Σταϊκούρας: Θα οδηγήσουμε το εθνικό σκάφος σε ήρεμες θάλασσες

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα
στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, πίστη στη στρατηγική μας και αισιοδοξία πραγματοποιούμε το 14ο Συνέδριο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία που γεννήθηκε από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους άξιους συνεργάτες του, σε κρίσιμες για την πατρίδα συνθήκες.

Η Νέα Δημοκρατία που συγκροτήθηκε ως κόμμα βαθιά δημοκρατικό, λαϊκό, κοινωνικά φιλελεύθερο, ριζοσπαστικό και πολυσυλλεκτικό ως κόμμα γνήσια  προοδευτικό που τολμά να εξελίσσεται προς όφελος της πατρίδας και όλων των πολιτών.

Στο πρώτο συνέδριο του κόμματος στις 5 Μαΐου 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πολλά  και σπουδαία.  Σταχυολογώ:  «Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο έθνος, πιστεύει στην ειρηνική συμβίωση των λαών και καταδικάζει κάθε πράξη βίας και αυθαιρεσίας.

Πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία που μάχεται για την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Πιστεύει στην ελεύθερη δημοκρατική οικονομία.

Πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύει στις ιστορικές ρίζες και τις δυνατότητες  της χώρας. Πιστεύει ότι η  θέση της Ελλάδος είναι στον δυτικό κόσμο και στην ιδέα  της ενωμένης Ευρώπης.

Πιστεύει  και εργάζεται ώστε οι Έλληνες να  είναι ίσοι όχι μόνο έναντι  του νόμου αλλά και έναντι των ευκαιριών».

Έκτοτε, η Νέα Δημοκρατία υπό τις δημοκρατικά εκλεγμένες άξιες ηγεσίες των Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ, Κώστα Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα  Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει σταθερή στο πλαίσιο των ιδρυτικών της αρχών πάντα επίκαιρων αξιών και στρατηγικών κατευθύνσεων για τη χώρα.

Έκανε ταυτόχρονα τις αναγκαίες  τακτικές  προσαρμογές σε μεταβαλλόμενες συνθήκες  πάντα με γνώμονα να υπηρετεί υπεύθυνα την πατρίδα, τον ελληνισμό, τους πολίτες.

Στη μακρά διαδρομής της υλοποίησε με σωφροσύνη και τόλμη τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές για τη χώρα. Για αυτό αν και διαχρονικά πολιτεύτηκε μακριά από ψεύδη, δημαγωγίες και λαϊκισμούς, οι πολίτες με την εμπιστοσύνη τους της έχουν δώσει το υψηλότερο ποσοστό καθώς και το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Την έχουν αναδείξει αθροιστικά ως την πρώτη, ως την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας. Ως το μεγάλο, ως το σταθερό πυλώνα του πολιτικού συστήματος.

Αυτό το πολιτικό κεφάλαιο έχουμε την ισχυρή βούληση με επικεφαλής των Κυριάκο Μητσοτάκη να το ενισχύσουμε και να το διαθέτουμε στην υπηρεσία της πατρίδος και όλων των πολιτών.

Φίλες και φίλοι, τον Ιούλιο του 2019 οι πολίτες ανέθεσαν και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία. Έκτοτε στα 3 περίπου χρόνια αντιμετωπίσαμε επιτυχώς μεγάλες, απρόσμενες, πολυεπίπεδες κρίσεις.

Παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες, τιμήσαμε την ψήφο των πολιτών, τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και υλοποιήσαμε τα προγράμματά μας.

Στο μέτωπο της οικονομίας εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό, σύγχρονο μείγμα πολιτικής που εδράζεται σε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μία διορατική  στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Καταφέραμε με σκληρή και συστηματική προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και λειτουργική την οικονομία καταγράφοντας θετικές εξελίξεις όπως είναι η ισχυρή ανάκαμψη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η μόνιμη μείωση φόρου και ασφαλιστικών εισφορών, η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βέβαια είναι φυσικό τα παραπάνω επιτεύγματα και οι θετικές προοπτικές που αυτά διαμόρφωσαν να θολώνουν, να θολώνουν εξαιτίας των νέων πρόσφατων δυσκολιών και προκλήσεων.

Ωστόσο τα ισχυρά θεμέλια που έχουμε θέσει τα τελευταία χρόνια μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση δεν θα οδηγήσει σε μη αντιστρέψιμες καταστάσεις. Θα πλήξει αλλά δεν θα εκτρέψει την οικονομία.

