Σία (Αναστασία) Κοσιώνη. Σκέτο…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Περί δημοσιογράφων που συμμετείχαν στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών ο λόγος. Πολύς λόγος. Για πολλούς. Χωρίς χρονική ασυνέχεια. Τα λέγαμε, τα λέμε, θα τα λέμε…

Σία Κοσιώνη. Αναστασία. Σκέτο… Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν ανήκει στην όχθη των ευνοημένων των social media και της συλλογικής κοινής γνώμης. Με αιτιολογική αφετηρία της… απόστασης, όχι το αποτέλεσμα της δουλειάς της ή το μωσαϊκό του χαρακτήρα της, αλλά ταυτοτικά στοιχεία που… ιντριγκάρουν.

“Έλα μωρέ η Κοσιώνη”… Είναι μια συνήθης απαξιωτική αποστροφή. Που συνοδεύεται από την… αιτιολογική έκθεση… “η Κοσιώνη του ΣΚΑΪ”, “η Κοσιώνη του Μπακογιάννη”, “η Κοσιώνη του συστήματος”.

Πόσο προσβλητικό όλο αυτό για μια γυναίκα. Η διαδρομή της οποίας δεν ξεκίνησε από τον ΣΚΑΪ, την οικογένεια Μητσοτάκη, το σύστημα. Αντιθέτως είχε τα περισσότερα από τα συστατικά στοιχεία που την καθιστούν πληθυντικά γοητευτική, ώστε να μην την προσπερνά κάποιος, αλλά να κοντοστέκεται και να την αντικρίζει θετικά.

Μια γυναίκα που πάλεψε για να κερδίσει τη διακριτή θέση της, σε ένα περιβάλλον εργασίας γονιδιακά εχθρικό για τις γυναίκες, όπως είναι τα ΜΜΕ. Μια γυναίκα που, μετράει σε χιλιομετρικές αποστάσεις της διαδρομής και επαγγελματικές επιτυχίες, δυσανάλογα πληθυντικά αποτυπώματα, σε σχέση με την ηλικία της. Ακόμη ένα στοιχείο που, μάλλον αυτονόητα… εκνευρίζει. Ξεκίνησε τη διαδρομή από νωρίς.

Η Σία Κοσιώνη συμμετέχει στα debate από… παλιά. Πριν ακόμη έρθουν στη χώρα μας τα εθνοκτόνα Μνημόνια, με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου. Και επέδειξε πεισματική άρνηση να υποκύψει στη γοητεία της φθοράς. Της συγκυρίας. Του… ΣΚΑΪ, του Μπακογιάννη, του συστήματος.

Κάποιες φορές δεν βλάπτει να κάνουμε μισό βήμα πίσω, για να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Τις μεγάλες αλήθειες. Προσπερνώντας την έλξη στην κακοποίηση νοημάτων, εννοιών και διαδρομών. Ειδικά σε μια εποχή όπου, η γυναίκα απαξιώνεται και προσβάλλεται περαιτέρω, με τον δήθεν… προοδευτικό χαρακτηρισμό “βουλεύτρια”.

Οι γυάλινες οροφές που όλες οφείλουμε να παλεύουμε να σπάσουμε, δεν θα ραγίσουν όσο παραμένουμε δήθεν και επιφανειακοί. Όσο κρίνουμε δογματικά και επιπόλαια. Όσο εγκλωβιζόμαστε σε στερεότυπα περιτυλίγματα, αντί να εμβαθύνουμε, αντί να παραμερίζουμε τη θολούρα του τσουβαλιάσματος.

Ο Καβάφης μας χάρισε τη δωρεά της κατανόησης της σημασίας της διαδρομής. Ο Ελύτης μας προέτρεψε να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από το φθορά (που μας έχει προ πολλού προλάβει ως έθνος). Και ο ΜακΛούαν χαρτογράφησε την περισσότερο αυτοπροσδιοριστική αλήθεια της επικοινωνίας, αλλά και της ζωής: Το μέσο είναι το μήνυμα.

Σία (Αναστασία) Κοσιώνη λοιπόν. Κανενός. Του εαυτού της. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να την κρίνουμε έτσι. Σία (Αναστασία) Κοσιώνη… σκέτο.

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή "Συνδέσεις", με...

Ο Κασσελάκης στον… φυσικό χώρο του. Ένα Fashion Show

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δηλώνει σε όλους...

Η διείσδυση Τσίπρα (και) στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για την τηλεόραση...

Ο Τσίπρας και… οι άλλοι. Ποιός μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά

Την ώρα που ακόμη και η άλλοτε υποσχόμενη Ρένα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο τελευταίος βασιλιάς (του ποδοσφαίρου)…

  Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιθανότατα ο καλύτερος που ζήσαμε...

Μια χώρα που… αρνείται να ξεπεράσει τον Ανδρέα

  Η ιστορική συνείδηση ενός έθνους, δεν έχει χώρο για......

Ο “χαρισματικός” και ο… “δεξιούλης”. Το χιούμορ της Ιστορίας με Ανδρέα και Σημίτη

Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά την... αίσθηση του χιούμορ που...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή "Συνδέσεις", με...

Ο Κασσελάκης στον… φυσικό χώρο του. Ένα Fashion Show

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δηλώνει σε όλους...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Ο τελευταίος βασιλιάς (του ποδοσφαίρου)…

  Ο Λιονέλ Μέσι είναι πιθανότατα ο καλύτερος που ζήσαμε να δούμε. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πολυνίκης. Και τόσοι ακόμη, λίγο πιο κάτω από το "ημίθεο"...

Μια χώρα που… αρνείται να ξεπεράσει τον Ανδρέα

  Η ιστορική συνείδηση ενός έθνους, δεν έχει χώρο για... μνημόσυνο και δακρύβρεχτες αναμνήσεις, όταν κοντοστέκεται σε μια πολιτική προσωπικότητα. Πολύ περισσότερο όταν η προσωπικότητα...

Ο “χαρισματικός” και ο… “δεξιούλης”. Το χιούμορ της Ιστορίας με Ανδρέα και Σημίτη

Αν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά την... αίσθηση του χιούμορ που διακρίνει την Ιστορία, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται πράγματι για... κατεργάρα γυναίκα. Έχοντας τον τρόπο της...