Ράνια Τζίμα: Ανασύνθεση ή… αποδόμηση του χώρου της Κεντροαριστεράς;

Γράφει η Ράνια Τζίμα

Πηγή: εφημερίδα “Το Βήμα

 

Η– κατά κύματα – διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη με δεδομένες τις δηλώσεις και του πολιτικού κλίματος που έχει επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μέρα που αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Κάποιος θα μπορούσε να πει μάλιστα ότι καθυστέρησε, αφού οι προθέσεις των αποχωρησάντων ήταν πρόδηλες εδώ και καιρό και δεν χρειαζόταν τόσο ψυχόδραμα. Σε κάθε περίπτωση η επικείμενη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από τους 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν είναι ένα πολιτικό γεγονός μεσαίας εμβέλειας μεν, αλλά με ενδιαφέρουσες δυναμικές για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Είναι γεγονός ότι μετά την εμφατική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του καλοκαιριού, η Κεντροαριστερά και τα κόμματα που δυνητικά την εκφράζουν έχει μπει σε μια περιδίνηση που άγνωστο είναι ποια θα είναι η κατάληξή της. Οι ανακατατάξεις στην κατάταξη των κομμάτων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠαΣοΚ παγιώνει τη δεύτερη θέση, ενώ το ΚΚΕ φαίνεται να έχει τα καύσιμα να εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση. Και όλα αυτά πριν από τη νέα και βαθύτερη διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, το προβληματικό για τα κόμματα που κινούνται στον προοδευτικό χώρο είναι ότι φαίνονται εγκλωβισμένα σε ποσοστά που δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να απειλήσουν την κυβέρνηση. Ακόμα και η δεύτερη θέση του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις προκύπτει κυρίως λόγω της ραγδαίας πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ – με μεγάλη εκροή ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ – και όχι από κάποια σημαντική άνοδο δική του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιδράσεις για τη διάσπαση ως τώρα έχουν δύο διαφορετικές χροιές. Η πρώτη είναι στη λογική κατηγορίας περί αποστασίας και προσωπικών παιχνιδιών με προσωπικές επιθέσεις ειδικά στην κυρία Αχτσιόγλου από τον κ. Κασσελάκη. Η δεύτερη χροιά έχει να κάνει με έναν χαρακτήρα «επανεκκίνησης» χωρίς «βαρίδια» και χωρίς τους «οπαδούς της επιστροφής στο 3%».

Αυτό που δεν είναι σαφές πάντως ότι γίνεται κατανοητό από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον χάθηκε και η τελευταία δικαιολογία για την πτώση των ποσοστών: αυτή της εσωκομματικής γκρίνιας που δεν αφήνει τον νέο πρόεδρο να εστιάσει στο πώς θα πείσει τον ελληνικό λαό για το περίφημό του «Ελληνικό Ονειρο».

Πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορεί να εστιάσει απερίσπαστος στο έργο του, χωρίς όμως να μπορεί να αποδώσει τις ευθύνες αλλού για την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο αν αυτό συνεχίσει να το κάνει με την επανάληψη κραυγαλέων κλισέ εκφράσεων που νομίζει ότι στοιχειοθετούν ρηξικέλευθες πολιτικές προτάσεις, η αίσθηση που έχω είναι ότι πολύ γρήγορα στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναρωτιούνται καβαφικά «και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους».

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ερώτημα μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν αυτές οι εξελίξεις θα λειτουργήσουν ανασυνθετικά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ή θα εντείνουν τη σημερινή κατάσταση αποδόμησης. Ολοι αποδέχονται – ακόμα και κυβερνητικοί παράγοντες – ότι δεν είναι υγιές να μην υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στη χώρα, ανταγωνιστική στην κυβέρνηση. Μέχρι το καλοκαίρι – βλέπε ευρωεκλογές – υπάρχει πολύς δρόμος για να διαπιστώσουμε την επίπτωση των τελευταίων εξελίξεων στην πολιτική ζωή του τόπου.

Best Of

Ισχυρή εντολή εμπιστοσύνης στον Λάζαρο Κυρίζογλου για να διορθώσει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Η σαρωτική επικράτηση του Λάζαρου Κυρίζογλου απέναντι...

Οι αλλαγές που αποφάσισε ο Κασσελάκης για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ… το κόμμα του

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Μια εβδομάδα μετά τη... θεατρική παράσταση του...

Με τον Γεραπετρίτη στη θέση του Σχοινά, η Ελλάδα ανεβαίνει επίπεδο στην Ευρώπη

Η σεισμική αλλαγή που αναμένεται στις Βρυξέλλες και τις......

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

Στο όραμα αλλά και στη στρατηγική ώστε να γίνει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ισχυρή εντολή εμπιστοσύνης στον Λάζαρο Κυρίζογλου για να διορθώσει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Η σαρωτική επικράτηση του Λάζαρου Κυρίζογλου απέναντι...

Το “τέρας” της ακρίβειας. Και τα (πολιτικά) θύματά του…

Μια απειλή, καθόλου αόρατα και κάθε άλλο παρά περαστική....

Νίκος Μπογιόπουλος: Οι βρωμιάρηδες που επιχειρούν συμψηφισμούς με τους νεκρούς στα Τέμπη

Του Μανώλη Κομνηνού   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο...

Μιχάλης Ψύλος: Η σφαγή των πεινασμένων

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Σοκ, φρίκη και...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το (λυτρωτικό) “mea culpa” του Τσίπρα, για να παραμείνει (μοναδική) εφεδρεία της (όλης) Κεντροαριστεράς

Στη σιωπή, (ξανα) βρίσκει κανείς τη φωνή που είχε χάσει. Την εσωτερική φωνή. Που τον καθοδηγούσε σωστά και του επέτρεπε να διαβάζει με οξυδέρκεια...

Ισχυρή εντολή εμπιστοσύνης στον Λάζαρο Κυρίζογλου για να διορθώσει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Η σαρωτική επικράτηση του Λάζαρου Κυρίζογλου απέναντι στον Χάρη Δούκα, στη μάχη για την προεδρία της ΚΕΔΕ, επιβεβαιώνει ότι η Αυτοδιοίκηση έχει...

Το “τέρας” της ακρίβειας. Και τα (πολιτικά) θύματά του…

Μια απειλή, καθόλου αόρατα και κάθε άλλο παρά περαστική. Με πολυεπίπεδες αφετηρίες και ανατροφοδοτούμενη δυναμική. Κοινωνική απειλή, πολιτικό πρόβλημα, εκλογικός πονοκέφαλος. Η ακρίβεια, ως εργαστηριακή...