Ως κυβέρνηση δημιουργούμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες για γενναίες παρεμβάσεις και ουσιαστικές λύσεις. Όπως έμπρακτα αποδείξαμε για ακόμα μια φορά αυτή την εβδομάδα, έτσι αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις του σήμερα, χαράσσοντας παράλληλα οραματικές πολιτικές για το… ώστε η χώρα μας να συνεχίσει να προοδεύει.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε σύγχρονες πολιτικές, εκσυγχρονίζουμε την Δημόσια Διοίκηση, χρηματοδοτούμε την έρευνα και την καινοτομία, προωθούμε μεταρρυθμίσεις με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μεταρρυθμίσεις με στόχο την σταδιακή μετάβαση σε δημοσιονομική ισορροπία, την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδος.

Την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Την μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.

Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας, στην επίτευξη ψηλής και διατηρήσιμης μεγένθυσης, στην δημιουργία νέων, ποιοτικών, καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και φίλοι, ολοκληρώνοντας, η παρούσα συγκυρία είναι ιστορική. Η παράταξη μας, όμως, διαχρονικά και σταθερά έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία, πρωταγωνιστικά και ουσιαστικά στις ιστορικές προκλήσεις και αποστολές.

Έτσι και τώρα, παρά τις μεγάλες φουρτούνες θα τα καταφέρουμε και πάλι. Όπως άλλωστε έχουμε χρέος, θα οδηγήσουμε το εθνικό σκάφος σε ήρεμες θάλασσες ενισχύοντας την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και δημιουργώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους νέους ανθρώπους το μέλλον της χώρας μας.

Νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες. Ολοκληρώνουμε τις εργασίες του 14ου συνεδρίου με ψυχική ενότητα, πολιτική συνοχή, συναίσθηση της ευθύνης, σεμνότητα και ακμαίο ηθικό.

Όλες και όλοι μαζί διαβεβαιώνουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας θα εργαζόμαστε με το σύγχρονο σχέδιο μας για την προώθηση των συμφερόντων του έθνους, την ισχυροποίηση της πατρίδας και την ενίσχυση της ευημερίας όλων των πολιτών, δίπλα στην κάθε Ελληνίδα, δίπλα στον κάθε Έλληνα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Best Of

Η (ανεξήγητη) προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τα συστημικά ΜΜΕ

Στις φετινές ευρωεκλογές, ένα από τα... παράδοξα που βιώνουμε...

Ο Τσίπρας, η Δούρου και ο Παππάς έχουν να πουν κάτι για το φλερτ Κασσελάκη με την Κωνσταντοπούλου;

Το φλερτ του Στέφανου Κασσελάκη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου...

Αναζητείται… παρκάρισμα του Μαργαρίτη Σχοινά σε ΔΕΚΟ

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Από τον Γιώργο Γεραπετρίτη στον...

Κωστής Χατζηδάκης: Ακολουθούμε έναν δρόμο κοινής λογικής

Την προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση των ακινήτων του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μεγάλος νικητής του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε μήνα για 10 χρόνια

 Προέβλεψε σωστά τους 6 αριθμούς της χθεσινής κλήρωσης Δέκα...

Οι Αμερικανοί ποντάρουν και πάλι στον Γκαντζ, για να… απαλλαγούν από τον Νετανιάχου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός παράγοντας...

Η (ανεξήγητη) προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τα συστημικά ΜΜΕ

Στις φετινές ευρωεκλογές, ένα από τα... παράδοξα που βιώνουμε...

Θανάσης Αυγερινός: Τα… παπαγαλάκια και η προετοιμασία της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Ο Τσίπρας, η Δούρου και ο Παππάς έχουν να πουν κάτι για το φλερτ Κασσελάκη με την Κωνσταντοπούλου;

Το φλερτ του Στέφανου Κασσελάκη με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μεγάλος νικητής του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη θα εισπράττει 10.000 ευρώ κάθε μήνα για 10 χρόνια

 Προέβλεψε σωστά τους 6 αριθμούς της χθεσινής κλήρωσης Δέκα χιλιάδες λόγους για να γιορτάζει κάθε μήνα έχει ένας τυχερός παίκτης του ΛΟΤΤΟ στη Θεσσαλονίκη,...

Οι Αμερικανοί ποντάρουν και πάλι στον Γκαντζ, για να… απαλλαγούν από τον Νετανιάχου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός παράγοντας ρισκάρει. Η ουσιαστική διαφορά με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι ότι, οι τρέχουσες εκδοχές της υπερδύναμης,...

Η (ανεξήγητη) προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου από τα συστημικά ΜΜΕ

Στις φετινές ευρωεκλογές, ένα από τα... παράδοξα που βιώνουμε ως πολίτες και τηλεθεατές, είναι η... ανεξήγητη προβολή του Ανδρέα Λοβέρδου και του κόμματός του. Ο...