονός που οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση της λήψης πρόσθετων μέτρων στις περιοχές αυτές.
Διαπιστώνεται ταυτόχρονα, ότι η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους συμπολίτες μας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό ακριβώς, εντείνονται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις και στους χώρους εργασίας. Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο ergasia.testing.gov.gr στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν -εφόσον το επιθυμούν- δωρεάν rapid test μέχρι και 2 φορές το μήνα.
Οφείλουμε, ωστόσο, όλες και όλοι -παρά τη μεγάλη κούραση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά- να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στο τέλος αυτού του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε την άμυνα παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς.
Έχουμε ήδη σπάσει το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών και επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Από σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Επίσης, από σήμερα λειτουργούν τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με άμεση δυνατότητα 2.400 και 1.000 ημερήσιων εμβολιασμών αντίστοιχα, και πολύ περισσότερων στην πορεία. Έχουμε -όπως τόνισε το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι- τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία των εμβολιασμών με τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών δομών, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος μας είναι να εμβολιάζονται οι πολίτες με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, γρήγορα και με ασφάλεια.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επιτελική ανικανότητα της Κυβέρνησης, με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό. Γιατί δεν έμεινε ανοιχτός ο δρόμος και με ποιο σκεπτικό ανοίγει τώρα για μερικές ώρες;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση έδρασε προληπτικά. Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και γι’ αυτό πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. O κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος, λειτουργεί και εργάζεται συνεχώς, έτσι ώστε ν’ αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά προβλήματα στην Επικράτεια.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει για παραίτηση της κυρίας Μενδώνη;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση στάθηκαν δίπλα δημοσίως σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία κατήγγειλαν κακοποιήσεις, διαμορφώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο, μια κουλτούρα, ένα περιβάλλον, έτσι ώστε, όποιος ή όποια θα ήθελε να καταγγείλει κάτι τέτοιο, να σπάσει τη σιωπή, να προχωρήσει μπροστά και να προσφύγει ακόμα και στη Δικαιοσύνη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η Κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Τα έσοδα Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, είναι μειωμένα κατά σχεδόν κατά 300 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021. Σας ανησυχεί η εξέλιξη αυτή; Μπορεί τα δημόσια οικονομικά να μην αντέξουν τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων επί μακρόν φέτος;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, για όσο θα κρατήσει η πανδημία. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως όταν υπολειτουργεί η οικονομία έχεις δαπάνες γιατί στηρίζεις εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Διατέθηκαν, όπως είπα 24 δισ. ευρώ το 2020 και προβλέπονται 7,5 δισ. σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2021. Σίγουρα, λοιπόν, μόλις τελειώσει η πανδημία, η οικονομία θα λειτουργήσει και θα μπορέσουν οι εταιρείες ν’ αναπτυχθούν και οι εργαζόμενοι ακολούθως να επιτρέψουν στις δουλειές τους.
ΣΤ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός; Ποιο είναι το αριθμητικό όριο κρουσμάτων ή διασωληνωμένων το οποίο πρέπει να φτάσουμε για να συζητήσουμε για την άρση των περιορισμών;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Τα υγειονομικά είναι θέματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή -όπως ξέρετε από τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα- εισηγείται και η Κυβέρνηση αποφασίζει με βάση τις εισηγήσεις της.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Όλο και περισσότεροι λοιμωξιολόγοι βλέπουν ότι θα χρειαστεί να επεκταθεί το lockdown και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, με κάποιους να το τοποθετούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Έχετε λάβει από τους επιστήμονες τέτοια εικόνα, καθώς έχει περάσει και μια εβδομάδα από τα αυστηρά μέτρα στην Αττική; Επίσης, εξακολουθούν τα σχολεία να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στη χαλάρωση των μέτρων ή θα γίνει παράλληλα με την αγορά;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όχι, δεν υπήρξε κάποια τέτοια εισήγηση από την Επιτροπή. Από την εμπειρία μας, έχουμε δει ότι όταν εφαρμόζεται ένα lockdown για ένα χρονικό διάστημα 14-15 ημερών και τηρηθούν τα μέτρα, τότε τα αποτελέσματα βελτιώνονται. Αυτό ελπίζουμε να γίνει και να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και οικονομικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το πότε θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες; Κάποιες επαγγελματικές ομάδες εξετάζετε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και πότε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Τα θέματα προτεραιοτήτων είναι αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Είναι καθαρά επιστημονικά θέματα. Λαμβάνονται υπόψη καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Μιας όμως, που υπάρχει η συγκεκριμένη ερώτηση, θα ήθελα να πω ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας, που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι ηλικίας από 60 και πάνω. Και επίσης, 8 στους 10 συμπολίτες μας, οι οποίοι εισάγονται στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν πάλι στο ίδιο ηλικιακό φάσμα. Από 60 ετών και πάνω, δηλαδή.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ-ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού, πότε εκτιμάτε ότι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης και η ανοσία της αγέλης;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι τα προγράμματα τηρούνται εφόσον τηρούνται και οι προγραμματισμένες παραδόσεις δόσεων των εμβολίων. Εξαρτάται πάρα πολύ -όπως είναι λογικό- από το πότε θα παραδοθούν, από το αν ισχύσουν τα προγραμματισμένα. Για εμάς είναι μεγάλη προτεραιότητα μέχρι το Πάσχα να έχουμε αποκτήσει αυτό που λέγεται πρώτο τείχος ανοσίας. Τι σημαίνει αυτό; Να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες από 60 και πάνω, καθώς και ευπαθείς ομάδες. Αν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, θα έχουμε καταφέρει να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και αυτό γιατί αυτές οι ηλικιακές ομάδες, καθώς και οι κατηγορίες που μόλις ανέφερα, είναι αυτές που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δημιουργούν την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Στόχος μας είναι το Πάσχα να έχουμε καταφέρει, να έχουμε πετύχει, αυτό το πρώτο τείχος ανοσίας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια εικόνα έχετε για τα νησιά των Σποράδων, τα οποία από χθες το μεσημέρι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας; Τοπικοί άρχοντες υποστηρίζουν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν ενήμερος, ωστόσο, δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα. Ποιο το σχόλιό σας;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι βλάβες, οι οποίες, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, έχουν προκληθεί από πτώση μεγάλων δένδρων σε κάποιους στύλους της Δ.Ε.Η..
