Στη Γαλλία, το διαρκές και συναρπαστικό εργαστήρι ζύμωσης ιδεών της ηπείρου μας και συνολικά της ανθρωπότητας, οι… σοβαροί πολιτικοί επιστήμονες προσδιορίζουν τον αριθμό «τρια» ως… ευδαιμονία για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων.
Τρεις φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Στο ξεκίνημα του έτους, στα μισά και στον επίλογό του. Πρακτικά δηλαδή, μιλάμε για… δυο δημοσκοπήσεις, αρχή-τέλος και στη μέση μιας χρονικής περιόδου 12 μηνών.
Το αξίωμα δεν είναι τυχαίο ή ευκαιριακό. Εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη να καταγράφονται με όρους συμβατούς με την πραγματικότητα, οι τάσεις οι οποίες επικρατούν κάθε φορά στην κοινωνία. Και το διάστημα των περίπου έξι μηνών προσφέρει επαρκή χρόνο για να παγιωθούν τάσεις σε κοινωνικό επίπεδο, και επομένως να μπορούν να χαρτογραφηθούν και να συγκριθούν, αναφορικά με τα ευρήματα κάθε δημοσκοπικής μέτρησης.
Στην Ελλάδα της παγιωμένης παρακμής, δημοσκοπήσεις διενεργούνται σχεδόν κάθε μήνα. Κόντρα στην κοινή λογική αλλά και την επιστήμη.
Γι’ αυτό και οι ελληνικές δημοσκοπήσεις έχουν χαρακτήρα οξύμωρου για τον δυτικό κόσμο. Λειτουργούν ως προσβολή της κοινής λογικής. Και ταυτόχρονα, ως… ντροπή της επιστήμης.
Πηγή: One Voice