Τα (πολλά) νεύρα του Μπάιντεν… εξηγούν πολλά

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει βιαστικά το… χάπενινγκ, με την παραδοχή ότι και ο Τζο Μπάιντεν είναι άνθρωπος. Όπως όλοι μας. Και έχει δικαίωμα στο στιγμιαίο λάθος.

Όταν ωστόσο μιλάμε για τον Αμερικανό εν ενεργεία Πρόεδρο, έναν άνθρωπο με φυσική ευγένεια, έναν πολιτικό με πολυδεκαετή εμπειρία στην Ουάσινγκτον, ένα ηγέτη που εξελέγη ως “θεραπευτής” του κοινωνικού διχασμού των ΗΠΑ, τα πράγματα περιπλέκονται.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη από τη δημοσιογράφο του CNN στην οποία μίλησε απαξιωτικά και με προφανή ένταση οργής, μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη. Όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς από έναν “κύριο”.

Τα πολιτικά συμπεράσματα ωστόσο δεν αλλάζουν. Τα (πολλά) νεύρα του Τζο Μπάιντεν, έχουν ως αφετηρία τη νευρικότητα του ίδιου και του επιτελείου του, για την εικόνα και τον απολογισμό της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωρίζοντας ότι ακόμη και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχουν… αντιρρησίες της στρατηγικής προσέγγισης με τη Ρωσία, με τη Χίλαρι Κλίντον να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δεν χρειαζόταν λοιπόν να είναι κανείς… παρών στη συνάντηση των δυο ηγετών, για να εξάγει συμπεράσματα για την έκβασή της. Ο εκνευρισμός του σημερινού ενοίκου του Οβάλ Γραφείου “μιλάει” από μόνος του.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής