Η πολυδεκαετής εμπειρία των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει την έλξη που μας ασκεί το… οξύμωρο. Να είμαστε διαφορετικοί. Να τα κάνουμε όλα διαφορετικά.
Σε αντίθεση με τον… υπόλοιπο πλανήτη, στη χώρα μας οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία. Τις διαμορφώνουν. Με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επιτελέσουν τον γονιδιακό προσανατολισμό τους, και να προσφέρουν στον δημόσιο βίο τα χρηστικά εργαλεία και την αξιόπιστη μεθοδολογία κατανόησης του… τι συμβαίνει γύρω μας.
Στη Γαλλία, τη χώρα από όπου… ξεκινούν όλα, σε επίπεδο εργαστηρίου ιδεών και ζύμωσης νέων διαδρομών για την ανθρωπότητα, οι επιστήμονες των μετρήσεων της κοινής γνώμης θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις θα έχουν μια περιοδικότητα περίπου έξι μηνών η μια από την άλλη. Προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος να καταγραφούν οι τάσεις της κοινωνίας και να… εμπεδωθούν ως απτή και όχι φαντασιακή πραγματικότητα.
Στη χώρα μας, οι δημοσκοπήσεις εξελίχτηκαν την περίοδο της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων σε μέρος και ανατροφοδότη του προβλήματος. Τα χρήματα… τελείωσαν, οι εταιρείες… ερήμωσαν, η μεθοδολογία διαφοροποιήθηκε. Τα συμπεράσματα κατέληξαν αμφισβητήσιμα, και η δυστοκία στην καταγραφή των κοινωνικών ρευμάτων, οδήγησε την κοινωνία στη συλλογική και μαζική απαξίωση των δημοσκοπήσεων.
Η τρέχουσα συγκυρία για τη χώρα μας, ένα έθνος σε παρατεταμένη και παγιωμένη παρακμή, δεν λειτουργεί ως εξαίρεση αλλά ως επιβεβαίωση του κανόνα της παθογένειας των δημοσκοπήσεων. Μετρήσεις που διενεργούνται σχεδόν με… μηνιαία συχνότητα, με δείγμα και μεθοδολογία που προκαλούν… χαμόγελα, και με την κοινωνία να… τρολάρει, συνειδητά τις περισσότερες φορές τους δημοσκόπους.
Οι τελευταίοι, δυσκολεύονται και οι ίδιοι να αυτοπροστατευτούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή σε μια περίοδο που… δεν προσφέρεται για μετρήσεις. Στα μακροσκελή ερωτηματολόγια, δεν υπήρχαν ερωτήσεις για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Για να διαπιστώσουμε τη μεταβολή ή μη του αποτυπώματός τους. Όπως δεν υπήρξε και ερώτηση για το κατά πόσο, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν κάποιον πολίτη σε αλλαγή της εκλογικής συμπεριφοράς του.
Δυο παραδείγματα. Χαρακτηριστικά, εκκωφαντικά, ομιλούντα…
Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 3 Μαϊου 2025