Σβίγκου: Η αντιδημοκρατική εκτροπή του κ. Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου,  η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην πρόταση δυσπιστίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «ήταν μια αναγκαία και απαραίτητη κίνηση για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρησιμοποίησε «το υπέρτατο κοινοβουλευτικό όπλο απέναντι στην  κυβέρνηση της υπέρτατης αντιθεσμικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής» . Σύμφωνα με τη Ράνια Σβίγκου, «οι πολίτες άκουσαν τις υπεκφυγές, τα κωμικοτραγικά επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν ως σανίδα σωτηρίας ενός ένοχου Κ. Μητσοτάκη, ενός πολιτικά απομονωμένου και παραπαίοντος πρωθυπουργού, που μετράει μέρες στην εξουσία» ενώ οι βουλευτές της ΝΔ «απάντησαν με λάσπη, ψεύδη, πετώντας «τη μπάλα στην εξέδρα», επιβεβαιώνοντας την εκτροπή και την ενοχή του πρωταγωνιστή και υπεύθυνου για όλα, Κ. Μητσοτάκη, αλλά και αναλαμβάνοντας, ο καθένας και η κάθε μια προσωπικά, κι ένα μερίδιο πολιτικής ευθύνης  για το διπλό σκάνδαλο».

Απαντώντας στην ερώτηση αν, μέχρι τις εκλογές θα έχει διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τη συγκάλυψη του σκανδάλου», γιατί «δίνουν μια μάχη μέχρις εσχάτων, αλλά θα την χάσουν», και επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  «για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή, η οποία θα διαθέτει προοδευτική πλειοψηφία, για να έρθουν όλα στο φως».

Σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας  που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  αν ήταν στην κυβέρνηση, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  υπογράμμισε ότι «δεν θα επιδοτούσαμε την κερδοσκοπία των εταιριών ενέργειας, δεν θα κλείναμε το μάτι στην αισχροκέρδεια,  αφήνοντας ασύδοτη και χωρίς ελέγχους την αγορά και, κυρίως, δεν θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο, με τα καλάθια του νοικοκυριού και τα διάφορα pass», και ανέφερε τις συγκεκριμένες και απολύτως υλοποιήσιμες προτάσεις, τις οποίες έχει καταθέσει το κόμμα εδώ και καιρό, όπως «η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων,  το πάγωμα των εξώσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αύξηση των μισθών, και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραδώσει  την διερευνητική εντολή αν είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα και για αυτό θα είναι πολιτικά, ηθικά αλλά και πρακτικά εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής».

 

Τέλος, σχετικά με το με ποια άλλα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συζητούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «με τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή με τον Αλέξη Τσίπρα», συμπληρώνοντας ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και την κοινωνία, και να αντιληφθούν ότι ανάμεσα σε όσους κι όσες στηρίζουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά και τα συμφέροντα των λίγων, και σε εκείνους που αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας,  δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 

1) Πρόταση δυσπιστίας. Τι θέλατε να πετύχετε με αυτή την κίνηση; Και τελικά; Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα;

Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια αναγκαία και απαραίτητη κίνηση για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπραξε το καθήκον του, χρησιμοποιώντας το υπέρτατο κοινοβουλευτικό όπλο απέναντι στην  κυβέρνηση της υπέρτατης αντιθεσμικής και αντιδημοκρατικής εκτροπής. Κι όσο κι αν προσπάθησαν να αποφύγουν τη δημοσιότητα, παρατείνοντας τις ώρες των συνεδριάσεων ακόμα και μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα, οι πολίτες άκουσαν όσα έπρεπε να ακούσουν. Άκουσαν τις υπεκφυγές, τα κωμικοτραγικά επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν ως σανίδα σωτηρίας ενός ένοχου Κ. Μητσοτάκη, ενός πολιτικά απομονωμένου και παραπαίοντος πρωθυπουργού, που μετράει μέρες στην εξουσία.  Απέναντι στα αδιάσειστα στοιχεία, για την απολύτως παράνομη  παρακολούθηση τουλάχιστον  ενός υπουργού, της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των υπεύθυνων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι βουλευτές της ΝΔ  απάντησαν με λάσπη, ψεύδη, πετώντας «τη μπάλα στην εξέδρα», επιβεβαιώνοντας, στην πραγματικότητα, την εκτροπή και την ενοχή του πρωταγωνιστή και υπεύθυνου για όλα, Κ. Μητσοτάκη. Αλλά και αναλαμβάνοντας, πια, ο καθένας και η κάθε μια προσωπικά, κι ένα μερίδιο πολιτικής ευθύνης  για το διπλό σκάνδαλο, των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης.

2) Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάτε ότι μέχρι τις εκλογές θα έχει διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Έκαναν και θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τη συγκάλυψη του σκανδάλου, μέχρι την τελευταία μέρα. Όλες οι ως τώρα προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, και το ίδιο θα συμβεί και μέχρι τις εκλογές. Γιατί δίνουν μια μάχη μέχρις εσχάτων, αλλά θα την χάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή, η οποία θα διαθέτει προοδευτική πλειοψηφία, για να έρθουν όλα στο φως, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη και για να αποκατασταθεί η λειτουργία και το κύρος των δημοκρατικών θεσμών.

3)  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως, ρίχνει το βάρος του σε θέματα καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια. Τι θα κάνατε διαφορετικά αν ήσασταν κυβέρνηση;

Δεν θα επιδοτούσαμε την κερδοσκοπία των εταιριών ενέργειας, δεν θα κλείναμε το μάτι στην αισχροκέρδεια,  αφήνοντας ασύδοτη και χωρίς ελέγχους την αγορά και, κυρίως, δεν θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο, με τα «καλάθια του νοικοκυριού» και τα διάφορα pass. Θα κάναμε αυτά που έχουν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα, η ισπανική, οι οποίες ενδιαφέρονται για τη στήριξη των πολιτών, κι όχι για τα κέρδη λίγων, αλλά ισχυρών, φίλων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει εδώ και καιρό συγκεκριμένες και απολύτως υλοποιήσιμες προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των πολιτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων,  το πάγωμα των εξώσεων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αύξηση των μισθών, και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέτρα που θα υλοποιήσει η επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμέσως μόλις σχηματιστεί.

4)  Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων». Θα παραδώσει αμαχητί την διερευνητική εντολή αν είναι δεύτερο κόμμα; Και αν ναι, γιατί τότε ψηφίσατε την απλή αναλογική που δίνει τέτοια δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα και για αυτό θα είναι πολιτικά, ηθικά αλλά και πρακτικά εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής. Ενός εκλογικού συστήματος που το ψηφίσαμε και το υποστηρίζουμε ανέκαθεν, γιατί με την απλή αναλογική αποτυπώνεται με τον πιο δίκαιο τρόπο η λαϊκή βούληση. Στη δημοκρατία, τελικός κριτής των πάντων είναι ο κυρίαρχος λαός, κι εμείς σεβόμαστε τη βούλησή του.

5) Σε περίπτωση που το κόμμα σας είναι πρώτο, με ποια άλλα κόμματα θα συζητούσε για τον σχηματισμό κυβέρνησης και με ποιον πρωθυπουργό;

Με τις προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, και με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με την ψήφο του ελληνικού λαού, δηλαδή με τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση,  με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που να στηρίζεται και να υλοποιεί μια  σαφή προγραμματική συμφωνία, μπορεί να αποκαταστήσει τους θεσμούς και τη νομιμότητα, να απαντήσει στην κατάλυση στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου,  να πάρει μια σειρά από επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ελάφρυνσης των νοικοκυριών και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να επανασυστήσει το ΕΣΥ, να εδραιώσει ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στους θεσμούς, στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης. Οι προοδευτικές δυνάμεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό και την κοινωνία, και να αντιληφθούν αυτό που οι προοδευτικοί πολίτες έχουν πια καταλάβει. Ότι ανάμεσα σε όσους κι όσες στηρίζουν την αντιδημοκρατική εκτροπή, την κερδοσκοπία, τη διαφθορά και τα συμφέροντα των λίγων, και σε εκείνους που αγωνίζονται για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας,  δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.

6) Αν το κόμμα σας χάσει τις εκλογές, φοβάστε ότι θα αμφισβητηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό του, μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα συστημικά συμφέροντα  έχουν κάθε λόγο να φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα, και γι’ αυτό «προφητεύουν» κάθε τρεις και λίγο  το πολιτικό του τέλος.  Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν θα ξεμπερδέψουν  εύκολα, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Ο (αντάρτης) Στουρνάρας… σαν έτοιμος από καιρό (να ηγηθεί κόμματος)

Το... αντάρτικο του Γιάννη Στουρνάρα απέναντι στην κυβέρνηση, με...

Οι… θιασάρχες (επιθεώρησης) που βρήκαν (σκληρό) ανταγωνισμό (με τον Κασσελάκη)

Ανορθογραφίες Έχετε μήνυμα Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Στον περίπου έναν χρόνο...

Οι… χειροκροτητές του «ηγεμόνα» Κασσελάκη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ομπάμα σε ανοιχτή αμφισβήτηση της επιλογής της ανεπαρκούς Κάμαλα Χάρις

Η προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα προς την ηγεσία των...

Η στήριξη των Κλίντον στην Κάμαλα Χάρις… δεν αρκεί

Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και πολλά...

Το “Time” έδωσε (και πάλι) ρέστα για την ταπεινωτική απόσυρση Μπάιντεν

Θα μας απογοήτευε, αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το...

Ο… αποχαιρετισμός του Ομπάμα στον γερο-Τζο

Σύμφωνα με τα σχετικά, επίμονα ρεπορτάζ των αμερικανικών ΜΜΕ,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Νέο σίριαλ με την άρνηση Μπάιντεν να παραιτηθεί από το υπόλοιπο της θητείας του, μετά την αποχώρησή του από τις εκλογές

Το νέο σίριαλ που διαμορφώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη σκιά της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του...

Ο Ομπάμα σε ανοιχτή αμφισβήτηση της επιλογής της ανεπαρκούς Κάμαλα Χάρις

Η προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα προς την ηγεσία των Δημοκρατικών, να προχωρήσει το κόμμα σε ανοικτή διαδικασία προκριματικών για την επιλογή του προσώπου που...

Η στήριξη των Κλίντον στην Κάμαλα Χάρις… δεν αρκεί

Σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, η οικογένεια Κλίντον στέκεται στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις,...