Πελώνη: Η Ελλάδα δεν θα γίνει εκβιαζόμενη Δημοκρατία

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

 

Α. Ένας χρόνος ακήρυχτου  πολέμου με τον ιό

Συμπληρώθηκε τις μέρες αυτές ένας χρόνος από τότε που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην χώρα μας. Υποστήκαμε στο διάστημα αυτό -όπως ολόκληρος ο κόσμος- μεγάλη ταλαιπωρία.  Περιορίσαμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητά μας. Προσαρμόσαμε την καθημερινότητά μας και αναγκαστήκαμε πολλές φορές να είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και τις δουλειές μας. Θρηνούμε την απώλεια συμπολιτών μας. Τα καταφέραμε, όπως -όπως καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς χάρτες και αναγνωρίζεται διεθνώς- καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την προάσπιση  της δημόσιας υγείας γιατί νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο δίπλα μας και γιατί, χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες. Θέσαμε ξεκάθαρους υγειονομικούς άξονες για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού» και ενισχύσαμε  το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

-Αναβαθμίσαμε το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

-Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 565 σε 1.360.

-Ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν.

Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που ήδη φτάνουν συνολικά τα 30 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021). Αφορούν ανάμεσα στα άλλα:

 

-Την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

 

-Την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

 

-Την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

 

-Τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

 

-Την κάλυψη του ενοικίου (ενός  μέρους αρχικά και του συνόλου τώρα) των πληττόμενων επιχειρήσεων.

 

-Την κάλυψη μέρους του ενοικίου πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, καθώς  και της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους.

 

-Την παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας.

 

Στο ίδιο αυτό το διάστημα, η κυβερνητική πολιτική πέτυχε άλματα στην ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση.  Κατάφερε -όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός- να μετατρέψει την  κρίση σε επιταχυντή προόδου: Στην ψηφιοποίηση του Κράτους υπέρ του πολίτη. Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας. Στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Στη γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύσαμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας γεγονός που απεικονίζεται τόσο στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Β. Η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα και η πορεία του εμβολιασμού

 

Ένα χρόνο από τότε, ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων που έφτασαν στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα  νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα  1.500   ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

 

Έτσι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραμένουν  έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν έως τώρα, ενώ προστίθενται και νέες. Έως την ίδια μέρα παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν στο επίπεδο αυτό.

 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα. Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- στους εμβολιασμούς και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν διενεργηθεί κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί.

 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι  το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις  0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως.  Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί  και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι  «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το Καλοκαίρι.

 

Γ. Ως προς  την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα 

 

Είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει.

 

Ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν αφορά  την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του.

 

Οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση, ο εξαναγκασμός της οργανωμένης Πολιτείας να απεμπολήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων, δεν θα περάσουν. Η Ελλάδα είναι μια αστική Δημοκρατία. Δεν θα γίνει μια εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Ούτε μια τρομοκρατημένη Πολιτεία.

 

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, είναι εφικτή η επαναλειτουργία της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες; Πότε εκτιμάτε πως θα υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, τα στοιχεία, τα δεδομένα αξιολογούνται διαρκώς, βήμα-βήμα, κάθε εβδομάδα. Η Επιτροπή αξιολογεί τα στοιχεία και εισηγείται στην Κυβέρνηση. Η εικόνα, όπως περιέγραψα, αυτή τη στιγμή είναι επιβαρυμένη, ειδικά για την Αττική. Το λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία του εμπορίου αποτελεί προτεραιότητα προφανώς. Όσο περισσότερο και όσο πιο πιστά εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει επαναλειτουργία τέτοιων δραστηριοτήτων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποσυμπιέσει την ένταση σε διαφορετικούς τομείς, αλλά και να αντιμετωπίσει τον πολιτικό κίνδυνο, όπως διαβλέπεται από ορισμένους, που δημιουργεί η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, όπως προανέφερα, η απεργία πείνας είναι ένα μέσο που ο ίδιος ο πολυϊσοβίτης έχει επιλέξει για να πιέσει την Πολιτεία να κάνει δεκτό το αίτημά του. Θα επαναλάβω ότι ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, παρ’ ότι η έννομη τάξη του δίνει αυτή τη δυνατότητα. Θα μπορούσε, εάν θεωρεί ότι αδικείται από την Πολιτεία, να σταματήσει την απεργία πείνας και προφανώς ν’ ασκήσει τα ένδικα μέσα, που βρίσκονται στη διάθεσή του.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα ισχυρίζεται ότι έχει παραβιαστεί ο νόμος δια της μη μεταγωγής του στον Κορυδαλλό. Γιατί δεν παρέμεινε στον Κορυδαλλό ο κ. Κουφοντίνας, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, να θυμίσω ότι με βάση το νέο νόμο, ο Κορυδαλλός είναι πλέον Κατάστημα τύπου Κράτησης Α’, δηλαδή κρατούνται υπόδικοι και καταδικασθέντες για ελαφρά εγκλήματα, δεν είναι τύπου Β’, όπως το Κατάστημα Κράτησης υψίστης Ασφαλείας στο οποίο βρίσκεται ο Κουφοντίνας. Επίσης, όπως γνωρίζετε, για λόγους αποφυγής διασποράς του κορονοϊού υπάρχει έγγραφο των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς και σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διαβιβάσει οδηγίες προς όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας να μην στέλνουν φυλακιστήρια στον Κορυδαλλό. Αυτή τη στιγμή το Κατάστημα αποσυμφορείται. Έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός, περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και δεν έχει μεταφερθεί εκεί κανένας.

