Γιατί λείπει (τόσο πολύ) ο Ανδρέας από τους Έλληνες;

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπει μετά βεβαιότητας στον μεγάλο πειρασμό να αποδώσει στο έθνος μας τον ταυτοτικό προσδιορισμό του περισσότερο παραδομένου… στα πάθη. Εκείνου δηλαδή του λαού, που περισσότερο σχεδόν από κάθε άλλον στον πλανήτη, επιτρέπει τόσο πολύ στο συναίσθημα να υπερτερεί και να καθοδηγεί τη λογική.

Πιθανότατα… με αφορμή εμάς να διατυπώθηκε η ιστορική ρήση ότι, μπορεί να ξεχάσεις τι είπε κάποιος, αλλά δεν θα ξεχάσεις τι σε έκανε να αισθανθείς.

Και το ζούμε και πάλι, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. 3η του Σεπτέμβρη να περνάς, δηλαδή… Για να θυμάσαι τον Ανδρέα.

Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μια δεκαετία μετά την εθνική τραγωδία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παραμένει πρόσωπο-φετίχ για την ελληνική κοινωνία.

Λες και ο μύθος του ονόματός του ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, χωρίς να… κοντοστέκεται. Και την ίδια στιγμή, να προσπερνάει τις προβληματικές πτυχές της παρουσίας του Ανδρέα Παπανδρέου στον δημόσιο βίο, και να φωτίζει εκείνες που του δίνουν διαστάσεις «αναντικατάστατου». Σε πείσμα της επίσης ιστορικής διαπίστωσης ότι, τα… κοιμητήρια είναι γεμάτα από αναντικατάστατες προσωπικότητες.

Η… υποψία λατρείας των Ελλήνων για τον Ανδρέα, προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικού απωθημένου. Σαν έναν… πρώην που δεν μπορεί να ξεπεράσει η ελληνική κοινωνία, και τον επαναφέρει διαρκώς στη μνήμη της. Γιατί από την καρδιά της, δεν τον έβγαλε ποτέ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο Εθνάρχης που ανάγκασε τους Έλληνες να… ξανασκεφτούν τις παθογένειές τους, και να δοκιμάσουν να τις διορθώσουν. Ήταν ο ηγέτης που προσέφερε το αίσθημα της ασφάλειας. Τη σιγουριά του «μεγάλου» που θα διόρθωνε κάθε λάθος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντίθετα, διάβασε σωστά τον ψυχισμό των Ελλήνων. Και… απελευθέρωσε τα πάθη τους, ώστε στη συνέχεια να τα αξιοποιήσει για προσωπικό πολιτικό κέρδος.

Άλλες εποχές, άλλες συγκυρίες, άλλα μεγέθη. Και σε αυτό, μικρύναμε σαν έθνος. Στο ηγετικό αποτύπωμα όσων διεκδικούν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας.

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...