Τα Τέμπη, ως (ματωμένο) αποτύπωμα μιας Μεταπολίτευσης σε (παγιωμένη) παρακμή

Η μνήμη… Εκείνη για την οποία ο Γιώργος Σεφέρης είχε διαγνώσει ότι “πονάει, όπου κι αν την ακουμπήσεις”. Στις πολύ δύσκολες, στις γκρίζες, στις περισσότερο σκοτεινές στιγμές. Αλλά ακόμη και όταν στον κάδρο μιας ανάμνησης, το φως ζεσταίνει περισσότερο την καρδιά και παραμερίζει τις σκιές. Ακόμη και σε εκείνη τη φωτογραφία στιγμής, μια αίσθηση ακύρωσης ή ρωγμής σε όνειρα που δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν αγκαλιάστηκαν καν βιωματικά, σεργιανίζει ανεξέλεγκτα στην καρδιά και το μυαλό.

Τέμπη… Έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία. Το τοπόσημο της συλλογικής αποτυχίας της γενναίας προσπάθειας της Μεταπολίτευσης, σε συνθήκες αδιατάρακτης Δημοκρατίας, να συνομιλήσει το έθνος αδιαμεσολάβητα με το μέλλον (του). Διεκδικώντας διακριτικά να το διαμορφώσει, με όρους προόδου και μετεξέλιξης.

Ένα πολιτικό σύστημα ακραία κατώτερο των περιστάσεων. Με χαμηλό επίπεδο πολιτικού ταλέντου και ασυγχώρητη απουσία συναισθηματικής νοημοσύνης. Που τσακώνεται… με τον εαυτό του, αναζητώντας ευθύνες, τις οποίες η Ιστορία και η ηθική έχουν ήδη αποδώσει.

Μια λειτουργία δομών και θεσμών που παραπέμπει σε… παιδική χαρά, και μετά βεβαιότητας κάθε άλλο παρά σε χώρα η οποία εντάχθηκε ως δέκατη στον στενό πυρήνα της κοινής ευρωπαϊκής πατρίδας μας, και έχει ευεργετηθεί από ανατροφοδοτούμενα πακέτα στήριξης.

Μια γειτονιά ΜΜΕ σε αυταπόδεικτη απόσταση από την κοινωνία την οποία, υποτίθεται ότι εκφράζει και υπερασπίζεται η δημοσιογραφία. Με φωνές ξεθωριασμένης ηθικής, καρικατούρες προσωπικότητας που σε άλλες, περισσότερο ενσυνείδητες εποχές, θα έβρισκαν κλειστές πόρτες και επαγγελματικό ανάθεμα.

Μια κοινωνία σε… λειτουργία συντήρησης, με εσωτερική οργή, θλίψη, απογοήτευση, πίκρα. Την οποία δεν εκφράζει, δεν εκτονώνει, με ορατό κίνδυνο η συσσώρευση και ο πολλαπλασιασμός αφορμών για ένταση, να φέρνουν πιο κοντά την περίπτωση του ατυχήματος της… έκρηξης.

Ένα στιγμιότυπο… Το σβήσιμο των ονομάτων των αδικοχαμένων παιδιών, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα και την ομάδα του, να προσπαθούν να μας πείσουν ότι… δεν καταλαβαίνουμε τις ευθύνες τους. Και να απολογούνται για μια πράξη ωδή στην προσβολή μνήμης νεκρών. Των δικών μας νεκρών. Των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη.

Από την πρώτη στιγμή της εθνικής τραγωδίας, πριν από έναν χρόνο, κάθε… κανονικός άνθρωπος μπορούσε να ιχνηλατήσει τις αποχρώσες ενδείξεις για το διαφορετικό αποτύπωμα αυτής της τραγωδίας. Με την οποία ταυτίζεται αυθόρμητα και ανεμπόδιστα κάθε καρδιά. Νέα παιδιά που χάθηκαν με σοκαριστικό τρόπο. Η δική τους ζωή, που χάθηκε, οι ζωές των παιδιών που δεν πρόλαβαν να φέρουν στον κόσμο, που χάθηκαν, οι ζωές των γονέων που έμειναν πίσω, και συνεχίζουν ως “ζωντανοί νεκροί”.

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών βρήκε ήδη την αχρείαστη θέση της στην εθνική μνήμη, ως η πλέον επώδυνη στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Βάρβαρη και ασήκωτη. Τα Τέμπη, ως ματωμένο αποτύπωμα μιας Μεταπολίτευσης σε παγιωμένη παρακμή. Με τη φθορά που μας πρόλαβε, να ορίζει με εθνική διαδρομή με σκοτεινές πινελιές.

ΥΓ: Τα ονόματα που σβήστηκαν από το μνημείο, και ξαναέγραψαν φοιτητές. Τα ονόματα που θα ξαναγράφονται. Γιατί δεν σβήνουν…

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Best Of

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο...

Γιώργος Πλειός: Οι φοιτητές φωνάζουν (και) για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να φωνάζουν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι

Το vlog της τραγουδίστριας λίγο πριν αναχωρήσει για το Μάλμε Μια μέρα μαζί με τους fans της και...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής της Νέας...

Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time

  Η ταλαντούχα τραγουδίστρια για τα μυστικά της Eurovision λίγο πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού Άρωμα Eurovision έφερε στο στούντιο του ΟΠΑΠ Game Time η...