 Β. ΣΑΜΑΡΑ:Η Κυβέρνηση ταυτίζει την υποστήριξη σε Κουφοντίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, όσοι νομικοί διαφωνούν με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης είναι ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντάτε, παραδείγματος χάριν, στον Αριστείδη Χατζή;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ:Η Κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε σχόλια ιδιωτών. Θα διερωτηθώ απλώς αν όλοι όσοι υποστηρίζουν να υποκύψει, η Πολιτεία υποστηρίζουν ότι πρέπει να συναλλάσσεται και με άλλους καταδίκους στο μέλλον.

Β. ΣΑΜΑΡΑ:Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση νομοθέτησε έναν φωτογραφικό νόμο αποκλειστικά για τον Κουφοντίνα, εξαιρώντας ρητά τους χρυσαυγίτες. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχω απαντήσει, ήδη, γι’ αυτό το θέμα.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Μπήκε ο Μάρτιος και η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόσκληση για να γίνει ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, αυτή την εβδομάδα, στην Αθήνα. Παράλληλα, το Τσεσμέ επέστρεψε στο Αιγαίο για έρευνες. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ουσιαστικά οι διερευνητικές έχουν παγώσει;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Οι διερευνητικές δεν έχουν παγώσει. Όπως ξέρετε, δεν είναι ένα σπριντ αυτού του τύπου οι συνομιλίες. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνία στην τουρκική πλευρά και αναμένει την απάντησή της. Προφανώς, δηλώσεις και κινήσεις που είναι προκλητικές δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε, ώστε να υπάρξει συνδρομή στον διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πω ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει πάντα σε κινήσεις προς την αποκλιμάκωση της έντασης και δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης του διαλόγου. Να τονίσω εδώ ότι -όπως γνωρίζετε- υπάρχει και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την κατεύθυνση της ανάγκης αποκλιμάκωσης και αποχής από προκλητικές ενέργειες, τόσο για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών όσο και για την ομαλή συνέχισή τους. Άρα, η συμπεριφορά αυτή κρίνεται και αξιολογείται.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ:Η Αντιπολίτευση, με πιο πρόσφατη τη σημερινή σχετική δήλωση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, ζητά από την Κυβέρνηση να επιτάξει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των Μ.Ε.Θ.. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως προανέφερα στην εισαγωγή μου, οι Μ.Ε.Θ. στην Αττική έχουν αυξηθεί. Μπορώ να σας πω ότι στο διάστημα από 17 μέχρι 25 Φεβρουαρίου είχαμε αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ. που προστέθηκαν στην Αττική κατά 26%. Κρεβάτια ανοίγουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. Πάντα η Κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης. Είχαμε πει από την αρχή ότι ήταν ένας βασικός άξονας. Θέλω, όμως, να τονίσω εδώ -και ως προς τις Μ.Ε.Θ. και ως προς τα μέτρα- ότι το ζήτημα είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα να μην νοσήσουμε, να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο νοσοκομείο και άρα και στη Μ.Ε.Θ..

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Θεωρείτε πως το lockdown λειτουργεί; Σκέφτεστε πιο έξυπνα μέτρα; Μπορείτε να αποκλείσετε παράταση του lockdown  για μια ακόμη εβδομάδα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Κοσελόγλου, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Όπως σας είπα τα στοιχεία αξιολογούνται. Η Κυβέρνηση πηγαίνει βήμα-βήμα με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και της πίεσης στο Ε.Σ.Υ., που θα εξαρτηθεί και από την τήρηση των μέτρων, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε. Επειδή ακούω αυτή την κριτική για τα μέτρα, θα σας θυμίσω και την ανάλογη επιδημιολογική εικόνα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Εάν δεν είχαμε σε ισχύ αυτά τα μέτρα θα είχαμε πολύ περισσότερους θανάτους, πολλά περισσότερα κρούσματα. Λειτουργεί, λοιπόν, η στρατηγική και προφανώς αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, έχουν γίνει στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον, δέκα συναντήσεις των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας – Τουρκίας. Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε αυτές οι συναντήσεις είναι σε τεχνικό επίπεδο για τη λειτουργία μιας απευθείας γραμμής σε στρατιωτικό επίπεδο και τίποτα παραπάνω.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, τι ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα θεωρείτε ότι θα έχει χτιστεί μέχρι το Πάσχα; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των εμβολιασμών μέχρι τότε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα για τον αριθμό των εμβολιασμών, είναι ότι σε λίγες μέρες, εντός της εβδομάδας, η χώρα θα σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου εμβολισμών. Ελπίζουμε ότι  σταδιακά όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες -πολύ σύντομα του πολύ αυξημένου κινδύνου- θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας. Και πλέον, από το Πάσχα θα μπορούμε να μιλάμε από άλλη βάση. Το πρώτο, λοιπόν, τείχος ανοσίας ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι θα έχει χτιστεί τότε, ανάλογα βέβαια και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο β’ τρίμηνο του έτους, οι οποίες αναμένονται να είναι πιο αυξημένες, πολύ αυξημένες.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιας και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, αναλάβατε νέα Κυβερνητική Εκπρόσωπος;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Για να είμαι εδώ, προφανώς.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ανησυχεί την Κυβέρνηση η πιθανότητα να υπάρξουν ευρωπαίοι πολίτες δύο ταχυτήτων μετά από πιθανή υιοθέτηση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού; Οι νεότεροι που θα αργήσουν να εμβολιαστούν, δεν θα βρεθούν στη δεύτερη κατηγορία;

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν προτείνετε με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να έρχονται τουρίστες, χωρίς καραντίνα και τεστ. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί πως δεν θα μεταδίδουν τον κορονοϊό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εμείς δεν θέλουμε κατηγορίες δύο ταχυτήτων. Θέλουμε μια κατηγορία ταξιδιωτών ταχείας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια και στις μετακινήσεις, εφόσον θα έχουν εμβολιαστεί, γιατί θα μπορούν να διευκολυνθούν και να μην περνούν από όλα τα τεστ και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όπως γνωρίζετε, αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει. Όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ αυτής της πρότασης που έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργούς εδώ και πάρα πολύ καιρό και συζητούνται ήδη τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι λεπτομέρειες. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε προ ημερών, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά δεδομένα σε αυτό το πιστοποιητικό, που θα γίνει ενιαίο κάποια στιγμή. Αυτός είναι ο στόχος, γιατί  πρέπει να λειτουργήσουν και κλάδοι, όπως του τουρισμού και των αερομεταφορών, κάτι που δεν αφορά μόνο τις τουριστικές χώρες, αλλά προφανώς και ολόκληρη την Ευρώπη.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Η αιγυπτιακή Κυβέρνηση έβγαλε προς εκμετάλλευση θαλάσσιο οικόπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Η χάραξή του ακολουθεί τα όρια που ανακήρυξε η Τουρκία το 2019 για δική της Α.Ο.Ζ. στην περιοχή. Στην πράξη, το Κάιρο παίρνει απόσταση από τις απόψεις περί  συνάντησης των Α.Ο.Ζ. Ελλάδας και Κύπρου. Υπάρχει αντίδραση από την ελληνική Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο, πάντα στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, τι γίνεται με την επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο, τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκεί και το σχέδιο για το συγκεκριμένο θέμα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια Υπουργεία.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εικόνα για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, έχετε, 8 ή 16 Μαρτίου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει ήδη απαντηθεί.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Γιατί να μην δείξει μια μεγαλοψυχία η Κυβέρνηση απέναντι στον Κουφοντίνα; Δεν θα έστελνε το μήνυμα μιας Δημοκρατίας ανεκτής και μη ανασφαλούς απέναντι σε έναν serial killer;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα και πριν, ο κ. Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός έννομης τάξης. Η Πολιτεία δεν συναλλάσσεται με καταδίκους, δεν απεμπολεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησής τους. Ο ίδιος έχει πάντα τη δυνατότητα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

