Σβίγκου: Πιο έμπειρος από ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, η Ράνια Σβίγκου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «πιο ισχυρός και μαζικός, αλλά και πιο έμπειρος από ποτέ» είναι «έτοιμος για να δώσει και να κερδίσει όλες τις δύσκολες μάχες που έρχονται», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «που κάθε μέρα που περνά καταστρέφει τα όνειρά και τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα»

Αναφερόμενη στο «Δικαιοσύνη παντού», υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί απλώς «ένα σύνθημα», αλλά ένα «κοινωνικό αίτημα που θα υλοποιηθεί σύντομα από την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «πάνω από όλα, σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη», γιατί «δεν γίνεται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, να μη μπορούν να ζουν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, να στερούνται βασικά αγαθά και δικαιώματα, όπως η δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ή το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγαση». Ταυτόχρονα, όμως, «σημαίνει κι ότι θα μπει τέρμα στον αντιδημοκρατικό και αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία παρακολουθεί τους πάντες, από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τα ίδια της τα στελέχη, και που απαντά σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση με αυταρχισμό και καταστολή»

Σε ερώτηση σχετικά με τις προϋποθέσεις για να έρθει η πολιτική αλλαγή στη χώρα, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι μια σκληρή μάχη», τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει και την αγωνιστικότητα, και ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα, όχι μόνο απαλλαγής από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και ριζικής πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος λόγω της ακρίβειας και των υποκλοπών, να ενταθεί η πολιτική κρίση, δίνοντας χώρο στην ακροδεξιά, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «η απόγνωση και η έλλειψη προοπτικής, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η μονομέρεια της ΝΔ, υπέρ των λίγων και οικονομικά ισχυρών», αλλά και «η διαρκής παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, με κορυφαίο παράδειγμα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων», συντελούν στην απομάκρυνση από την πολιτική και στην απαξίωσή της. Όπως είπε, «ο καλύτερος τρόπος για να μην κερδίσει ούτε σπιθαμή η ακροδεξιά βαρβαρότητα, είναι η έμπρακτη και καθημερινή διάψευση του “όλοι ίδιοι είναι”, με ένα πρόγραμμα όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που δείχνει ότι υπάρχει ένας άλλος, κοινωνικά δίκαιος και φιλολαϊκός δρόμος για να επιστρέψει η ελπίδα και η προοπτική»

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το κυρίαρχα ανδροκρατούμενο πεδίο της εγχώριας πολιτικής σκηνής, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «είμαστε ακόμα πολύ πίσω». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «βρείτε μια γυναίκα πολιτικό που δεν έχει δεχτεί κάποια σεξιστική επίθεση, δεν έχει σχολιαστεί αρνητικά, όχι για τις απόψεις της, αλλά επειδή είναι γυναίκα, κάποια γυναίκα πολιτικό που δεν έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού για την εμφάνισή της, τις ενδυματολογικές της επιλογές, τον σωματότυπό της». Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «για ένα κόμμα της Αριστεράς, «η ισότητα δεν είναι σύνθημα ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά θεμελιώδης αξία», και γι’ αυτό «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε πολλά ως κυβέρνηση, για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», αλλά και « ως κόμμα, αλλάξαμε την ίδια μας τη δομή, θεσπίζοντας την ίση αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών παντού, σε όλα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος».

Τέλος, σχετικά με την πολιτική συμμετοχή της νέας γενιάς, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι ποτέ δεν θα υποστήριζε «ότι η νέα γενιά είναι αδιάφορη για την πολιτική με την ευρεία έννοια». Αντίθετα, παρατήρησε ότι «βλέπουμε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση νέων ανθρώπων, στον πολιτισμό, σε κινήματα για το περιβάλλον, σε φεμινιστικές παρεμβάσεις». Όμως, όπως είπε, «η οργάνωση των νέων σε ένα κόμμα είναι άλλη ιστορία», και γι’ αυτό, «πρέπει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθούν στη νεολαία με άλλους τρόπους και άλλα μέσα από τα παραδοσιακά. Με συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμα, όπως κάνουμε με τη στέγαση και με τις προτάσεις μας για την εκπαίδευση».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

