Τα χειρότερα είναι μπροστά μας (μετά τις ευρωεκλογές)

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα OneVoice, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

 

 

Η κιβωτός Δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε εκλογική αναμέτρηση, λειτουργεί ως σημείο καμπής για τις εξελίξεις και τομής για τον χρόνο. Το πριν και το μετά διαφέρουν. Οι κάλπες λειτουργούν ως εφαλτήριο καινούριων σεναρίων. Χωρίς απαραίτητα να μην είμαστε υποψιασμένοι για όσα θα ακολουθήσουν, από αυτά που προηγήθηκαν.

 

Οι κάλπες των φετινών ευρωεκλογών διεκδικούν αυτονομία επίδρασης στη ροή της Ιστορίας. Στην τρέχουσα συγκυρία, περισσότερο από τις πιο πολλές άλλες κάλπες του πρόσφατου αλλά και μακρινού παρελθόντος, η Ευρώπη, η Ευρώπη μας, βρίσκεται σε ένα οξύμωρο μεταίχμιο αλλαγής εποχής.

 

Η χαμηλή ποιότητα που χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος της ηπείρου μας, συνδυαστικά με τις πληθυντικές αβεβαιότητες που αλλοιώνουν την ορθή κρίση και την ψύχραιμη θεώρηση του μέλλοντος από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, λειτουργούν σωρευτικά και αθροιστικά. Μεγιστοποιούν τη φθορά, παγιώνουν και επιδεινώνουν τη συλλογική παρακμή της ηπείρου μας. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Έρχονται

 

Αντί για στήριξη της κοινωνίας… στρατιωτικοί εξοπλισμοί

 

Η Ευρώπη κατάφερε να επιβιώσει ως συλλογική οντότητα, ως συλλογική έκφραση κοινωνιών και ως συλλογική υπεράσπιση, ανατροφοδότηση και προώθηση κοινών ιδεών και αξιών. Η περιγραφή αυτή έχει ελάχιστη σχέση με την τρέχουσα εκδοχή της Ευρώπης.

 

Το κεκτημένο της κοινωνικής συνοχής υποχωρεί δραματικά, μπροστά στην τυχοδιωκτική προώθηση στρατιωτικών εξοπλισμών και πολεμικών δογμάτων, που μονάχα σε… ατροφικά μυαλά και ενσωματωμένες προσωπικότητες μπορούν να υπάρξουν και να επιβιώσουν.

 

Η Ευρώπη που… θωρακίζεται αμυντικά, παραμερίζει την Ευρώπη που έχει ανάγκη να θωρακιστεί κοινωνικά. Να απλώσει μια αγκαλιά ασφάλειας και αλληλεγγύης για τους περισσότερο αδύναμους, τους μη προνομιούχους. Που πολλαπλασιάζονται, αντί να μειώνονται.

 

 

Η επιστροφή σε περιοριστικές πολιτικές. Δηλαδή… Μνημόνια

 

Η ετυμηγορία της κάλπης των ευρωεκλογών στο σύνολο της κοινής ηπείρου μας και κυρίως το πλασάρισμα των αποκρουστικών ακροδεξιών στη Γερμανία, θα έχουν καθοριστικό αποτέλεσμα στο πώς θα διαμορφωθεί η ζωή μας το επόμενο διάστημα.

 

Είναι περίπου δεδομένο ότι, με τη γερμανική οικονομία σε συνθήκες σκιώδους ύφεσης, τις ευρωπαϊκές κοινωνίες σε εσωτερικό και ανατροφοδοτούμενο αναβρασμό και τον διαγκωνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα να αφήνει… θύματα στο πέρασμά του, η ήπειρός μας θα επιστρέψει σε περιοριστικές πολιτικές στα δημοσιονομικά. Με τη Γερμανία και τους δορυφόρους της να επιβάλλουν, για ακόμη μια φορά τη σχετική ατζέντα.

 

Για (άτυπα) Μνημόνια, μιλάμε, για να καταλαβαινόμαστε. Που δυστυχώς υπάρχουν επώδυνα στο δικό μας λεξιλόγιο, σε αντίθεση με τα λυτρωτικά ευρωομόλογα, που δεν υπάρχουν στη… γερμανική γλώσσα.

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...