Πώς η Μοσάντ “έδωσε” τον Σολεϊμανί στον Τραμπ

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα επιχειρήσει να αναλύσει με ενδιαφέρον την περίπτωση του Κασίμ Σολεϊμανί. Του θρυλικού αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που εκτέλεσαν οι Αμερικανοί μέσω drones, την τελευταία χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία.

Η δολοφονία Σολεϊμανί στο Ιράκ, στις 3 Ιανουαρίου του 2020, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Ο στρατηγός ήταν κάτι παραπάνω από ηγέτης στο πεδίο των μαχών, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μυστικές αποστολές για την ενίσχυση της διπλωματικής απήχησης του Ιράν στην περιοχή, ενώ πιστώνεται σημαντικό μέρος της νίκης απέναντι στους παράφρονες τζιχαντιστές του, λεγόμενου, Ισλαμικού Κράτους.

Νέα στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν την αρχική υποψία ότι… το Ισραήλ διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη δολοφονία Σολεϊμανί, προσφέροντας στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, στοιχεία για τη θέση του στη Βαγδάτη. Η Μοσάντ, με τον Γιόσι Κοέν Αρχηγό, είχε εντοπίσει τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε ο Κασίμ Σολεϊμανί. Και διευκόλυνε τη CIA να τον εντοπίσει.

Δεν είχε περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τις δηλώσεις του Αρχηγού της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν “κλειδώσει” τον Σολεϊμανί. Προειδοποιώντας τον εγκαίρως…

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής