Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”
Με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει πολύ δρόμο ακόμα, όσο κι αν προσπαθεί το μέγαρο Μαξίμου να το σκεπάσει με αντιπερισπασμούς, ξεκίνησαν διάφοροι -φίλοι και αντίπαλοι της κυβέρνησης- να γράφουν σενάρια για τον χρόνο των εκλογών, τον αριθμό των εκλογικών αναμετρήσεων, τις κυβερνήσεις συνεργασίας και για νέο εκλογικό νόμο.
Η αποδεικτική δύναμη των φημών είναι το ζητούμενο. Συχνά σε περιόδους έντασης είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια από τα σενάρια που κυκλοφορούν αποτυπώνουν την πρόθεση των κυβερνήσεων και των κομμάτων και ποια εκφράζουν την επιθυμία των συγγραφέων τους. Δεν πρέπει να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς, οφείλουμε όμως να τα υπολογίζουμε.
Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία; Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της ή εναντίον της; Ετσι κι αλλιώς το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού το έχει χάσει ο πρωθιερέας του συστήματος.
Δημοσιολόγοι που βρίσκονται κοντά στη συντηρητική παράταξη, με πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας και συνήθως καλά ενημερωμένοι, διακινούν την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός, συνυπολογίζοντας τις συνέπειες που θα προκαλέσουν οι υποκλοπές, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, σκέφτεται ξανά το ενδεχόμενο να πάει σε πρόωρες εκλογές πριν από την εκπνοή του 2022. Εκών άκων.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του πρωθυπουργού μεταφέρουν στα μέσα ενημέρωσης τη βεβαιότητα (;) ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη είναι να γίνουν οι πρώτες εκλογές τον Μάιο, οι δεύτερες, αφού δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συμμαχικό σχήμα με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, τον Ιούνιο με τον νέο εκλογικό νόμο κι αν ούτε τότε υπάρξει αποτέλεσμα, που θα ευνοεί τη Δεξιά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση και τρίτων εκλογών. Ολα αυτά θα ισχύσουν:
● Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει και τις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές. Η αισιοδοξία πάντως έχει υποχωρήσει στις τάξεις του κόμματος και γι’ αυτό κάποιοι εισηγούνται στον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο.
● Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμείνει επικεφαλής της. Η κινητικότητα στο εσωτερικό της παράταξης μπορεί να μην έχει πάρει για την ώρα απειλητικές διαστάσεις, αλλά όλα θα κριθούν από το πόσο πειστικές θα είναι οι εξηγήσεις (η απολογία για να ακριβολογούμε) που θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών και από το πώς θα αντιδράσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (Καραμανλής, Σαμαράς), οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάποια στιγμή θα τοποθετηθούν επί της ουσίας.
● Αν δεν ευδοκιμήσουν τα σχέδια εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, κατά το παράδειγμα της Ιταλίας. Δεν θέλουν αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής αστάθειας και πανικοβάλλονται στην ιδέα ότι μπορεί να βγει ενισχυμένος ο ακροαριστερός λαϊκισμός – ο κατά τη θεωρία τους νέος εσωτερικός εχθρός. Δεν ξέρω αν έχουν βρει τον Ελληνα Ντράγκι, αλλά υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι έχουν τα προσόντα να παίξουν αυτόν τον ρόλο.
Την περίπτωση να καταφέρουν (αν βγαίνουν τα νούμερα στις πρώτες ή στις δεύτερες εκλογές) να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 ούτε που θέλουν να τη σκεφτούν στο μέγαρο Μαξίμου. Τους προκαλεί ανατριχίλα. Κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ τη θέλει ο κ. Μητσοτάκης, τη θέλουν οικονομικοί παράγοντες, τη θέλει και το φιλοδεξιό ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ που δεν είναι αμελητέο μέγεθος. Ωστόσο οι πάντες καταλαβαίνουν ότι ο παρακολουθούμενος Ν. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να δεχτεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με αυτόν που τον παρακολουθούσε, ακόμη κι αν του τάξουν τον ουρανό με τα άστρα. Το σήμερα βαρύ, το αύριο πιθανόν να είναι μεσίστιο για τους ιδιοκτήτες της χώρας.
Ανάγωγα
Στο σκάνδαλο της Novartis ο πρωθυπουργός έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τα στελέχη του κόμματός του που ήταν βουτηγμένα μέχρι τον λαιμό. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών προσπαθεί να προστατεύσει αυτούς που ο ίδιος διόρισε. Ποιος όμως θα μας προστατεύσει από τους προστάτες;