Σοφία Πουρίκη: Κανείς μας δεν θα ξεχάσει κανέναν. Εκείνους που τα κατάφεραν. Εκείνους που “έφυγαν”…

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Οι κάλπες της ΕΙΝΑΠ, ως ευκαιρία για μια μεγάλη αλλαγή στο ΕΣΥ. Καθώς ο ιατρικός κόσμος προσέρχεται στις κάλπες για τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, η Σοφία Πουρίκη, η οποία τίθεται στην κρίση των συναδέλφων της ως υποψήφια, με μια κατάθεση ψυχής στην προσωπική σελίδα της στο Facebook, μας θυμίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η Σοφία Πουρίκη σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

“Με την προσδοκία να σεργιανίζουμε στον επίλογο μιας πανδημίας που οι γενιές μας μπορούσαν να ανταμώσουν μονάχα στα βιβλία της Ιστορίας, και η οποία ανέτρεψε βίαια τις αυτονόητες βεβαιότητες της ζωής μας, είναι δύσκολο να αποτρέψει κάποιος το μυαλό και την καρδιά του να ταξιδεύουν σε όσα ζήσαμε.

​Όσα πρωτόγνωρα και ακραία ζήσαμε, και απείλησαν τον πυρήνα της ύπαρξής μας, τον πυρήνα της αποστολής μας. Την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής με κάθε κόστος.
​Κληθήκαμε να πολεμήσουμε σε μια άνιση αναμέτρηση, με έναν εχθρό αόρατο, άγνωστο, απρόβλεπτο, που εξαπλώθηκε ταχύτατα ως μια βιωματική απειλή για την ανθρωπότητα. Απείλησε να καταστρέψει τις ζωές μας, τις κοινωνίες, τις οικονομίες. Μας έκανε να αμφιβάλλουμε για τους εαυτούς μας, για το αν μπορούμε να τα καταφέρουμε.​
​Τα καταφέραμε. Δυο χρόνια γεμάτα έντονες εμπειρίες, χαρές αλλά και λύπες, νίκες αλλά και ήττες, στιγμές που τη σιωπή της οδύνης, της απογοήτευσης, της απόγνωσης, διέκοπτε μονάχα εκείνη η διακριτική φωνή μας, που μας καλούσε να μην το βάλουμε κάτω. Να σηκωθούμε. Να συνεχίσουμε.
​Ο όρκος του Ιπποκράτη, να ακούγεται ξανά και ξανά μέσα μας. Το χρέος απέναντι στον συνάνθρωπο. Ο φόβος. Για τους ασθενείς μας, για τους συγγενείς τους, για τις οικογένειές μας, για εμάς. Αυτός ο φόβος, Θεέ μου…
​Πέσαμε, αλλά σηκωθήκαμε. Πιο δυνατοί. Κερδίσαμε συντριπτικά περισσότερες μάχες από εκείνες που χάσαμε. Δώσαμε περισσότερα χαμόγελα, από τα δάκρυα που σκουπίσαμε. Κανείς μας δεν θα ξεχάσει τα μάτια των ασθενών μας, που μας κοίταζαν σιωπηλοί, λες και φώναζαν μέσα τους για το αν θα τα καταφέρουν. Αν θα βγουν ζωντανοί. Άνθρωποι ηλικιωμένοι, που θα μπορούσαν να είναι οι γονείς και οι παππούδες μας. Συνομήλικοι, που θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς. Νέοι άνθρωποι, που έπρεπε να τα καταφέρουν, για να διεκδικούσαν όσα η ζωή τους επιφυλάσσει.
​Κανείς μας δεν θα ξεχάσει κανέναν. Εκείνους που τα κατάφεραν. Που ξύπνησαν και είδαν στα φωτισμένα από τη χαρά μάτια μας, την επιβεβαίωση ότι είχαν κερδίσει τη μάχη. Τους συγγενείς που ξεσπούσαν σε δάκρυα χαράς, όταν τους πληροφορούσαμε ότι θα αγκάλιαζαν ξανά τον άνθρωπό τους. Ή όταν τους βάζαμε να μιλήσουν μαζί του, όταν ήταν εφικτό.
​Εκείνους που έφυγαν. Που δεν τα κατάφεραν. Που έφυγαν γρήγορα και μόνοι. Με τελευταία ανάμνηση από αυτόν τον κόσμο τα δικά μας μάτια. Τι βάρος κι αυτό. Πώς να χωρέσεις σε ένα ανήσυχο βλέμμα, όλη την αγάπη που ήθελαν να τους δώσουν οι δικοί τους άνθρωποι, αλλά δεν μπορούσαν. Και μετά, εκείνη η ασήκωτη στιγμή, να ενημερώνεις από το τηλέφωνο ότι ο άνθρωπός τους «κατέληξε».
​Η μάχη συνεχίζεται. Η μάχη για ένα καλύτερο ΕΣΥ, κρίνεται στην καθημερινότητά μας. Οι σημερινές εκλογές είναι ένα σημαντικό εφαλτήριο, για να δρομολογήσουμε μεγάλες αλλαγές. Είναι στο χέρι μας. Και θα τα καταφέρουμε. Μαζί. Κάθε μέρα. Όπως μάθαμε να κάνουμε πάντα.
Δρ Πουρίκη Σοφία
Επιμελήτρια ΜΕΘ Covid Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Υποψήφια στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ με τον συνδυασμό ΔΗKΝΙ

Best Of

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και...

Οι (αυτοδιοικητικές) επιλογές για τις οποίες μετάνιωσε ο Βορίδης

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Σε αντίθεση με άλλα στελέχη...

Ο «ισόβιος δελφίνος» που… καίγεται στο ζέσταμα

Προσωπογραφίες Γράφει ο… Kingmaker Πηγή: OneVoice Η ομοιότητά του με τον Ίαν...

Ο Κασσελάκης… ζηλεύει τον Τσίπρα. Ακόμη και για τα Ινστιτούτα

Ο φθόνος του Στέφανου Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σπύρος Δημητρέλης: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή

Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης Πηγή: capital.gr Η εικόνα του Πρωθυπουργού στην...

Η «μεταμόρφωση» του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και...

Οι (αυτοδιοικητικές) επιλογές για τις οποίες μετάνιωσε ο Βορίδης

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Σε αντίθεση με άλλα στελέχη...

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας (μετά τις ευρωεκλογές)

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα OneVoice, την...
Avatar

Σπύρος Δημητρέλης: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κλινικά νεκρή

Γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης Πηγή: capital.gr Η εικόνα του Πρωθυπουργού στην πρώτη -και πολύ εσπευσμένη- συνέντευξη μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν ήταν καλή. Για πρώτη φορά...

Η «μεταμόρφωση» του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου, όταν… αδειάζει) Πηγή: OneVoice   Στα εκκλησιαστικά παρασκήνια, εκεί όπου το… φτυάρι είναι μεγαλύτερο και από τα πολιτικά,...

Το ενδιαφέρον του Μαξίμου για τα «μικρά» κανάλια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: OneVoice   Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ότι τα λεγόμενα «μικρά» κανάλια έχουν αλλάξει… πίστα. Και με...