Τα κλειδιά της εστίασης να παραδοθούν στα… (τοξικά) ΜΜΕ. Όχι στο Μαξίμου

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Φυσικά και στις Δημοκρατίες, οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που αποφασίζουν για τη ζωή μας. Εν καιρώ πανδημίας ωστόσο, με την κανονικότητα σε… αναστολή, αρκετά από τα δεδομένα με τα οποία έχουμε συνηθίσει να πορευόμαστε, δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην ευθεία γραμμή της λογικής.

Πάρτε για παράδειγμα το δραματικό αδιέξοδο επαγγελματιών και εργαζομένων στον χώρο της εστίασης, και το αντίστοιχο που ακολουθεί για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Η απόφαση να συγκεντρώσουν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, και να τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε έντονο και συναισθηματικά φορτισμένο αντίκτυπο, ειδικά στα social media, εκεί όπου, αν προσπεράσει κανείς την υστερία των καλοπληρωμένων εγκάθετων τρολ, μπορεί να διαγνώσει εύκολα το κλίμα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία. Και, σε κάθε περίπτωση, περισσότερο αυθεντικά από τον παραμορφωτικό φακό των λεγόμενων “συστημικών” ΜΜΕ, ειδικά της τηλεόρασης, που βιώνουν τη δεύτερη ηθική χρεοκοπία τους, μετά από το ανάθεμα που γνώρισαν από τους πολίτες την περίοδο της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων.

Ας το σκεφτούμε λοιπόν λίγο πιο ψύχραιμα. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Και αναγκάζεται να πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, με αυτονόητο κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα κανάλια όμως; Οι τηλεοπτικοί σταθμοί; Δημοσιογράφοι και παρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών που, όλο το προηγούμενο διάστημα, επί μήνες και… με πείσμα, προπαγάνδιζαν για τις “εικόνες συνωστισμού” στα εμπορικά καταστήματα, και για την “επικινδυνότητα” του λιανεμπορίου, φορτίζοντας αρνητικά το κλίμα; Όπως ακριβώς έκαναν νωρίτερα με τον κλάδο της εστίασης;

Μήπως οι επαγγελματίες της εστίασης, και στη συνέχεια εκείνοι του λιανεμπορίου, θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να ξαναδούν τη σχέση τους με τα τηλεοπτικά ΜΜΕ; Να μην νομιμοποιούν εκείνους τους, μοιραίους και τοξικούς, οι οποίοι τους καλούν στις εκπομπές τους και στα δελτία ειδήσεων, ενώ διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτάχυνση της καταστροφής τους. Να διεκδικήσουν νομικά αποζημιώσεις. Και φυσικά, αντί για το Μέγαρο Μαξίμου, να παραδώσουν… στα (τοξικά) ΜΜΕ τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.

Written by

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής