Οι τεχνοκράτες δεν κάνουν για… πρωθυπουργοί. Ειδικά οι (πρώην) τραπεζίτες

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Super Mario… no more. Ο κεντρικός τραπεζίτης… της καρδιάς μας, που ως διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν ένα από τα πρόσωπα του δράματος, στην εθνική τραγωδία των Μνημονίων για την Ελλάδα, αναλαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης λειτούργησε ως θεματοφύλακας του ευρώ, όταν διαδέχτηκε τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ. Ίσως και να αξίζει την ονοματοδοσία ενός… κεντρικού δρόμου της Αθήνας, ως αναγνώριση του παρασκηνιακού ρόλου του κατά των σχεδίων Σόιμπλε για εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτή ωστόσο είναι μια άλλη συζήτηση.

Ως τεχνοκράτης, ο Μάριο Ντράγκι υπήρξε σχεδόν άψογος. Για πολιτικός… δεν κάνει. Το απέδειξε με τη θητεία του στη Φρανκφούρτη, το επιβεβαιώνει η σπουδή των ιταλικών κομμάτων να τον βγάλουν μπροστά, ώστε να “καεί”. Η Ιταλία άλλωστε παραμένει χώρα-πρότυπο της… πολιτικής αστάθειας, και η προσδοκία ότι ο Μάριο Ντράγκι θα κρατήσει τα ηνία καλύτερα από έναν… κανονικό πολιτικό, προκαλεί την αναπόφευκτη θυμηδία.

Αν εξαιρέσεις όσους την κρίση θολώνει η εξάρτησή τους από τον τραπεζικό τομέα, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι, ένας τεχνοκράτης μπορεί να γίνει πετυχημένος πρωθυπουργός. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ιταλία, ειδικά σε μια ακραία συγκυρία σαν την τρέχουσα.

Η Ιστορία το έχει επιβεβαιώσει με δραματικό αποτύπωμα. Ποιός Έλληνας ασφαλισμένος θα ξεχάσει τη “Γενοκτονία” που προκάλεσε το καταστροφικό PSI, δια χειρός Ευάγγελου Βενιζέλου, στην κυβέρνηση του… τεχνοκράτη και πρώην τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου;

Φυσικά κανείς…

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος