Σήμερα, η επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλει ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης – το μόνο ανάχωμα στις επικίνδυνες πολιτικές Μητσοτάκη που δημιουργούν ανασφάλεια και υπονομεύουν το μέλλον των νέων, του τόπου, παρατήρησε η Ρένα Δούρου, που μετείχε με τη Χαρά Καφαντάρη και τον Σωκράτη Φάμελλο στην εκδήλωση που οργάνωσε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στο Πνευματικό Κέντρο Γ. Ρίτσος, στο Αιγάλεω, με θέμα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για το περιβάλλον, υπό τον τίτλο “Αποκλιμακώνοντας την κρίση”. “Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πράσινη μετάβαση με όρους αγοράς και στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων. Ως εργαλείο για περισσότερες και βαθύτερες ανισότητες, με σπόνσορες τους λίγους και ισχυρούς”, είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Στον αντίποδα η Πράσινη Επανάσταση για όλους και όχι για τους λίγους και ισχυρούς, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση στη Ρεματιά Χαλανδρίου, φέτος την άνοιξη, είναι μια συλλογική, μαζική διεργασία από τα κάτω, με τη συμμετοχή των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών για κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία, υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας : “Αυτό ακριβώς είναι το νήμα που διαπερνά τις προγραμματικές θέσεις που εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ισχυρότερο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο”. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο Οδικό Χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με επίκεντρο το αίτημα για δίκαιη πράσινη μετάβαση, στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, πράσινο πρόσημο. Μια ολιστική πρόταση για παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου σε οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά ανθεκτική βάση, που απαντά ριζοσπαστικά και ρεαλιστικά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης.
“Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο κατέχει η δίκαιη και δημοκρατική ενεργειακή μετάβαση, με πρωταγωνίστρια και ωφελημένη την κοινωνία. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα, στόχους, χρονοδιάγραμμα, χρηματοδοτικά εργαλεία”, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, φέρνοντας το παράδειγμα των ενεργειακών κοινοτήτων. “Ενός θεσμού – γέφυρα μεταξύ της κυβερνητικής μας εμπειρίας και των προτάσεών μας για τη νέα διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα εισήγαγε στη χώρα αυτόν τον θεσμό για αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας, με τη συμμετοχή των δήμων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών”.
“Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει τις ενεργειακές κοινότητες όπως και όλες σχεδόν τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Από τους με τόσο κόπο κυρωμένους δασικούς χάρτες ως ως το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ”. “Μιλάμε για μια υποκριτική κυβέρνηση που στο όνομα του περιβάλλοντος ψήφισε τον πιο επικίνδυνο για το περιβάλλον νόμο, που στο όνομα επίτευξης των κλιματικών στόχων, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα!”
“Παράλληλα νομοθετώντας φωτογραφικά, η κυβέρνηση αποδυναμώνει τον δημόσιο πυλώνα, ιδιωτικοποιώντας ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ υποδομών. Αφήνει την Πολιτεία χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τις σοβαρές επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος”.
“Απέναντι σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, με αίσθηση ευθύνης προς τους πολίτες, τους νέους ανθρώπους, αυτούς που στοχοποιεί συστηματικά η νεοδεξιά κυβέρνηση, έχουμε ήδη ξεκινήσει να κτίζουμε μέτωπο με τις οικολογικές οργανώσεις, τα τοπικά κινήματα, τους πολίτες, την επιστημονική κοινότητα για να κάνουμε πράξη το σύνθημα των νέων που ακούγεται ξανά στον πλανήτη: να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα. Να προστατέψουμε τις ζωές μας, στη Δυτική Αθήνα, στην Αττική, στην χώρα ολόκληρη”, κατέληξε η Ρένα Δούρου.