Ράνια Τζίμα: Τα απαραίτητα στοιχεία για τον δημόσιο διάλογο και τη Δημοκρατία

Γράφει η Ράνια Τζίμα

Πηγή: εφημερίδα “Το Βήμα”

 

Το γεγονός ότι το debate των πολιτικών αρχηγών παρακολουθήθηκε από περίπου 2,8 εκατομμύρια τηλεθεατές αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός. Ανεξάρτητα αν έγιναν σοφότεροι για τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων, τις διαφορές τους και τις συμπτώσεις τους, η μεγάλη τηλεθέαση από μόνη της αποκαλύπτει ότι οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Παρ’ όλα αυτά, λογικό είναι για όσους παρακολούθησαν το debate και δυσανασχέτησαν με τη σφιχτή φόρμα του, που δεν επέτρεπε διάλογο ή ελεύθερες ερωτήσεις, να αναρωτιούνται αν τελικά έπρεπε να γίνει ή αν ήταν χάσιμο χρόνου.

Οντας και εγώ μια από αυτές που διατηρούσα τις επιφυλάξεις μου πριν από το debate, κλίνω στο να απαντήσω ότι, έστω και έτσι, άξιζε περισσότερο από το καθόλου debate. Οι δημοσιογράφοι από την αρχή είχαν επισημάνει προς τη διακομματική επιτροπή πως ένα σύστημα παράλληλων μονολόγων με προκαθορισμένες θεματικές θα κατέληγε σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα ήταν προς όφελος των τηλεθεατών. Θα έδινε πιο πολύ στους πολιτικούς αρχηγούς τη δυνατότητα να «βγάλουν την υποχρέωση» του debate χωρίς να μπουν στη βάσανο της εμβάθυνσης, του αντιλόγου και της αντιπαράθεσης. Στοιχεία απαραίτητα για τον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατία. Προφανώς και μέσα στη διακομματική επιτροπή υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά η συναίνεση επιτεύχθηκε για να μην τιναχτεί τo debate στον αέρα.

Ο ρόλος των δημοσιογράφων σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο δεν ήταν εύκολος και δεν το λέω για να δικαιολογηθώ. Επρεπε να αποδεχτούμε τη λογική αυτή και να σκεφτούμε ερωτήσεις που να ικανοποιήσουν πολλαπλά κριτήρια. Για παράδειγμα, ρωτάς κάποιον για ένα θέμα που δεν έχει τοποθετηθεί και η κοινωνία δεν ξέρει τις θέσεις του ή τον ρωτάς για κάτι που είναι αναμενόμενο (και θα έχει προετοιμαστεί), αλλά αν δεν τον ρωτήσεις θα θεωρηθεί ότι αποφεύγεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο; Για τους δημοσιογράφους, αυτή η επιλογή είναι δίκοπο μαχαίρι. Αυτό που θεωρώ ότι είχε σημασία είναι να μπαίνει στο debate έχοντας ως βασική προτεραιότητα το πώς θα γίνει ο πολίτης σοφότερος για τις θέσεις των κομμάτων και όχι αν θα καταφέρεις να τους φέρεις σε δύσκολη θέση. Δεν πρόκειται για debate μεταξύ πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων, αλλά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Και εκεί απλά ο δημοσιογράφος πρέπει να επιτελεί τον ρόλο του.

Ομως, η φόρμα του debate δεν έδινε καμία δυνατότητα να ρωτηθούν προφανή πράγματα όταν προέκυπτε η ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη πως για το θέμα των υποκλοπών κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή, όπου οι δημοσιογράφοι δεν είχαμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε ποιους εννοεί.

Ακόμα και έτσι, έχω την αίσθηση ότι πολίτες ασχολήθηκαν με τις εκλογές και τα προγράμματα των κομμάτων. Ομως δεν μπορώ να μη σχολιάσω την υποκριτική στάση των κομμάτων που κατόπιν εορτής έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στο debate, αφού είχαν κάνει τα πάντα για να το απονευρώσουν. Ελπίζω ειλικρινά η διακομματική να αναθεωρήσει τις απόψεις της στο (κοντινό) μέλλον, αν χρειαστεί.

Best Of

Μαρία Καρυστιανού: Πώς αντέχουν τον εαυτό τους όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη της αλήθειας;

Η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε ομιλία στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της...

Στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης

Σε μια ακόμη σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη το Open. Το...

Συνέδριο ΝΔ μετά τις… παροχές της ΔΕΘ

    Για τις αρχές φθινοπώρου παραπέμπεται το Συνέδριο της Νέας...

Όταν ο Καραμπελιάς, της “τυμβωρυχίας των Τεμπών” ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του… Κουφοντίνα

Η ασθενής μνήμη ενός έθνους και των... ΜΜΕ, επιτρέπει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική...

Η Πόλη των Ανέμων βγάζει… ηγέτες

Ας... προσπεράσουμε τον Αλ Καπόνε. Το Σικάγο, η Πόλη...

Το Κονκλάβιο… ξεγέλασε τα γραφεία στοιχημάτων

Ακόμη μια εκλογή Ποντίφικα, όπως άλλωστε και εκείνη του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή του Αμερικανού Καρδιναλίου του Σικάγο, Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό αποτύπωμά του συνολικά στη Λατινική Αμερική, ο νέος Πάπας Λέων 14ος άφησε ισχυρή παρακαταθήκη που...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική Εκκλησία, είχε επικεντρωθεί στην εκτίμηση ότι, το Βατικανό δεν θα επέλεγε ποτέ Ποντίφικα προερχόμενο από...