Όταν ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Το ταξίδι της μνήμης σταματάει στο μακρινό 2004. Την 7η Μαρτίου, που σηματοδότησε το τέλος του σάπιου συστήματος Σημίτη, ή τουλάχιστον έτσι πίστεψε τότε η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, η οποία στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, και του χάρισε έναν από τους εμβληματικότερους εκλογικούς θριάμβους στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σε εκείνες τις κάλπες, 3,5 εκατομμύρια Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κώστα Καραμανλή. Τον τελευταίο πρωθυπουργό της Ελλάδας εκτός Μνημονίων, τον μοναδικό που είχε τόσο ανθρώπινα συστατικά στοιχεία χαρακτήρα, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τον μέσο Έλληνα. Να τον καταλάβει. Να τον εκφράσει. Κάποιες φορές, και να τον εμπνεύσει.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν κατάφερε να νικήσει τους “νταβατζήδες”. Η διακυβέρνησή του υπονομεύτηκε, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων. Ένα ολόκληρο σύστημα ηθικής παρακμής τον πολέμησε με λύσσα, επί 5 1/2 χρόνια, για να τον οδηγήσει τελικά στην ανατροπή από την εξουσία το 2009.

Και μετά, ήρθαν… οι μέλισσες. Η ακροδεξιά, το μίσος και ο διχασμός, σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης, τα Μνημόνια και η κοινωνική φτωχοποίηση σε επίπεδο καθημερινότητας. Σε συνδυασμό με την εθνική υποχώρηση, με την Ελλάδα να ακρωτηριάζεται σε επίπεδο εθνικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης, να παραμερίζεται στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Εκείνη την περίοδο, ο Κώστας Καραμανλής έκανε ένα άλμα στρατηγικής, που φυσικά πλήρωσε ακριβά. Με την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, και την τελική ανατροπή του από την εξουσία. Το άλμα αφορούσε στην απόπειρα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση και τη χρησιμότητά της στη Δύση, και στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να διαμορφώσει συνθήκες ενεργειακής ανεξαρτησίας, μεταξύ άλλων μέσω του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ώστε σήμερα, η ελληνική οικογένεια να μην γονατίζει από τις αυξήσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η στρατηγική συνεννόηση με τη Ρωσία πολεμήθηκε από… άλλες δυνάμεις, ο Κώστας Καραμανλής ανετράπη το 2009, και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εγκαταλείφτηκε. Έτσι γίνονται οι… καλές δουλειές.

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει...

Ο Πάπας… αντέχει

  Η μεγάλη περιπέτεια υγείας την οποία πέρασε πρόσφατα ο...

Η φον ντερ Λάιεν… ανησυχεί για τον Μερτς

    Η ανάληψη των ηνίων της γερμανικής Καγκελαρίας από τον...

Ο Ερντογάν… φοβάται το Ισραήλ

    Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι, το Ισραήλ είναι η...

Ο Πούτιν… δελεάζει την Ευρώπη

  Γνωρίζοντας τις εσωτερικές αντιθέσεις και αδυναμίες της πολιτικής ηγεσίας...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Η “ατελής” Ανάσταση, χωρίς εκείνους που δεν είναι πια εδώ

  Την ψυχή του ανθρώπου δεν κατάφερε να τη χαρτογραφήσει μέχρι σήμερα κανείς. Μονάχα ο καθένας από εμάς, σε ηλικία που επιτρέπει στην εμπειρία να...

Ο Πάπας… αντέχει

  Η μεγάλη περιπέτεια υγείας την οποία πέρασε πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος, έστρεψε τα βλέμματα της κοινής γνώμης πάνω του, με αφορμή τον εορτασμό του...

Η φον ντερ Λάιεν… ανησυχεί για τον Μερτς

    Η ανάληψη των ηνίων της γερμανικής Καγκελαρίας από τον Φρίντριχ Μερτς, ανησυχεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.   Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν… παιδί της...