Το 2022 ήταν χρονιά μεγάλων οργανωτικών και πολιτικών αλλαγών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το 2023 είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, βουλευτικών και αυτοδιοικητικών. Είστε «έτοιμοι» να δώσετε τις μάχες που έρχονται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για να δώσει και να κερδίσει όλες τις δύσκολες μάχες που έρχονται. Πιο ισχυρός και μαζικός, αλλά και πιο έμπειρος από ποτέ, με ένα πρόγραμμα ικανό να δώσει λύσεις τόσο για την άμεση ανακούφιση των πολιτών από την πολλαπλή κρίση που βιώνουμε και τη μείωση των ανισοτήτων, όσο και για τη βαθιά μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το κράτος, οι θεσμοί, η κοινωνία, για ένα νέο μοντέλο κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης. Με τη γνώση που αποκομίσαμε από την κυβερνητική μας θητεία, με τις ιδέες, τις αξίες και τους αγώνες μας, αλλά και με μια νέα δυναμική, που προέρχεται από τις ανάγκες των καιρών. Γιατί αυτή η αντιλαϊκή, αντιθεσμική και αυταρχική κυβέρνηση, που κάθε μέρα που περνά καταστρέφει τα όνειρά και τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα.

Τι σημαίνει στην πράξη το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού»;

Πάνω από όλα, σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί δεν γίνεται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, να μη μπορούν να ζουν από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, και να τους κοροϊδεύουν κι από πάνω, με προεκλογικού τύπου «pass». Όπως δεν γίνεται να στερούνται βασικά αγαθά και δικαιώματα, όπως η δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, ή το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή στέγαση, και την ίδια ώρα οι λίγοι και «εκλεκτοί» να κερδοσκοπούν εις βάρος ενός ολόκληρου λαού, οι διάφοροι «Πάτσηδες» να βλέπουν την κρίση και την ανέχεια ως ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού, και οι «ημέτεροι» να κάνουν πάρτι με το δημόσιο χρήμα, με τις απευθείας αναθέσεις. Ταυτόχρονα, το αίτημα για να επικρατήσει η Δικαιοσύνη σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, σημαίνει κι ότι θα μπεί τέρμα στον αντιδημοκρατικό και αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία παρακολουθεί τους πάντες, από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τα ίδια της τα στελέχη, και που απαντά σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση με αυταρχισμό και καταστολή. Δεν είναι λοιπόν, ένα σύνθημα, αλλά ένα κοινωνικό αίτημα, που θα υλοποιηθεί σύντομα από την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έλθει η πολιτική αλλαγή και να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση; Πως εκτιμάτε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υψηλότερα ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις της τελευταίας δεκαετίας, υπάρχει μια συστηματική υποεκπροσώπηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι μια σκληρή μάχη. Και οι μάχες κερδίζονται με αγώνα, με ιδέες, με προγραμματικές θέσεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει και την αγωνιστικότητα, και ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα, όχι μόνο απαλλαγής από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και ριζικής πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Μια αλλαγή η οποία, όπως επιβεβαιώνουν καθημερινά οι περιοδείες, οι εκδηλώσεις και οι συνδιασκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη τη χώρα, έχει ήδη αρχίσει. Όσοι στερούν από τους πολίτες το μέλλον, την προοπτική και την ελπίδα, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα εκπλαγούν δυσάρεστα, διότι η συγκρότηση μας προοδευτικής κυβέρνησης αποτελεί αναγκαιότητα των καιρών. Και θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη κάλπη.

Η ακρίβεια έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για την κοινωνική πλειοψηφία και το σκάνδαλο των υποκλοπών εκ των πραγμάτων ρίχνει βαριά σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα. Υπάρχει κίνδυνος να «ενταθούν» τα φαινόμενα πολιτικής κρίσης που θα δώσουν χώρο στην ακροδεξιά;

Αυτό που τρέφει την ακροδεξιά, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, είναι η εμπέδωση της αίσθησης ότι οι πολιτικοί, στο σύνολό τους, δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες και τις έγνοιες των πολιτών, κι ότι «όλοι ίδιοι είναι». Στη χώρα μας, η απόγνωση και η έλλειψη προοπτικής, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η μονομέρεια της ΝΔ, υπέρ των λίγων και οικονομικά ισχυρών, συντελεί στην απομάκρυνση από την πολιτική, και στην απαξίωσή της. Όπως συντελεί και η διαρκής παραβίαση της δημοκρατικής νομιμότητας, με κορυφαίο παράδειγμα το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων.

