Τα ηνία της Γερμανίας στην… απομίμηση της Μέρκελ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η οριακή επικράτηση του Όλαφ Σολτς απέναντι στον Άρμιν Λάσετ, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, δεν είχε το ταυτοτικό αποτύπωμα της ιδεολογικής διαφοράς. Δεν καταγράφεται ως η εκλογική νίκη ενός Σοσιαλδημοκράτη απέναντι σε έναν Χριστιανοδημοκράτη, αλλά ως η επικράτηση μιας… απομίμησης της Άνγκελα Μέρκελ, απέναντι σε μια άλλη αποτίμησή της.

Ο Γερμανός νέος Καγκελάριος, και μέχρι πρότινος Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού του CDU με το SPD, ψηφίστηκε στις κάλπες ως καλύτερη… απομίμηση της Μέρκελ, σε σχέση με τον Άρμιν Λάσετ, παρά την ιδεολογική ταύτιση του πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με την ισχυρότερη πολιτικό της Ευρώπης, την τελευταία 15ετία.

Η κυβέρνηση Σολτς συνιστά την πρώτη τρικομματική συνεργασία στην ιστορία της Γερμανίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα αναζητούν διαρκώς κοινούς τόπους και συμπτώσεις. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ενωμένη Ευρώπη. Χωρίς να υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για… χάσιμο.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος