Οικονόμου: Το κράτος δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακά παιχνίδια, δεν εγκατέλειψε, δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» 

 

Για τις αποζημιώσεις των πληγέντων

Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι ο κόσμος  που έχασε περιουσίες, επιχειρήσεις, σπίτια και το περιβάλλον στο οποίο κινούνταν, να μη βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία. Καμία γραφειοκρατία, απλές, γρήγορες κινήσεις, να αρχίσει ο κόσμος να αποζημιώνεται και να ανασυγκροτούνται οι περιοχές που έχουν πληγεί.

Χθες, περίπου 540 άνθρωποι είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα. Πέντε, επτά, δεκατρείς, είκοσι χιλιάδες ευρώ. Την Πέμπτη έκαναν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Αρωγή και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στους λογαριασμούς τους. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών. Και δεν είναι μόνο οι πληρωμές. Κάνουν την αίτηση για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, την αίτηση για την επιδότηση στέγασης στο ενδιάμεσο διάστημα. Τρέχει παράλληλα η διαδικασία και για τη δεύτερη φάση της πληρωμής, ανάλογα με τους ελέγχους που γίνονται για τις ζημιές στις κατοικίες. Οι αγρότες πήραν κι αυτοί χρήματα. Όσοι έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μια πρώτη προκαταβολή για τα δέντρα τους που κάηκαν. Χίλια, δύο, τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Και ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει το ζωικό κεφάλαιο, τους μελισσοκόμους, όσους, στον πρωτογενή τομέα, είχαν προβλήματα από τις πυρκαγιές.  Κανένας από τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος. Και ο τρόπος με τον οποίο το Κράτος θα στέκεται στο πλευρό τους, θα έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Αυτά τα δύο χρόνια η Κυβέρνησή μας έχει φτιάξει ένα δίχτυ ασφαλείας για την περίπτωση που προκύπτουν προβλήματα, το οποίο αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Το Κράτος δεν αφήνει κανέναν μόνο του στα προβλήματα που συναντά. Αυτό το κατάλαβαν οι άνθρωποι στον Έβρο, όταν έγινε η απόπειρα μαζικής εισβολής μεταναστών και προσφύγων πρόπερσι, το κατάλαβαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλία και την Καρδίτσα με τις πλημμύρες, που χάθηκαν τα σπίτια τους και η περιουσία τους, το κατάλαβαν οι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για άμεση, γρήγορη πρόσβαση στον εμβολιασμό, το κατάλαβαν οι αγρότες κάθε φορά που είχαν προβλήματα από τις μαζικές καταστροφές, από τον «Ιανό» και θα το νιώσουν οι πυρόπληκτοι τώρα. Το κατάλαβαν, όμως και οι άνθρωποι στον κορονοϊό, καθώς το Κράτος πλήρωσε τους μισθούς, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι επαγγελματίες που είχαν κλειστά τα καταστήματά τους, οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο

Ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Βεβαίως, υπήρχε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς. Και υπήρχε, διότι αντιλαμβάνεται κανείς πως η κρίση του Αφγανιστάν, η αλλαγή εξουσίας εκεί, θα έχει μία παράπλευρη συνέπεια, η οποία θα είναι ενδεχόμενες ροές προς την περιοχή εδώ. Προφανώς ακουμπά τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, και ενδέχεται να έχει συνέπειες και οφείλει να απασχολήσει και τη δική μας πλευρά.

Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει  μια καθαρή εικόνα. Καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, ότι βεβαίως να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις χώρες που είναι κοντά στο Αφγανιστάν, έτσι ώστε οι άνθρωποι που φεύγουν να μπορούν να μείνουν κοντά στις εστίες τους, έτσι ώστε εάν και όταν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, να γυρίσουν πίσω. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι, όπως ούτε η Τουρκία επιθυμεί να έχει μαζικές ροές στο έδαφός της -το είχε πει ο Ερντογάν πριν από τέσσερις, πέντε ημέρες- είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι και η Ελλάδα πλέον έχει αλλάξει πλήρως ρότα και φιλοσοφία, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τέσσερα και πέντε χρόνια πριν. Έχει θωρακίσει τα σύνορά της, έχει θεσμικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπουν απολύτως τι γίνεται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν υπάρχει περίπτωση με τίποτα να ξαναζήσουμε εκείνες τις χαοτικές στιγμές, που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα «ξέφραγο αμπέλι». Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται σε όλους τους τόνους. Είναι απολύτως καθαρή αυτή η εικόνα και στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. Νομίζω ότι και η Τουρκία έχει αυτή την εικόνα, μέσα από διάφορα κανάλια, αλλά και πραγματικά περιστατικά της προηγούμενης περιόδου. Ήταν μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Και συναντίληψη και καθαρές εξηγήσεις.

Είμαστε σε εγρήγορση, παίρνουμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου στα νησιά μας και στον Έβρο. Έχουμε τα ραντάρ και τις κεραίες και τα αυτιά μας ανοιχτά παντού, σε διπλωματικό επίπεδο, για να παρακολουθούμε το τι εξελίσσεται εκεί. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το κλίμα της συζήτησης θα υπάρχει ενδιαφέρον να μεταφερθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός με μεγάλη διεθνή δραστηριότητα. Καλό είναι να μιλούν οι ηγέτες των δύο χωρών. Τέθηκε και το θέμα της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών, γιατί είχαν και οι Τούρκοι σημαντικές καταστροφές.

Είμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν -γιατί αυτός είναι ο κίνδυνος τώρα- να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν. Και απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι είναι να κάνουμε, αν δημιουργηθεί θέμα ανθρωπιστικής κρίσης.  Η χώρα έχει επιδείξει τον ανθρωπισμό της στην πράξη πολλές φορές. Άλλο, όμως, ανθρωπισμός, άλλο «ξέφραγο αμπέλι». Για να μπορέσεις να διαχειριστείς με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου το Μεταναστευτικό ή το Προσφυγικό, πρέπει να φυλάς αξιόπιστα τα σύνορά σου, να έχεις την ευχέρεια να το κάνεις, να έχεις διαδικασίες. Αυτό είναι που έλειπε από τη χώρα στο παρελθόν και που τώρα είναι μια πραγματικότητα.

Για τα μέτρα ενόψει Φθινοπώρου 

Την επόμενη εβδομάδα, νομίζω την Τρίτη, θα ανακοινωθεί το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία το επόμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά τον covid, την πανδημία. Δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Η πανδημία επιμένει, σε πείσμα διαφόρων αντιλήψεων που ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, δεν υποχωρεί και δημιουργεί απειλές. Δημιουργεί απειλές κυρίως για τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. Η πραγματικότητα είναι ότι, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, δύο δρόμοι υπάρχουν: Ή θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι αυτοί ή θα νοσήσουν. Κι αν νοσήσουν, βάζουν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες την υγεία τους. Όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και ανθρώπων από το εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα λάθος, είναι κάτι το οποίο είναι άδικο, είναι κάτι το οποίο δεν είναι ηθικό.  Θα πάμε σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν την οικονομία και την κοινωνία από μεγάλες περιπέτειες.

Ο στόχος των μέτρων είναι να προστατεύσουμε όλους από τη διασπορά του ιού, αλλά να λάβουμε υπόψη μας ουσιαστικά κριτήρια. Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορείς να στερήσεις από τον άλλον το δικαίωμα να πάει να ψωνίσει, να πάρει γάλα για το παιδί του ή ψωμί ή φάρμακα ή οτιδήποτε. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα. Υπάρχει το μέτρο, για παράδειγμα, του περιορισμού των ατόμων που θα είναι στο κατάστημα κάθε στιγμή. Υπάρχει το θέμα της μάσκας. Υπάρχουν τρόποι, δηλαδή, που μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού. Υπάρχουν άλλοι χώροι, όμως, στους οποίους δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται διαφορετικά η προστασία από τον ιό και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνατότητες και τις ευθύνες που έχει. Αυτό αφορά, τη διασκέδαση, τους χώρους εστίασης. Ενδεχομένως και τις μετακινήσεις περίπου στη φιλοσοφία που μετακινούμασταν και το Καλοκαίρι στις διακοπές. Θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες και επιλογές. Για τους υπόλοιπους θα γίνονται τεστ σε ορισμένους χώρους, με δικά τους έξοδα. Όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι, οι οποίοι θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα να κάνουν εργαστηριακά τεστ, σε τιμή η οποία θα είναι καθορισμένη. Αλλά επαναλαμβάνω, δυστυχώς, με δικά τους έξοδα μία ή δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Για την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Είναι ένα πολύ σημαντικό ενδεχόμενο, πολύ σημαντική πιθανότητα. Αν το υποδείξουν οι ειδικοί οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Ο κόσμος τη μάσκα δεν την έχει εγκαταλείψει. Με 40 βαθμούς θερμοκρασία, προφανώς δεν είναι εύκολο να φοράς τη μάσκα. Πάμε όμως σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, θα τοποθετηθούν οι ειδικοί προς την κατεύθυνση.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο χώρο της υγείας

Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα και κυρίως στο κομμάτι της υγείας το οποίο είναι κρίσιμο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε απώλειες στη λειτουργία του συστήματος, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται επιχειρησιακά σχέδια. Έχει τα στοιχεία για τον αριθμό όσων  έχουν εμβολιαστεί ή έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν ή δεν θα εμβολιαστούν. Το επόμενο διάστημα, με διάφορους τρόπους θα φροντίσει, έτσι ώστε οι δραστηριότητες των νοσοκομείων, της δημόσιας υγείας, να εξακολουθούν να είναι αυτές που πρέπει να είναι. Μέσα στην εβδομάδα, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν, θα αποτυπωθούν και πάρα πολύ καθαρά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας, το οποίο έχει υπερενισχυθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία. Δεν μιλάμε για lockdown σαν αυτά που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές

Όταν καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί το κάνουμε διότι ο εμβολιασμός είναι επιστημονική επιταγή. Λένε οι επιστήμονες ότι αν εμβολιαστείς δεν θα κολλήσεις ή αν κολλήσεις θα το περάσεις πάρα πολύ απλά. Αυτό δεν είναι θέμα ταξικής αναφοράς, ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Οφείλεις να προστατεύσεις την κοινωνία. Δεν εκδικείται η Πολιτεία κανέναν, ούτε τον τιμωρεί. Δεν είναι εκεί η συζήτηση. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές.

Για τον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Έχει τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Οπότε, σε αυτό το κομμάτι μην περιμένετε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο  να προσθέσει ούτε κόμμα.

Για την κριτική της Αντιπολίτευσης

Παρά το ότι επιχειρούνται να γίνουν περίεργοι συμψηφισμοί, αυτή η κριτική που γίνεται λυσσαλέα για το επιτελικό κράτος, είναι κούφια. Και γιατί είναι κούφια; Γιατί το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι πέτυχαν αυτά τα δύο χρόνια σπουδαία πράγματα για τη χώρα. Το επιτελικό κράτος πέτυχε, για παράδειγμα, σε σχέση με την κλιματική κρίση, να δεσμεύσουμε 11,6 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για πράσινες πολιτικές, 1,8 δισ. για την Πολιτική Προστασία, για όλα αυτά που χρειάζονται. Για καθαρισμούς δασών, για αγορά εξοπλισμών, για ενισχύσεις με ηλεκτρονικά μέσα, για μέτρα θεσμικά, 1,8 δισ.. Το επιτελικό κράτος δημιούργησε το Πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για τα εμβόλια, που μπαίνεις σε ένα site ή παίρνεις ένα τηλέφωνο και σε καλούν δέκα φορές στο τηλέφωνο να σου πουν μην ξεχάσεις το ραντεβού σου.

Οι πυρκαγιές που ζήσαμε φέτος ήταν ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο σε έκταση και σε ένταση φαινόμενο  το οποίο προκάλεσε ζημιές και απώλειες που μας πληγώνουν όλους. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός ότι οι φωτιές ήταν τόσο μεγάλες σε ένταση και τόσο οξύ το φαινόμενο. Το πιστοποιούν αυτό επιστήμονες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Και απέναντι σε αυτό το πρωτοφανούς έκτασης φαινόμενο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Πολιτεία, με πρωταγωνιστές τους πυροσβέστες στάθηκε στην πρώτη γραμμή. Το Κράτος δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν εγκατέλειψε. Δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά. Πάλεψε με πράξεις, με έργα, ρίχνοντας στη μάχη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, τον μεγαλύτερο αριθμό εναέριων μέσων που είχε ποτέ στη διάθεσή της η χώρα με συνδρομή και από άλλες χώρες. Πάλεψε σε πολλά μέτωπα, σε  πολλαπλές φωτιές, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα. Και πάλεψε και σε φωτιές που,  ό,τι και αν κάναμε, επιμένανε με τόσο εμφατικό τρόπο εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν αποκτήσει.

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...