Ταυτόχρονα, όμως, το «όλοι ίδιοι είναι» καλλιεργείται σκόπιμα από αυτή την κυβέρνηση, κι από συστημικά μέσα που τη στηρίζουν, ως μια τελευταία γραμμή άμυνας, από τη στιγμή που κατάλαβαν ότι δεν έπιασαν οι θεωρίες συνωμοσίας, οι προσπάθειες αποσιώπησης και η προπαγάνδα. Δεν θα τα καταφέρουν, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι το ίδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που στηρίζει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αγωνίζεται για την αύξηση των μισθών, και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, για το πάγωμα των πλειστηριασμών, για την ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» η πρωτιά της χώρας μας στην ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Μια άλλη κυβέρνηση, που θα ενδιαφερόταν για την ανακούφιση και τη στήριξη των νοικοκυριών, θα μπορούσε να πάρει κατάλληλα μέτρα, όπως η αύξηση των μισθών, η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, το πάγωμα των εξώσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μέτρα που έχουμε προτείνει, και τα οποία παίρνει, για παράδειγμα, η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας, αυτές τις μέρες. Γιατί, ο καλύτερος τρόπος για να μην κερδίσει ούτε σπιθαμή η ακροδεξιά βαρβαρότητα, είναι η έμπρακτη και καθημερινή διάψευση του «όλοι ίδιοι είναι», με ένα πρόγραμμα όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που δείχνει ότι υπάρχει ένας άλλος, κοινωνικά δίκαιος και φιλολαϊκός δρόμος για να επιστρέψει η ελπίδα και η προοπτική.

Είστε η πρώτη γυναίκα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην Ελλάδα, η πολιτική σκηνή είναι «ανδροκρατούμενη». Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Η χώρα μας, βρίσκεται στην τελευταία θέση του δείκτη Ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, και το πεδίο της πολιτικής δεν αποτελεί εξαίρεση. Βρείτε μια γυναίκα πολιτικό που δεν έχει δεχτεί κάποια σεξιστική επίθεση, δεν έχει σχολιαστεί αρνητικά, όχι για τις απόψεις της, αλλά επειδή είναι γυναίκα. Κάποια γυναίκα πολιτικό που δεν έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού για την εμφάνισή της, τις ενδυματολογικές της επιλογές, τον σωματότυπό της. Ας μετρήσουμε πόσες γυναίκες υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών ή Άμυνας έχουμε, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Σε υπουργεία, δηλαδή, που θεωρούνται, ακόμα και σήμερα «ανδρικά, σε αντίθεση με τα θεωρούμενα ως «γυναικεία». Είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Κι αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ορατότητα ζητημάτων όπως η γυναικεία κακοποίηση, η μισθολογική ανισότητα στην εργασία, το trafficking.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε πολλά ως κυβέρνηση, για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Και φυσικά, ως κόμμα, όπου αλλάξαμε την ίδια μας τη δομή, θεσπίζοντας την ίση αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών παντού, σε όλα τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος. Το ίδιο φυσικά θα εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια. Γιατί για ένα σύγχρονο, αριστερό, προοδευτικό κόμμα, η ισότητα δεν είναι σύνθημα ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά θεμελιώδης αξία. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε, ακόμα και σήμερα, φράσεις όπως «να βρούμε μια γυναίκα να κλείσει το ψηφοδέλτιο», ή κλισέ του τύπου «άρωμα γυναίκας στην πολιτική». Χρειάζονται να αλλάξουν πάρα πολλά. Από βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία ακόμα κι εμείς οι γυναίκες τα έχουμε υποσυνείδητα ενσωματώσει στον λόγο μας και τις πρακτικές μας, μέχρι μια σειρά από νόμους και διαδικασίες. Αυτός ο αγώνας είναι καθημερινός και δύσκολος, συχνά ακόμα και επίπονος. Είναι όμως απαραίτητος, όχι μόνο για τη γυναικεία ύπαρξη και αξιοπρέπεια, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.

