Οικονόμου: Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

 

Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά τα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, τον οποίο θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ από την πλευρά μου είναι ότι θα σας ενημερώνω υπεύθυνα και ειλικρινά για την πορεία του κυβερνητικού έργου και θα συζητώ μαζί σας πολιτικά για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.

 

Εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει την ενέργεια του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την Αντιπολίτευση. Γιατί θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Ειδικά στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε. Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και με τεκμήρια.

 

Όσο αναφορά τις πυρκαγιές η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής για την χώρα. Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται.

 

Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης. Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά.

 

Πριν από λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές, κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει, για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που μερόνυχτα ολόκληρα μάχονται με αυτά τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, όλοι να το καταλάβουμε καλά. Χρειάζονται την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που μάχονται για εβδομάδες με τις φλόγες.

 

Και όσο αφορά την κριτική περί ανασφάλειας ας κατανοήσουν όσοι την ασκούν ότι την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά. Η Κυβέρνησή μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης. Και στο κομμάτι αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο τομέα αυτό μιλούν από μόνα τους.

 

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσω της οποίας οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να λάβουν αποζημιώσεις για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η πλατφόρμα αυτή ήδη δέχεται τα πρώτα στοιχεία και λειτουργεί με εξαιρετικά απλό τρόπο.. Η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα. Ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα.

 

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 20.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα σπίτια μαζί με την οικοσκευή, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι προκαταβολές θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις αμέσως επόμενες μέρες.

 

Επιπλέον, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης.

 

Σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης πέραν της λειτουργίας της πλατφόρμας θα ήθελα να προσθέσω ακόμη τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε, αλλά και την διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών προς την Δ.Ε.Η. συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παράλληλα, η πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης. Σήμερα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείου Εσωτερικών ένα αντιπλημμυρικό έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοτική κοινότητα Ιστιαίας στην Εύβοια, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

 

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού η πρώτη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου. Ανάμεσα στα άλλα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός όλες οι επιχειρήσεις του νησιού θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με τη μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου

 

Τέλος είμαι υποχρεωμένος μέσα στην καταιγίδα που ζούμε να υπενθυμίσω ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε. Η Κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες.

 

Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 

Κατά τα άλλα ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.

 

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

 

