Οι «διευρύνσεις» των πολιτικών κομμάτων και οι… παρανοήσεις

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “One Voice”, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

 

 Ένας πολιτικός οργανισμός που διεκδικεί θέση στο μέλλον και αντοχή στη φθορά της συγκυρίας, είναι περίπου καταδικασμένος να ανανεώνεται, εναρμονίζοντας τον βηματισμό του με τις καινούριες προτεραιότητες της κοινωνίας, οι οποίες αναζητούν πολιτική έκφραση και κομματική στέγη.

 

Περί «διευρύνσεων» λοιπόν ο λόγος, στη σκιά και του ανατροφοδοτούμενου αποτυπώματος που καρφίτσωσαν στη δημόσια συζήτηση οι ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.

 

Η Ιστορία αλλά και η… ζωή μας επιβεβαιώνουν με θόρυβο τη χρησιμότητα των… παρανοήσεων.

 

Η πραγματική και βιωματική διεύρυνση ενός πολιτικού οργανισμού αφορά στη δυνατότητά του να «περπατήσει» σε κοινωνικά στρώματα με τα οποία δεν κατάφερνε να συνομιλήσει στο παρελθόν, πόσο μάλλον να τα εκφράσει συνειδητά και πλειοψηφικά.

 

Η… βολική «διεύρυνση» αφορά στο… σπίτωμα περιφερόμενων περαστικών, χωρίς ιδεολογική και πολιτική σπονδυλική στήλη, οι οποίοι μετακινούνται από το ένα κόμμα στο… αντίπαλο, με αποκλειστικό γνώμονα την ιδιοτελή υπεράσπιση των προσωπικών συμφερόντων τους.

 

Κάπου εκεί, η κοινωνία αντιδρά. Βιώνει αποστροφή και αποστασιοποιείται από το δημόσιο γίγνεσθαι. Η σοκαριστική αποχή του 60% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, χωρίς ιστορικό προηγούμενο για την βαθιά πολιτικοποιημένη κοινωνία του έθνους μας, συνιστά την καλύτερη απόδειξη της φθοράς.

 

 

Η «πλατιά κοινωνική πλειοψηφία» του 2004

 

Την 7η Μαρτίου του 2004, ο Κώστας Καραμανλής προσωποποίησε τη μετακίνηση του τροχού της Ιστορίας στη γενιά των σαραντάρηδων, ταπεινώνοντας το σκοτεινό «σύστημα Σημίτη», ο εκφραστής του οποίου αρνήθηκε να τεθεί στην κρίση των πολιτών, και παρέδωσε ένα… θαμπό δαχτυλίδι, με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στον Γιώργο, τον τελευταίο των Παπανδρέου.

 

Σε εκείνες τις εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής ενσάρκωσε μια «πλατιά κοινωνική πλειοψηφία», τη μεγαλύτερη που έχει συνασπιστεί γύρω από έναν πολιτικό, στην Ιστορία του έθνους μας. Η καταμέτρηση έδειξε ότι τον Κώστα Καραμανλή στήριξαν 3,5 εκατομμύρια Έλληνες.

 

Το εκλογικό ηχόχρωμα της εξέγερσης του μεσαίου χώρου. Μετριοπαθών ανθρώπων από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, που εμπνεύστηκαν από έναν άνθρωπο και μια ιδέα.

 

Η εποχή των… περαστικών

 

Δυο δεκαετίες μετά από εκείνη την εποχή τομής στην Ιστορία, το πολιτικό σύστημα σεργιανίζει στη γειτονιά των… μετακινούμενων. Με αφετηρία τον πρόλογο της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, στις απαρχές της προηγούμενης δεκαετίας, στο πολιτικό σύστημα κυριαρχούν τα άκρα και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν, έχοντας ωθήσει τους μετριοπαθείς πολίτες στην αποστασιοποίηση από το πολιτικό και εκλογικό γίγνεσθαι.

 

Ζούμε την αφόρητη εποχή των… περαστικών. Οι οποίοι μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, το αντίπαλο, χωρίς δισταγμούς, εφόσον κρίνουν ότι αυτή η παρακμιακή διαδρομή, εξυπηρετεί την ιδιοτελή ευζωία τους.

 

Και η παρακμή παγιώνεται, στη χώρα την οποία η Ιστορία αγκαλιάζει ακόμη ως το «μαιευτήριο» της Δημοκρατίας.

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...