Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Με τον Σεπτέμβριο να έχει φτάσει στο τέλος του, αν σας ζητούσα να κάνετε έναν απολογισμό του φετινού καλοκαιριού ποιο είναι το πρόσημό του; Τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2023;
«Το 2023 ήταν μία χρονιά στην οποία η Ελλάδα πέτυχε ιστορικά υψηλές επιδόσεις τόσο σε αφίξεις όσο και ταξιδιωτικές εισπράξεις, και μπήκε στη 10άδα των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο.
Ωστόσο, ήδη στο πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουμε αύξηση των εισπράξεων πάνω από 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καθώς και διψήφια αύξηση των αφίξεων, συνεπώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την επίδοση του 2023.
Σίγουρα είναι στοιχεία ενδεικτικά της δυναμικής που έχει αναπτύξει η χώρα μας. Έχουμε τονίσει όμως, ότι πάνω από όλα, εστιάζουμε στην ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού».
Ένας από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Πόσο έχει επιτευχθεί;
«Είναι σίγουρα μία διαρκής προσπάθεια, που τα αποτελέσματά της θέλουν χρόνο για να φανούν.
Αυτό που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα από τα στοιχεία του 2024, είναι η σημαντική αύξηση στις αφίξεις πάνω από 20% κατά τους χειμερινούς μήνες, και συνολικά η αύξηση, που επίσης ξεπέρασε το 20%, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου.
Με τα έργα που υλοποιούμε, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ενίσχυση των ειδικών μορφών Τουρισμού και την αξιοποίηση νέων εργαλείων επικοινωνίας, θεωρώ ότι σε αυτό το πεδίο θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα».
Ας δούμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούν το υπουργείο σας από τον πρωθυπουργό, στη ΔΕΘ. Όσον αφορά στην βραχυχρόνια μίσθωση, πότε θα τεθούν σε ισχύ τα όσα ανακοινώθηκαν και ποιο θα είναι το αποτύπωμά τους στην αγορά ακινήτων;
«Για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, τόσο για τους χειμερινούς όσο και για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ταυτόχρονα, τουλάχιστον για το 2025 δεν θα επιτρέπεται η εγγραφή νέου ακινήτου στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ στο 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας. Ακόμα, δίνεται φορολογικό κίνητρο για διάθεση ακινήτων προς μακροχρόνια μίσθωση.
Θεσπίζουμε, λοιπόν, κανόνες για αυτή τη δραστηριότητα, συνέχεια και των φορολογικών ρυθμίσεων που ισχύουν από τις αρχές του 2024. Αν δούμε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, βεβαίως και θα το κάνουμε».
Όσον αφορά στο Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, έχουμε αντιδράσεις από ενώσεις ξενοδόχων. Επίσης, αυτό θα σημάνει και αύξηση στις τιμές διαμονής. Δεν θα λειτουργήσει αποτρεπτικά;
«Ο στόχος με την αναπροσαρμογή του συγκεκριμένου Τέλους είναι η ανταποδοτικότητα του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα για τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι μία παρέμβαση με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας των προορισμών, αλλά και τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας, από την οποία θα επωφεληθούν τελικά όλοι – επιχειρήσεις, επισκέπτες και, βεβαίως, οι τοπικές κοινωνίες και Οικονομίες».
Να σας ρωτήσω και για το Τέλος Κρουαζιέρας. Είδαμε ότι θα είναι υψηλότερο σε Μύκονο και Σαντορίνη. Δεν σας ανησυχεί ότι και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις; Και τι άλλο σχεδιάζετε για την Κρουαζιέρα;
«Η πίεση που δέχονται οι προορισμοί αυτοί, και λόγω του Τουρισμού Κρουαζιέρας, είναι σημαντική και θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε.
Το υψηλότερο Τέλος αφορά στους μήνες από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Για τους μήνες εκτός αιχμής το Τέλος αυτό θα είναι σημαντικά μειωμένο. Είναι, λοιπόν, και μία πολιτική στην κατεύθυνση της διάχυσης των τουριστικών ροών σε μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.
Βεβαίως, και εδώ μέρος του εσόδου θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και θα διατίθεται με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».
Πρόσφατα, η Ελλάδα ανέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμπεριέχει και τον Τουρισμό, τη βαριά μας βιομηχανία. Τι σημαίνει για τη χώρα μας αυτό;
«Είναι πολύ σημαντικό, καταρχάς, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει, και με αυτόν το τρόπο, τη σημασία του Τουρισμού για την ευρωπαϊκή πολιτική και Οικονομία, και αυτό ήταν μία επιτυχία της Ελλάδας.
Η χώρα μας, λοιπόν, για την οποία ο Τουρισμός είναι σημαντικός συντελεστής οικονομικής και κοινωνικής προόδου, θα έχει σημαντικό ρόλο με προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού στην Ευρώπη».