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η φωτιά στα Βίλια καίει για τέταρτη ημέρα ανεξέλεγκτη. Και αυτό το γεγονός έρχεται σε συνέχεια ότι πριν από πέντε-έξι ημέρες είχαμε για πολλές ημέρες ανεξέλεγκτη τη φωτιά στην Εύβοια, για πολλές ημέρες ανεξέλεγκτη τη φωτιά στην Ηλεία. Τότε, όμως, υπήρχε μια επιχειρηματολογία, ότι υπήρχε ένας ακραίος καύσωνας, ότι υπήρχε πολυδιάσπαση των μέσων, γιατί είχαμε πάρα πολλά μέτωπα, κάτι που δεν ισχύει τώρα. Κάτι πηγαίνει, προφανώς, λάθος, τι είναι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Μουρελάτου, το γεγονός ότι η φωτιά στα Βίλια καίει για τέταρτη ημέρα, με όλες τις δυνάμεις να είναι εκεί, δημιουργεί μια απλή και αυτονόητη διαπίστωση: Δεν αμφισβητεί κανένας ότι όλες οι δυνάμεις είναι εκεί. Το βλέπετε εσείς, το βλέπει μέσα από εσάς όλος ο κόσμος. Βλέπει τα εναέρια μέσα. Χθες επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα στα Βίλια. Βρίσκονται εκεί 400 πυροσβέστες, είναι συνεργεία της Περιφέρειας, είναι εθελοντές, είναι άνθρωποι του Στρατού. Παλεύουν νύχτα μέρα τη φωτιά και όμως η φωτιά επιμένει. Τι μας δείχνει αυτό; Αυτό μας δείχνει ανάμεσα στα άλλα -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- ότι μιλάμε για ένα νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων. Μας φέρνει αντιμέτωπους με φαινόμενα, που η ένταση και τα χαρακτηριστικά τους είναι πρωτόγνωρα. Μας επιβεβαιώνει αυτά που βλέπαμε να γράφονται σε Εκθέσεις, όπως για παράδειγμα στην Έκθεση του Ο.Η.Ε.. Φέρνει μπροστά και στα δικά μας μάτια, αυτά που βλέπαμε και βλέπουμε ακόμα και σε άλλες χώρες του κόσμου. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία οφείλει να μας οδηγήσει στο ν’ αναθεωρήσουμε δόγματα, να προετοιμαστούμε πολύ πιο κατάλληλα. Αλλά εκείνο που θέλω να επισημάνω κι εκείνο που πρέπει ν’ αντιληφθεί ο καθένας και η κάθε μια που μας ακούει, και το βλέπει, το βιώνει, το παρακολουθεί μέσα από τη δουλειά τη δική σας και των συναδέλφων σας, είναι ότι δεν  υπάρχει διαθέσιμη δύναμη που να μην ήταν στα Βίλια αυτές τις ημέρες, από την πρώτη στιγμή. Αεροπλάνα, πυροσβέστες, οχήματα, υδροφόρες των Δήμων, της Περιφέρειας, εθελοντές, πολίτες, όλοι στην πρώτη γραμμή. Και η φωτιά επιμένει. Και επιμένει, διότι προφανώς οι συνθήκες της παρατεταμένης ξηρασίας του προηγούμενου διαστήματος, δημιούργησαν ένα υπόβαθρο, το οποίο επιδεινώνει τα πράγματα. Προφανώς γιατί έπρεπε να έχουν γίνει από δεκαετίες παρεμβάσεις στα δάση, εκεί όπου δεν έγιναν. Προφανώς διότι μιλάμε για ένα φαινόμενο, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι πρωτόγνωρα και δυστυχώς, αυτά είναι εδώ και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα  επόμενα χρόνια.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, τι απαντάτε στην Αντιπολίτευση, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι εν γένει στην Αντιπολίτευση που σας κατηγορεί. Πριν από λίγη ώρα το Κίνημα Αλλαγής έβγαλε μία ανακοίνωση, μια δήλωση της κυρίας Γεννηματά, μιλώντας για ανικανότητα του επιτελικού κράτους. Πριν από δέκα λεπτά ο κ. Σπίρτζης, αρμόδιος Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, μιλάει για «χαοτικό επιτελικό κράτος», που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχήν, το επιτελικό κράτος είναι οι διαδικασίες και οι άνθρωποι που πέτυχαν αυτά τα δύο χρόνια σπουδαία πράγματα για την Ελληνική Πολιτεία και τον Ελληνικό Λαό. Το επιτελικό κράτος και οι άνθρωποί του κατάφεραν, για παράδειγμα, να έχουμε ένα Σχέδιο στο Ταμείο Ανάκαμψης, που για «πράσινες δράσεις» έχει 11 δισεκατομμύρια, συν τέσσερα του ΕΣΠΑ και 1,8 δισεκατομμύρια για την Πολιτική Προστασία. Αυτό ήταν επιτυχία του επιτελικού κράτους. Είναι αποτυχία αυτό, είναι λίγο, δεν το χρειαζόμασταν; Δεν χρειαζόταν η Πολιτική Προστασία αυτά τα χρήματα, για ν’ αναπτύξουμε δράσεις που θα μας έχουν πολύ πιο θωρακισμένους και τώρα και στο μέλλον; Το επιτελικό κράτος είναι οι διαδικασίες και οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν το «Πρόγραμμα Ελευθερία», για το οποίο η χώρα έχει πάρει επαίνους και του οποίου οι πολίτες έχουν δει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της λειτουργίας του παντού. Το επιτελικό κράτος, οι διαδικασίες και οι άνθρωποί του, επέδειξαν τα άμεσα αντανακλαστικά τους σε κρίσεις που αντιμετωπίσαμε πολλαπλές τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το να επιχειρείται αυτού του τύπου ο συμψηφισμός, για ν’ ακυρώσει κανείς μια δουλειά που έχει γίνει, την οργάνωση και την προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα, είναι νομίζω ένα φθηνό αντιπολιτευτικό πυροτέχνημα. Υποτιμά τη νοημοσύνη και τη μνήμη των πολιτών σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν τώρα επιτελικούς ρόλους δίπλα σε Πρωθυπουργούς.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, εισαγωγικά μας είπατε ότι όποιος δρα, κάνει λάθη. Το έχουμε ξάνα ακούσει από την Κυβέρνησή σας. Είστε σε θέση να μας περιγράψετε ποια είναι τα λάθη, που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε, όπως ρώτησαν και οι προηγούμενες συναδέλφισσες, να καίνε επί τόσες ημέρες οι  πυρκαγιές; Γιατί κατά τ’ άλλα, η φράση αυτή του να λέμε ότι έγιναν λάθη, χωρίς να τα περιγράφουμε, θυμίζει κάποιον άλλον Υπουργό προηγούμενης περιόδου, που έλεγε «ψάχνω να βρω λάθη και δεν βρίσκω». Εσείς έχετε βρει ποια είναι τα λάθη;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα κ. Τζιοβάρα, ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης και είμαστε επικεντρωμένοι μόνο σ’ αυτή.

ΝΟΤΗΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Η κυρία Μπακογιάννη τις προάλλες είχε δηλώσει ότι σχεδόν είναι ζήτημα τιμής για το Ελληνικό Κράτος οι οκτώ τουλάχιστον Αφγανοί και οι οικογένειές τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν βρίσκονταν εκεί, να διασωθούν. Πληροφορούμαστε ότι συζητήθηκε και στο ΚΥΣΕΑ προχθές το πρωί. Υπάρχει κάποιο νέο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι προτεραιότητά μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών ασχολείται και συντονίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το θέμα. Βρισκόμαστε σ’ επαφή και με τους ανθρώπους και με ξένες χώρες και αποστολές που μπορεί να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Προφανώς δεν θα σταματήσουμε τις ενέργειες, μέχρι να τους μεταφέρουμε με ασφάλεια στη χώρα μας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Καλή αρχή, κύριε Εκπρόσωπε. Εγώ θα σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και, αλήθεια, τελικά πότε θα έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, η χώρα μας έχει τη δική της αμυντική συμφωνία με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε και γνωρίζουμε τη συμφωνία αυτή, που συνάφθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αμυντικής βιομηχανίας. Από εκεί και πέρα, νομίζω, αν κάτι θα μπορούσε να προσθέσει κανείς σ’ αυτό, είναι ότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ αφελής ή απλοϊκές οι απόψεις εκείνες, που υποστήριζαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε τον φράχτη εισόδου της Τουρκίας, με οποιονδήποτε τρόπο, σε συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ:  Θα σέβεται η εν λόγω συμφωνία τα συμφέροντα της χώρας μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο γι’ αυτό. Είναι μια συμφωνία πιστωτικής γραμμής για αγορά αμυντικού υλικού, από όσο γνωρίζω, αλλά κρατώ μια επιφύλαξη για να γίνω πιο συγκεκριμένος.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Καλημέρα, κύριε Υπουργέ. Χθες είχαμε τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο θέμα του Αφγανιστάν. Σε συνέχεια της ερώτησης συναδέλφου, υπάρχει μία αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και, συγκεκριμένα, από την πλευρά του Τμήματος Προσφυγικής-Μεταναστευτικής Πολιτικής. Κάνει λόγο για «ΚΥΣΕΑ απανθρωπιάς», κάνει λόγο για «Μυστικό Δείπνο» με βασικό μενού Αφγανούς πρόσφυγες. Πέραν του σχολίου σας γι’ αυτή την αντίδραση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι αποφασίστηκε χθες, πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα νέο ενδεχόμενο κύμα μεταναστευτικών ροών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την Ε.Ε. από την οποία έχουμε ζητήσει μία ενιαία στάση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει. Επίσης, έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες, και προς την Τουρκία, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης. Από εκεί και πέρα, οφείλω να σας πω ότι βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση οι δυνάμεις αποτροπής σε όλες τις πύλες εισόδου, προκειμένου να μην επιτραπεί -όπως σας είπα και προηγουμένως- με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, η εργαλειοποίηση του οποιουδήποτε ζητήματος. Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταλαβαίνω την επιλογή τους, να εξακολουθούν να μας θυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής για την ελληνική επικράτεια και, κυρίως, για τα νησιά μας. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε σκηνές του 2015, ούτε στα νησιά, ούτε σε άλλες πύλες εισόδου, ούτε στις εθνικές οδούς, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές, ούτε στους αστικούς ιστούς. Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε τους νόμους που έχει ψηφίσει η ελληνική Πολιτεία, αξιοποιούμε τα εργαλεία που δημιουργήσαμε στο μεσοδιάστημα και, όπως σας είπα και προηγουμένως, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι δυνάμεις αποτροπής. Ο κόσμος νομίζω αυτό το έχει πολύ καθαρό στο μυαλό του. Ξέρει ποια ήταν η εικόνα με τους μετανάστες στη χώρα το 2015 και ποια ήταν η εικόνα του 2020. Δεν θα ξαναγυρίσουμε σε καμία περίπτωση σε καταστάσεις 2015.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας πάω στο θέμα των πυρκαγιών, αν μου επιτρέπετε. Επαναλάβατε κι εσείς, όπως το έχει κάνει και ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες, πως έχουν γίνει λάθη. Και διερωτώμαι αν είμαστε πολύ κοντά σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επ’ αφορμή και των λαθών που εντοπίζετε στη διαχείριση των πυρκαγιών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η μάχη για τις πυρκαγιές. Η ερώτηση που κάνετε μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει τοποθετηθεί πολύ πρόσφατα στη συνέντευξη Τύπου που έκανε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν ανασχηματισμό. Ήταν αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στους κρίσιμους τομείς, που είναι στην επικαιρότητα τώρα.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και εγώ θα ρωτήσω πάλι για το θέμα των πυρκαγιών στα Βίλια. Επειδή ακούσαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη να κάνει λόγο για αντίξοες συνθήκες, ήθελα να ρωτήσω: Ποιες είναι αυτές οι αντίξοες συνθήκες, τη στιγμή που δεν υπήρχε ούτε καύσωνας, ούτε και ισχυροί άνεμοι; Και πέρα από την κριτική της Αντιπολίτευσης, υπάρχει και η κριτική των τοπικών αξιωματούχων οι οποίοι μιλούν ευθέως για αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Σε αυτούς τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κρατική μηχανή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Νομίζω δεν χρειάζεται η δική μου απάντηση, αλλά η εικόνα που εισπράττετε και εσείς και οι άνθρωποι που παρακολουθούν την εικόνα που τους δίνετε μέσα από τη δουλειά σας για την παρουσία του συνόλου της κρατικής μηχανής, ειδικά στη φωτιά στα Βίλια. Το γεγονός -όπως είπα και στην απάντηση σχετικής ερώτησης- ότι παρά τη συντονισμένη προσπάθεια για 4 ημέρες των εναέριων μέσων, των πυροσβεστών, όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της περιοχής η φωτιά επιμένει,  κάτι μας δείχνει για τα χαρακτηριστικά της και τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί εβδομάδες ή και μήνες πριν για να έχει την ένταση αυτή.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μπορεί η Κυβέρνηση να μας προϊδεάσει εάν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το τι θα συμβεί με τους ανεμβολίαστους πολίτες και κυρίως την πρόσβασή τους στα εμπορικά καταστήματα; Χθες ο κ. Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι προσωπικά θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο. Να μην είναι ελεύθερη η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα εμπορικά καταστήματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία συνολική κυβερνητική τοποθέτηση για όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας με όλες της τις διαστάσεις, ενόψει της περιόδου που έχουμε μπροστά μας του Φθινοπώρου και του Χειμώνα.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλή αρχή. Θέλω να ρωτήσω αν έχετε εικόνα για τον τουρισμό φέτος, πώς πάει; Από τη μία ήταν ο κορονοϊός, από την άλλη οι πυρκαγιές που προκάλεσαν μία αναστάτωση, ας το πούμε έτσι, στους τουρίστες. Πόσο ο τουρισμός επηρεάζει την εικόνα στη χώρα, όσον αφορά τα καινούργια κρούσματα; Έχετε κάποια στατιστική;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο τουρισμός στη χώρα πηγαίνει εξαιρετικά. Αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω ένα σχήμα, έτσι κάπως υπερβολικό δίκην ποιητικής αδείας, θα έλεγα ότι δυσκολεύεται κανείς στους τουριστικούς προορισμούς -και όχι μόνο σε αυτούς της πρώτης γραμμής- να βρει δωμάτιο. Αυτό πέραν των χαρακτηριστικών που έχει η χώρα μας, κάτι σημαίνει  και για τον κόσμο του τουρισμού και για την εμπιστοσύνη που εμπνέει η χώρα στους ανθρώπους που επιλέγουν να την επισκέπτονται. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε και μετράμε την εξέλιξη της πανδημίας,  της μετάλλαξης «Δέλτα» και αξιολογούμε όλα τα δεδομένα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι δεν φαίνεται να χαίρει της εμπιστοσύνης ή τουλάχιστον έχει δημιουργηθεί μία δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού απέναντι στο πρόσωπο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θέλω να μου πείτε αν πραγματικά εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα και πριν, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει προκαλέσει πάρα πολλά σχόλια και αντιδράσεις το γεγονός ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα της καμπάνιας υπέρ του εμβολιασμού, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί και δεν θα το κάνει παρά μόνο αν γίνει υποχρεωτικό. Έκανε λάθος, λοιπόν, η Κυβέρνηση που τον είχε επιλέξει για εκείνη την καμπάνια; Και ήταν επ’ αμοιβή η συμμετοχή του;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ των μέτρων προστασίας. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας σπουδαίος αθλητής. Οι ικανότητές του στον αθλητισμό και η προσφορά του διά του αθλητισμού στη χώρα είναι  αδιαμφισβήτητη. Εκείνο, όμως, που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή το αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα. Και αμφισβητείται διότι δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο, που θα του επέτρεπαν να σχηματίσει άποψη γύρω από αυτό. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν, ενημερώνουν την κοινωνία και τοποθετούνται όσοι τα έχουν σπουδάσει, όσοι τα έχουν μελετήσει, όσοι τα έχουν διακονήσει -αν μου επιτρέπεται η έκφραση- μέσα από το λειτούργημά τους το ιατρικό και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο  κόσμο. Σε αυτούς θα είναι καλό να ανατρέχουμε. Και θα έλεγα ότι όσοι, μέσω της εξαιρετικής τους παρουσίας και επιδόσεων σε άλλους χώρους, αποτελούν και σημείο αναφοράς για ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιου είδους απόψεων.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κατ΄ αρχάς, να υπενθυμίσω το δεύτερο σκέλος της ερώτησης της συναδέλφου, αν η συμβολή του πέρσι ήταν επ’ αμοιβή ή όχι.  Και δεύτερον, σκέφτεται η Κυβέρνηση, σε αυτό το νέο πλαίσιο με την πανδημία που θα ανακοινώσει, να χρησιμοποιήσει προβεβλημένα πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν πειστικά να υποστηρίξουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θεωρώ ότι δεν ήταν επ’ αμοιβή, αλλά συγχωρέστε με επειδή δεν το γνωρίζω απόλυτα. Θα το επιβεβαιώσω και θα σας το πω. Θεωρώ ότι δεν ήταν επ΄ αμοιβή, όπως δεν ήταν και επ’ αμοιβή η παρουσία πολλών άλλων ανθρώπων στις καμπάνιες αυτές το προηγούμενο διάστημα. Όπως σας είπα, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουμε μία συνολική και αναλυτική τοποθέτηση για το πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Μέσα στις ανακοινώσεις αυτές θα δοθούν και πληροφορίες για το πώς σκοπεύουμε να επανεκκινήσουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα  που χρειάζονται, προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο να κάνει τα εμβόλια. Έχουμε ενθαρρυντικά δείγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Δηλαδή, μπορώ να σας πω ότι από εκεί που τα εμβόλια, το περασμένο διάστημα -φυσιολογικό διότι έλειπε και ο κόσμος- ήταν της τάξεως των 2.000-3.000, αυτή την εβδομάδα φτάσαμε τις 15.000 και 20.000 ραντεβού την ημέρα, που είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Προφανώς, πρέπει να επιταχύνουμε, να επισπεύσουμε και να ασκήσουμε όποια επιρροή και πειθώ έχουμε, στον κόσμο, με βάση αυτά που είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση για να κάνει χρήση αυτού του προνομίου της επιστήμης, να θωρακιστεί και να προστατεύσει και τους γύρω του.

Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...