ΜΑΡ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Έχει ζητηθεί η ελληνική συνδρομή σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εξ όσων γνωρίζω, όχι. Το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού υπάρχει. Διατίθεται, ήδη, για όποιον έχει ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού και μπορεί να το έχει. Αυτές είναι συζητήσεις τεχνικές που γίνονται σε επίπεδο Ε.Ε., διότι προφανώς πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα όλων αυτών των πιστοποιητικών, μια κοινή φόρμα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πότε αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο της Johnson και τι θα σημαίνει αυτό για την πορεία των εμβολιασμών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αναμένεται, προφανώς, η έγκρισή του από τον E.M.A., τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εφόσον υπάρξει αυτή η έγκριση, ελπίζουμε σύντομα, στο δεύτερο τρίμηνο, ει δυνατόν και τον Απρίλιο.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πότε υπολογίζετε να επιτραπεί και πάλι η μετακίνηση από Νομό σε Νομό; Στόχος είναι να επιτραπεί πριν το Πάσχα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας. Όλοι θέλουν να βγουν έξω, όλοι θα ήθελαν να ταξιδέψουν, όλοι θα ήθελαν να πάνε στα πατρικά τους σπίτια. Όπως σας είπα, αυτό θα εξαρτηθεί από όλους εμάς. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα, όσο περισσότερη υπομονή κάνουμε και αυτόν τον δύσκολο μήνα -είμαστε στον τελευταίο, θέλω να πιστεύω, δύσκολο μήνα- τόσο νωρίτερα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση περιοριστικών μέτρων.

 

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ: Υπάρχει συζήτηση για την άρση του απαγορευτικού στην κυκλοφορία, το Σαββατοκύριακο στην Αττική;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτά είναι θέματα τα οποία θα εισηγηθεί η Επιτροπή, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν έχω γνώση για κάποιο τέτοιο θέμα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Πελώνη, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η Κυβέρνηση μπορέσει να προβεί σε άρση των υφιστάμενων περιορισμών, τα σχολεία ή το λιανεμπόριο ιεραρχούνται ως πρώτη προτεραιότητα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να γίνουν και τα δύο.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Για ποιο λόγο το αίτημα που είχε υποβληθεί στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών δεν απαντήθηκε ως είθισται μέσα σε λίγες μέρες, ενώ το επίσημο έγγραφο της ΚΕΜ επικαλέστηκε στις απαντήσεις η κυρία Νικολάου, δύο μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος, ενώ δεν δόθηκαν τα επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Για όλα αυτά, για όλες αυτές τις λεπτομέρειες, για όλη τη διαδικασία, έχει δοθεί εκτενής απάντηση από  την κυρία Σοφία Νικολάου, τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Και σας θυμίζω ότι απαντήσεις σχετικές για τη μεταγωγή έχουν υπάρξει και προς το Συνήγορο του Πολίτη, απ’ όπου δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

ΣΠ. ΓΚΟΥΝΤΖΑΝΗΣ:  Γιατί παρά τα lockdown έχουμε επιδείνωση; Μήπως κάτι δε γίνεται σωστά; Και επίσης, το Καλοκαίρι θα δεχτούμε τουρίστες μόνο με πιστοποιητικό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ:  Απάντησα ήδη για την επιδημιολογική εικόνα. Ίσως η αύξηση αυτή των κρουσμάτων σε αυτό το ενδιάμεσο, να οφείλεται στις μεταλλάξεις και την κακοκαιρία που είχαμε. Μένει να φανεί. Ελπίζουμε πως θα βελτιωθεί η εικόνα. Αυτό, βεβαίως, εξαρτάται και από όλους εμάς.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ:  Εφόσον η Τουρκία επιμένει στις προκλήσεις και δεν απαντήσει ως τη Σύνοδο Κορυφής  για τις διερευνητικές, η Ελλάδα θα ζητήσει εφαρμογή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ:  Έχει απαντηθεί κατά το ήμισυ. Όπως σας είπα, η συμπεριφορά της Τουρκίας κρίνεται και αξιολογείται. Θα υπάρξει Έκθεση Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Δεν θα ‘θελα, ωστόσο, να απαντήσω σε υποθετικά σενάρια.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Υπάρχει προθεσμία απάντησης της Τουρκίας στην πρόσκληση των διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει ήδη απαντηθεί.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ:  Χθες ανακοινώθηκε ότι η κυρία Πελώνη θα εκπληρώνει χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Είναι  πλέον οριστική η ανάληψη των καθηκόντων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας είπα ότι είμαι εδώ και με βλέπετε εδώ.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...