Σοφία Πουρίκη: Να διώξουμε τις σκιές του ΕΣΥ που κρύβουν τα χαμόγελά μας

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook, η Σοφία Πουρίκη έστειλε μήνυμα αλλαγής σελίδας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω των εκλογών της ΕΙΝΑΠ, στις οποίες είναι και η ίδια υποψήφια.

Η καλή γιατρός, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την ψύχραιμη και νηφάλια δημόσια παρουσία της, κατά τη διάρκεια της μάχης των λειτουργών του ΕΣΥ με την πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε τα εξής:

“Την ώρα της μάχης, δεν έχεις την πολυτέλεια να απογοητεύεσαι για τα «πυρομαχικά» που στερείσαι.
Μόνο που, για όλους εμάς στο ΕΣΥ, η μάχη είναι καθημερινή. Οι μάχες είναι καθημερινές. Μας συνοδεύουν, ως ταυτοτικό αποτύπωμα, από την πρώτη στιγμή που είδαμε τα όνειρά μας να αποκτούν την εικόνα των ρούχων που φοράμε για να μπούμε στο χειρουργείο. Για να μπούμε σε έναν θάλαμο ασθενών. Για να παλέψουμε για τη ζωή τους.
Δυστυχώς, καθημερινή είναι και η διαπίστωση της έλλειψης «πυρομαχικών». Πολλές φορές αισθανόμαστε τα χέρια μας δεμένα, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας κουβαλάει χρόνιες παθογένειες, υστερήσεις, ατέλειες.
Προβλήματα που επιδεινώθηκαν με την πάροδο των ετών, που διογκώθηκαν την εποχή της οικονομικής κρίσης, που ήρθαν με θόρυβο στο προσκήνιο, την ώρα του δέους για τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.
Τα ξέρουμε και τα ζούμε όλοι. Έγιναν, δυστυχώς, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Υποστελέχωση των νοσοκομείων, στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία. Οικονομικές περικοπές και μη επαναπροκήρυξη θέσεων που έμειναν κενές. Νέοι επιστήμονες, με σύγχρονες γνώσεις και πάθος για τη μάχη για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, αναγκάστηκαν να διεκδικήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας. Μια αδικαιολόγητη σπατάλη ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού από την ελληνική Πολιτεία, η οποία είχε επενδύσει στις σπουδές αυτών των συναδέλφων μας. Συνθήκες εργασίας που, πολλές φορές παραπέμπουν σε εικόνες τις οποίες έχουμε συνηθίσει να περιγράφουμε ως τριτοκοσμικές. Ένδεια τεχνολογικού εξοπλισμού και έλλειψη στρατηγικής για την καλύτερη ανάπτυξη κλινικών και κλινών, λειτουργικών και βιώσιμων, προσαρμοσμένων στα σύγχρονα δεδομένα, ειδικά στην επαρχία, που καταλήγει να μοιάζει με «φτωχό συγγενή».
Αυτή είναι η μια αντανάκλαση του καθρέφτη. Η άβολη. Η μελαγχολική. Δίπλα της, υπάρχει και μια άλλη αντανάκλαση. Η φωτεινή. Η αισιόδοξη. Η αυταπάρνηση των λειτουργών του ΕΣΥ. Εκείνοι που έβαλαν πλάτη την ώρα της μεγάλης θύελλας. Όπως έμαθαν να κάνουν πάντα. Όπως μάθαμε να κάνουμε πάντα. Χωρίς να περιμένουμε βοήθεια από το Σύστημα. Αναζητώντας τη γαλήνη που έχει λυτρωτικά χαρακτηριστικά, και μας επιτρέπει να συνεχίζουμε, στα χαμόγελα των ασθενών μας και των συγγενών τους. Εκείνων που είδαν τι σημαίνει να βγαίνουμε νικητές από άνισες μάχες.
Όλοι εμείς γίναμε το παράδειγμα που δεν θα ξεχάσει η ελληνική κοινωνία. Και είναι στο χέρι μας, στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, να αναδείξουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Για να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη και με τις ατέλειες του Συστήματος.
Να φτάσουμε στο σημείο να μας κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας περήφανους, όπως το κάνουμε εμείς. Έτσι, θα βλέπουμε γύρω μας περισσότερα χαμόγελα. Όχι μόνο των ασθενών μας και των συγγενών τους. Αλλά και της δικής μας, μεγάλης οικογένειάς των μαχητών του ΕΣΥ. Τα δικά μας χαμόγελα δεν αξίζει να κρύβονται άλλο στη σκιά των προβλημάτων”
Δρ Πουρίκη Σοφία
Επιμελήτρια ΜΕΘ Covid Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Υποψήφια στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ με τον συνδυασμό ΔΗΚΝΙ”.

Best Of

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...

Το “μουστάκι” (του Μεϊμαράκη)… ξεθώριασε

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider Πηγή: One Voice   Έχετε μήνυμα  Βαγγέλη Μεϊμαράκη Πρώην… γενικώς   Το «μουστάκι»...

Ο νόμος Πατέλη-Σκέρτσου και οι… δικαιωμένοι

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Πηγή: One Voice   Η νομοθετική παρέμβαση για τους...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και...

Σοφία Βαγενά: Ο κοινωνικός συνδικαλισμός στην Ελληνική Αστυνομία βρίσκει τον διευρυμένο ρόλο του

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας της ΠΟΑΣΥ,...
Avatar

Η “αλεξίσφαιρη” πλειοψηφία Τραμπ στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς φαίνεται να του στοιχίζει ψήφους ανεξάρτητων, όχι όμως στο σημείο που θα επέτρεπε στον...

Ούτε ο Ομπάμα (δείχνει να) μπορεί να σώσει τον ετοιμόρροπο Μπάιντεν

Οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι, ακόμη και ο δημοφιλέστερος Αμερικανός Πρόεδρος...

Η Wall Street (και πάλι) στο πλευρό του Τραμπ

Καμία έκπληξη, τουλάχιστον για εκείνους που παρακολουθούν προσεκτικά και με συνέπεια, σε βάθος χρόνου, τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην τελική ευθεία για...