Το καλοκαίρι που πέρασε, είδαμε σε χώρες με βαριά τουριστική βιομηχανία, όπως η δική μας, να ξεσηκώνονται οι κάτοικοί του κατά του υπερ-Τουρισμού. Είδαμε ακόμα και σκηνές βίας κατά τουριστών. Ανησυχείτε ότι μπορεί να δούμε και εδώ τέτοια φαινόμενα;
«Πρέπει να πούμε ότι στη χώρα μας η υπερ-συγκέντρωση ταξιδιωτικών ροών εντοπίζεται σε σημεία, δηλαδή σε ορισμένους προορισμούς και σε συγκεκριμένες περιόδους, και σίγουρα απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Όπως τόνισε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό, να εντοπίζουμε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση και να μην αναπαράγουμε μία ρητορική που σίγουρα δεν ωφελεί τον ελληνικό Τουρισμό. Η στρατηγική μας στο υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνει πολιτικές και δράσεις για τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς, ώστε να πετύχουμε την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σε μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου».
Βρεθήκατε, πρόσφατα, στο επίκεντρο της κριτικής για την αγορά χαλιών αρκετών χιλιάδων ευρώ, για το υπουργείο σας. Τι απαντάτε;
«Κατανοώ απόλυτα τα ερωτήματα του κόσμου, αλλά και την καλόπιστη κριτική που ακούστηκε αυτές τις ημέρες.
Να σημειώσω μόνο ότι όλα έχουν γίνει με βάση τις νόμιμες διαδικασίες, με πλήρη διαφάνεια, αφού μιλάμε για περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Όμως, οι πολιτικοί οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε, ακόμα και αν πολλές φορές λέγονται πράγματα υπερβολικά ή άδικα. Ακούμε, δίνουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις και προχωράμε, όπως οφείλουμε, μπροστά.
Σήμερα που μιλάμε, βρίσκομαι στην Ιαπωνία, για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ταξίδι που μπορεί να φέρει στη χώρα επενδύσεις, ανοίγει νέους δρόμους στον ελληνικό Τουρισμό, προβάλλει την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό της Ελλάδας».
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν αρχηγό. Ειδικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμα μία διάσπαση είναι ορατή. Αυτή η νέα πολιτική πραγματικότητα πόσο ωφελεί την κυβέρνηση και τη δημοκρατία;
«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών στο κομματικό μας σύστημα, με διαρκή κλυδωνισμό του δεύτερου πόλου εξουσίας.
Έτσι, η κατάσταση που περιγράφετε, δημιουργεί σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη δημοκρατία. Για την κυβέρνηση, αυτή η συνθήκη είναι βραχυπρόθεσμα επωφελής.
Όμως, για τη δημοκρατία, η έλλειψη μίας ισχυρής αντιπολίτευσης μπορεί να είναι προβληματική, γιατί θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία και την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος».
Η Τουρκία, ειδικά φέτος το καλοκαίρι, ακολούθησε έναν πιο επιθετικό τρόπο διαφήμισης, ακόμα και σε ελληνικά μέσα, για να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν. Πώς το εξηγείτε αυτό;
«Η Τουρκία μάς έχει συνηθίσει σε πολυδάπανες διαφημιστικές εκστρατείες. Φέτος, ακολούθησε πιο επιθετική τουριστική διαφήμιση, λόγω οικονομικών αναγκών για εισροή συναλλάγματος, ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπάθειας βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της, αλλά και αξιοποίησης της αυξημένης ζήτησης Τουρισμού μετά την πανδημία.
Παρακολουθούμε πάντα πολύ στενά τι κάνουν και πώς κινούνται, χωρίς όμως εμείς να καθορίζουμε με βάση αυτό τη στρατηγική μας. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό παγκόσμιο brand».
«Άλλο κριτική, άλλο δημόσια αμφισβήτηση»
Πρόσφατα, 11 βουλευτές του κόμματός σας, ανάμεσά τους και ο κ. Σαλμάς, κατέθεσαν μία ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια εγκαλώντας την κυβέρνηση. Ο δε κ. Σαλμάς, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, άφησε αιχμές για δύο συναδέλφους σας υπουργούς, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί προς διαγραφή. Θεωρείτε ότι δεν πρέπει να ασκείται κριτική και εκ των έσω;
«Η συζήτηση, ο διάλογος, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία της δημοκρατίας, ιδιαίτερα για τόσο κρίσιμα ζητήματα όπως αυτά των “κόκκινων” δανείων.
Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό αυτή η κριτική να γίνεται με υπευθυνότητα και σε ένα πλαίσιο που δεν διαταράσσει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της παράταξης.
Οι προσωπικές αιχμές ή η δημόσια αμφισβήτηση συναδέλφων πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις που αποσπούν την προσοχή από το ουσιαστικό έργο που έχουμε να επιτελέσουμε».