Πόσο άλλαξε ο κόσμος… (που ήξεραν και οι δυο)

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Ο Λευκός Οίκος έδωσε για ώρες, μάχη χαρακωμάτων και εντυπώσεων, για να στείλει το μήνυμα ότι ο Τζο Μπάιντεν… στρίμωξε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία τους, πρώτη μετά την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, επέλεξε για ολιγόλογη ανακοίνωση, απολύτως ταιριαστή με το προφίλ του… ενοίκου του.

Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει ότι, η αμερικανική κοινωνία έχει ανάγκη να δει τον Πρόεδρό της να αντιμετωπίζει ως “ισότιμος” τον Ρώσο ομόλογό του, ειδικά μετά τις… διασκεδαστικές στιγμές της τελευταίας τετραετίας, κατά τη διάρκεια δηλαδή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει τέτοια άγχη. Γι’ αυτό και αφήνει την πλευρά Μπάιντεν να… κάνει παιχνίδι. Πιθανότατα δε άκουσε… υπομονετικά τον διάδοχο του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο να του μιλάει… για τον Ναβάλνι, και για τη θεωρία περί παρέμβασης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, αλλά και πριν από μερικούς μήνες, με το… χακάρισμα κρατικών υπηρεσιών της Ουάσινγκτον.

Οι δυο τους γνωρίζονται καλά από το 2008. Ο Τζο Μπάιντεν βρέθηκε μέχρι το 2016 στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα, και αντιμετώπισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως Πρόεδρο και… σκιώδη Πρόεδρο της Ρωσίας, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο κόσμος που ήξεραν και οι δυο, έχει αλλάξει πολύ. Με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην είναι πλέον… συμπλήρωμα, αλλά πρωταγωνίστρια στη διεθνή σκηνή.

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος