Τα ΜΜΕ που υψώνουν το δάχτυλο στην κοινωνία, λειτουργούν ως… υποκείμενο νόσημα

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Η ατυχία μιας χώρας να έχει, κατά πλειοψηφία, ΜΜΕ τα οποία δεν αντιλαμβάνονται το ιστορικό διακύβευμα της εθνικής ενότητας. Δεν μεταφράζουν τον ρόλο τους ως συμβιωτικούς μοχλούς προόδου. Δεν έχουν ιστορική συνείδηση της διαδρομής της δημοσιογραφίας αλλά και της… ιδιαιτερότητας της Ελλάδας ως… μαιευτηρίου της Δημοκρατίας.

Στα χρόνια της ανέμελης Δημοκρατίας, δηλαδή στην εποχή της Μεταπολίτευσης, που το αρτιότερο των πολιτευμάτων προσέλαβε χαρακτηριστικά δεδομένης ρουτίνας για την πατρίδα μας, μετά την ασυγχώρητη περιπέτεια της επταετούς δικτατορίας, τα ΜΜΕ, ειδικά η τηλεόραση, έχουν συνδεθεί πολλές φορές με αποκρουστικές συμπεριφορές και ρητορική.

Από τον… χρυσό αιώνα της διαπλοκής, τη μοιραία οκταετία Σημίτη, στον διαβρωτικό ρόλο τους την εποχή των Μνημονίων, και σήμερα, με το υψωμένο δάχτυλο προς την κοινωνία, για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τελευταίο και εξοργιστικό παράδειγμα, η απαξιωτική ρητορική για τη συμπεριφορά των πολιτών, κυρίως νέων, που συγκεντρώνονται τα Σαββατοκύριακα στις πλατείες, και με τις πανηγυρικές συναθροίσεις τους, δημιουργούν εστίες μαζικής διασποράς της πανδημίας.

ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που δεν καταλαβαίνουν ότι έγιναν οι ίδιοι το πρόβλημα που θα έπρεπε να συνδράμουν να επιλυθεί. ΜΜΕ και δημοσιογράφοι “ενσωματωμένοι” στο σύστημα, μακριά και τις περισσότερες φορές απέναντι από την κοινωνία. ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που απαξιώθηκαν στα μάτια των πολιτών, και επομένως, όσα λένε οδηγούν την κοινωνία στο να πράττει τα αντίθετα.

ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ως… υποκείμενο νόσημα για την ποιότητα και επιβίωση της Δημοκρατίας μας. Σύμπτωμα αλλά και μεγάλοι επιταχυντές της εθνικής παρακμής.

Η επέλαση της ακροδεξιάς, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Γιατί, η ακροδεξιά είναι, πρωτίστως, συμπεριφορική νοοτροπία. Τα άκρα και οι ακρότητες, από τα οποία αδυνατεί να απαλλαγεί η Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία.

Best Of

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...

Το “μουστάκι” (του Μεϊμαράκη)… ξεθώριασε

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Έχετε μήνυμα  Βαγγέλη Μεϊμαράκη Πρώην… γενικώς   Το «μουστάκι»...

Ο νόμος Πατέλη-Σκέρτσου και οι… δικαιωμένοι

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice   Η νομοθετική παρέμβαση για τους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και...

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς φαίνεται να του στοιχίζει ψήφους ανεξάρτητων, όχι όμως στο σημείο που θα επέτρεπε στον...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι, ακόμη και ο δημοφιλέστερος Αμερικανός Πρόεδρος...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και με συνέπεια, σε βάθος χρόνου, τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην τελική ευθεία για...