Ποιός είπαμε ότι βγήκε νικητής στη Συρία;

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η 4η, επταετής θητεία του… Μέσα από τις φλόγες ενός Εμφυλίου, που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στην ανατροπή του. Η Συρία άλλωστε ήταν το “διαμάντι στο στέμμα” της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, όταν στο ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας η Δύση ενθάρρυνε την αλλαγή καθεστώτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου.

Το σενάριο στράβωσε. Με πλέον εκκωφαντική την περίπτωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ορκίστηκε το Σάββατο για την 4η επταετή θητεία του στην Προεδρία της Συρίας. Από το 2000 όταν και διαδέχτηκε τον πατέρα του, ο Άσαντ κατάφερε να διαψεύσει όλες τις εις βάρος του πιθανότητες.

Στην εμφύλια σύρραξη που ξεκίνησε το 2011, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400.000 Σύροι. Τα εδάφη της χώρας άλλαξαν πολλές χέρια, αναφορικά με την αντιμαχόμενη πλευρά που είχε τον έλεγχό τους.

Η Ιστορία ωστόσο θα καταγράψει τον Μπασάρ αλ Άσαντ ως survivor. Νικητής και τροπαιούχος. Φυσικά χάρη στον… φίλο από τη Μόσχα.

Η Συρία αποτελεί τη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια νίκη που άλλαξε τους συσχετισμούς. Και επηρεάζει μέχρι και σήμερα τις διεθνείς εξελίξεις.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος