Σοφία Πουρίκη: Να διώξουμε τις σκιές του ΕΣΥ που κρύβουν τα χαμόγελά μας

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα της στο Facebook, η Σοφία Πουρίκη έστειλε μήνυμα αλλαγής σελίδας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω των εκλογών της ΕΙΝΑΠ, στις οποίες είναι και η ίδια υποψήφια.

Η καλή γιατρός, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την ψύχραιμη και νηφάλια δημόσια παρουσία της, κατά τη διάρκεια της μάχης των λειτουργών του ΕΣΥ με την πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε τα εξής:

“Την ώρα της μάχης, δεν έχεις την πολυτέλεια να απογοητεύεσαι για τα «πυρομαχικά» που στερείσαι.
Μόνο που, για όλους εμάς στο ΕΣΥ, η μάχη είναι καθημερινή. Οι μάχες είναι καθημερινές. Μας συνοδεύουν, ως ταυτοτικό αποτύπωμα, από την πρώτη στιγμή που είδαμε τα όνειρά μας να αποκτούν την εικόνα των ρούχων που φοράμε για να μπούμε στο χειρουργείο. Για να μπούμε σε έναν θάλαμο ασθενών. Για να παλέψουμε για τη ζωή τους.
Δυστυχώς, καθημερινή είναι και η διαπίστωση της έλλειψης «πυρομαχικών». Πολλές φορές αισθανόμαστε τα χέρια μας δεμένα, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας κουβαλάει χρόνιες παθογένειες, υστερήσεις, ατέλειες.
Προβλήματα που επιδεινώθηκαν με την πάροδο των ετών, που διογκώθηκαν την εποχή της οικονομικής κρίσης, που ήρθαν με θόρυβο στο προσκήνιο, την ώρα του δέους για τη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.
Τα ξέρουμε και τα ζούμε όλοι. Έγιναν, δυστυχώς, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Υποστελέχωση των νοσοκομείων, στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία. Οικονομικές περικοπές και μη επαναπροκήρυξη θέσεων που έμειναν κενές. Νέοι επιστήμονες, με σύγχρονες γνώσεις και πάθος για τη μάχη για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, αναγκάστηκαν να διεκδικήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας. Μια αδικαιολόγητη σπατάλη ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού από την ελληνική Πολιτεία, η οποία είχε επενδύσει στις σπουδές αυτών των συναδέλφων μας. Συνθήκες εργασίας που, πολλές φορές παραπέμπουν σε εικόνες τις οποίες έχουμε συνηθίσει να περιγράφουμε ως τριτοκοσμικές. Ένδεια τεχνολογικού εξοπλισμού και έλλειψη στρατηγικής για την καλύτερη ανάπτυξη κλινικών και κλινών, λειτουργικών και βιώσιμων, προσαρμοσμένων στα σύγχρονα δεδομένα, ειδικά στην επαρχία, που καταλήγει να μοιάζει με «φτωχό συγγενή».
Αυτή είναι η μια αντανάκλαση του καθρέφτη. Η άβολη. Η μελαγχολική. Δίπλα της, υπάρχει και μια άλλη αντανάκλαση. Η φωτεινή. Η αισιόδοξη. Η αυταπάρνηση των λειτουργών του ΕΣΥ. Εκείνοι που έβαλαν πλάτη την ώρα της μεγάλης θύελλας. Όπως έμαθαν να κάνουν πάντα. Όπως μάθαμε να κάνουμε πάντα. Χωρίς να περιμένουμε βοήθεια από το Σύστημα. Αναζητώντας τη γαλήνη που έχει λυτρωτικά χαρακτηριστικά, και μας επιτρέπει να συνεχίζουμε, στα χαμόγελα των ασθενών μας και των συγγενών τους. Εκείνων που είδαν τι σημαίνει να βγαίνουμε νικητές από άνισες μάχες.
Όλοι εμείς γίναμε το παράδειγμα που δεν θα ξεχάσει η ελληνική κοινωνία. Και είναι στο χέρι μας, στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, να αναδείξουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Για να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη και με τις ατέλειες του Συστήματος.
Να φτάσουμε στο σημείο να μας κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας περήφανους, όπως το κάνουμε εμείς. Έτσι, θα βλέπουμε γύρω μας περισσότερα χαμόγελα. Όχι μόνο των ασθενών μας και των συγγενών τους. Αλλά και της δικής μας, μεγάλης οικογένειάς των μαχητών του ΕΣΥ. Τα δικά μας χαμόγελα δεν αξίζει να κρύβονται άλλο στη σκιά των προβλημάτων”
Δρ Πουρίκη Σοφία
Επιμελήτρια ΜΕΘ Covid Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Υποψήφια στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ με τον συνδυασμό ΔΗΚΝΙ”.

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Την επανεκλογή Μπακογιάννη στηρίζουν 9 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού

Τη στήριξή τους στην επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων...

Χατζηδάκης: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν...

Χουδαλάκης: Ο Ανδρουλάκης έπαθε… “σαν σήμερα”, με την επέτειο της “Διαύγειας”

Του Μανώλη Κομνηνού   Η εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη...
Μανώλης Κομνηνός
Μανώλης Κομνηνός
Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος

Panik Concert 2023 by opaponline.gr Με μεγάλη επιτυχία το μουσικό γεγονός της χρονιάς!

Το Panik Concert, το μουσικό γεγονός της χρονιάς που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και έχει γίνει θεσμός, επέστρεψε για δεύτερη φορά, μέσα από...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου Υγείας Μαστού στα social media, η Νατάσα Παζαϊτη απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όσους συμμετείχαν...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον Σεπτέμβριο. Με κυρίαρχο το θέμα των πλημμυρών στην Θεσσαλία, οι πολίτες εμπιστεύθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, την...