Παράλληλα, ανήκετε και στη λεγόμενη «νέα γενιά» στελεχών του κόμματος. Τι θα λέγατε σήμερα σε έναν νέο άνθρωπο, προκειμένου να ψηφίσει το κόμμα σας, πολλώ δε μάλλον να οργανωθεί σε αυτό;

Καταρχάς, θα τους παρότρυνα να πάνε να ψηφίσουν, γιατί ούτε αυτό δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να δώσουμε μια ιδεολογική μάχη, ενάντια στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν ατομικές λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, σε ένα διάχυτο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η πολιτική συμμετοχή μας αφορά άμεσα, δεν είναι κάτι απομακρυσμένο, για κάποιους άλλους, και κανένας δίκαιος αγώνας, δεν είναι μάταιος, ακόμα κι αν δεν έχει άμεσα αποτελέσματα.

Δεν θα κουνούσα όμως το δάχτυλο στη νεολαία, με όρους αυθεντίας. Ούτε ποτέ θα υποστήριζα ότι η νέα γενιά είναι αδιάφορη για την πολιτική με την ευρεία έννοια. Το αντίθετο. Βλέπουμε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση νέων ανθρώπων. Νέες συλλογικότητες, χώρους δημιουργίας και αντίστασης, στον πολιτισμό, σε κινήματα για το περιβάλλον, σε φεμινιστικές παρεμβάσεις. Η οργάνωση, όμως, των νέων σε ένα κόμμα είναι άλλη ιστορία. Και αυτό πρέπει πρώτιστα να προβληματίσει τα αριστερά κόμματα, που η δυναμική τους διαχρονικά έχει ταυτιστεί με τους αγώνες της νεολαίας, και σήμερα δεν πείθουν πάντα με το λόγο και την πρακτική τους ότι είναι κοντά σε αυτήν και τις ανάγκες της. Άρα πρέπει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθούν στη νεολαία με άλλους τρόπους και άλλα μέσα από τα παραδοσιακά. Με συγκεκριμένες προτάσεις στο πρόγραμμα, όπως κάνουμε με τη στέγαση και με τις προτάσεις μας για την εκπαίδευση.

Best Of

Ο Τσίπρας θα… λείπει από τα ψηφοδέλτια του «κόμματος Κασσελάκη»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Ακόμη και πολιτικά… άβγαλτοι...

Η… παράσταση «Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντά πολίτες… προσωπικά στο γραφείο του»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Παλαιοί πολιτικοί, με ειδικό βάρος...

Ο… Φλωρίδης θα πάει να ψηφίσει στο ΠΑΣΟΚ;

Μαύρη Λίστα Πηγή: One Voice Η Άννα Διαμαντοπούλου εναντίον του Μητσοτάκη…...

Χατζηδάκης: Αν η Ευρώπη θέλει παραπάνω επενδύσεις, πρέπει να έχει και αντίστοιχα υψηλές φιλοδοξίες

Στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN, στην οποία την Ελλάδα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Τσίπρας θα… λείπει από τα ψηφοδέλτια του «κόμματος Κασσελάκη»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Ακόμη και πολιτικά… άβγαλτοι...

Ο παρουσιαστής που αντιμετωπίζεται από τα social media ως «φερέφωνο»

  Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Στα χρόνια της εθνικής...

Η Ευρώπη θα είναι πάντα… γυναίκα

  Η εικόνα στον καθρέφτη θα έχει πάντα γυναικείο χαμόγελο...

Οι λαοί που σέβονται τον εαυτό τους… δεν αράζουν στον καναπέ

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "One Voice",...

Η… παράσταση «Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντά πολίτες… προσωπικά στο γραφείο του»

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Παλαιοί πολιτικοί, με ειδικό βάρος...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Τσίπρας θα… λείπει από τα ψηφοδέλτια του «κόμματος Κασσελάκη»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice Ακόμη και πολιτικά… άβγαλτοι καταλαβαίνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, για όσο διάστημα τον… ανέχονται ως πολιτικό, επιδιώκει να αντικαταστήσει...

Ο παρουσιαστής που αντιμετωπίζεται από τα social media ως «φερέφωνο»

  Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ είναι οι δυο «Θεσμοί» που έχουν απαξιωθεί...

Η Ευρώπη θα είναι πάντα… γυναίκα

  Η εικόνα στον καθρέφτη θα έχει πάντα γυναικείο χαμόγελο και γοητεία. Η Ευρώπη θα είναι πάντα... γυναίκα. Συνθέτοντας αντιθέσεις και πληθυντικά αφηγήματα. Επιχειρώντας να...