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς προσεγγίζει η Κυβέρνηση την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ορισμό νέας διοίκησης στην Ε.Ρ.Τ. με διακομματική συναίνεση στη Βουλή;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Ε.Ρ.Τ. έχει διασφαλίσει την πολυφωνία και την ενημέρωση όλων των πολιτών. Αυτό φαίνεται και από τους δείκτες τηλεθέασης, καθώς και από την αποδοχή που έχει η Ε.Ρ.Τ. με τη νέα διοίκηση.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ-ΠΑΝ. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας σε μέσα μεταφοράς και σούπερ μάρκετ;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Γνωρίζω ότι το θέμα υπάρχει στον δημόσιο διάλογο μεταξύ των επιστημόνων. Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Την προηγούμενη Δευτέρα στο Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου είπε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε κάποιες καινοτόμες ιδέες για τον EastMed. Τι αφορούν; Εναλλακτική χάραξη; Συμμετοχή και άλλων χωρών στην κατασκευή και εκμετάλλευση; Κάτι άλλο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η συνάντηση στο Ισραήλ είχε ως αντικείμενο διμερείς σχέσεις, θέματα πανδημίας και ανάπτυξη, ακόμα περισσότερο, των σχέσεων με τη χώρα του Ισραήλ.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα υπάρξουν αλλαγές στον εμβολιασμό των πολιτών λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων; Θα σταματήσουν τελείως; Θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στα ραντεβού των ηλικιωμένων;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Στόχος είναι, με ασφάλεια πάντα -έχουμε πει ότι νούμερο ένα είναι η ασφάλεια των πολιτών-να τηρηθούν τα ραντεβού, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο φόβος να χαθούν δόσεις των εμβολίων. Γιατί, όπως ξέρετε, υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και διατήρησης των εμβολίων. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι υπάρχει ο μηχανισμός αναπλήρωσης. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ένα ραντεβού καλούνται πρόσωπα από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Για ποιο λόγο; Για τον λόγο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Και χρειάζεται κάποιος να έχει μεγάλη ετοιμότητα για να μπορεί να έρθει αμέσως, έτσι ώστε να μην υπάρχει καταστροφή της δόσης του εμβολίου, που προοριζόταν για το ραντεβού το οποίο χάθηκε.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ηλικίας 60-64, πώς θα φτάσει σε αυτούς ο μηχανισμός; Πώς θα τους εντοπίσει;
ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, θα ήθελα να ρωτήσω, πότε υπολογίζετε ότι θα γίνει αυτό;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως σας είπα, αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα το αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα υπάρξει ανακοίνωση το απόγευμα από το Υπουργείο Υγείας, όπου η κυρία Θεοδωρίδου θα αναλύσει με επιστημονικό τρόπο πώς θα γίνει η προτεραιοποίηση στις ευπαθείς και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλο και περισσότερες φωνές στην Ε.Ε. συναινούν στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σκοπεύει να το ξαναθέσει στους «27» ο Πρωθυπουργός;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αποτελεί θέση της Κυβέρνησης, την οποία πιστεύουμε ιδιαιτέρως, καθώς μπορεί να διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Τουρισμό, όπως το έχουμε θέσει. Και πραγματικά, μπορεί να βοηθήσει, έτσι ώστε όσα άτομα έχουν εμβολιαστεί, να μην έχουν τους συνήθεις περιορισμούς που έχει όταν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί. Δηλαδή, να μην χρειάζεται, για παράδειγμα, να μπει σε καραντίνα ή να έχει 72 ώρες πριν ένα PCR τεστ.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Έχουν περάσει 22 ημέρες από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Μπορείτε να μας πείτε πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος στην Αθήνα; Ποιες ημερομηνίες έχετε προτείνει στην τουρκική πλευρά; Αν σας έχει απαντήσει και αν όχι, για ποιο λόγο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχουμε προτείνει ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά. Θα έλεγα ότι δεν θα ήταν δεοντολογικό, από τη στιγμή που δεν μας έχουν απαντήσει στις ημερομηνίες που έχουμε προτείνει, να αρχίσουμε να μιλάμε για το ποιες είναι αυτές.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Θα σταλεί στο Κομισιόν το τελικό κείμενο και πότε προγραμματίζετε τη συζήτηση στη Βουλή;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι λίγο πρόωρο να το απαντήσουμε αυτό. Θα ήθελα να πω για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να μπορέσουμε σε ένα περιβάλλον, το οποίο όλοι το ζούμε, όχι εύκολο περιβάλλον, να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί. Μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ πολύ.