Οι διαφορετικοί… κόσμοι κοινωνίας και «συστήματος» (πολιτικών και ΜΜΕ)

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

 

Οι γιορτινές μέρες… Με τη δική τους, αυτόνομη και γεμάτη αυτοπεποίθηση ταυτότητα, που προσφέρουν την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, όταν οι στιγμές είναι γεμάτες πινελιές ολοκλήρωσης, ή ότι ο χρόνος… δεν τελειώνει, όταν η μοναξιά απλώνει την αχρείαστη γοητεία της στο μυαλό και την καρδιά.

 

Μέρες που προσφέρουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε. Με τους δικούς μας ανθρώπους, όποιους προσδιορίζει ο καθένας ως συναφείς με τη δυσεύρετη προσδιοριστική ταυτότητα, με φίλους, με γνωστούς. Με άλλους. Φυσικά, και με τον εαυτό μας.

 

Συναντήσεις που διευκολύνουν τις μεγάλες συζητήσεις, για τις μεγάλες αλήθειες. Όσα ζούμε, όσα δεν ζούμε, όσα θα θέλαμε να ζήσουμε. Και καθώς οι συγκεκριμένες γιορτινές ημέρες συνυπάρχουν με την ωδή στην κυριαρχία της ελπίδας απέναντι στον φόβο, όπως συμβαίνει σε κάθε πρόλογο μιας καινούριας εποχής, οι συζητήσεις επεκτείνονται στις συλλογικές αγωνίες. Πού πάμε, και με ποιούς…

 

Στα προλογικά βήματα μιας καινούριας χρονιάς με πληθωρισμό από αναμενόμενες πολιτικές εξελίξεις, λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένεται να διεξαχθούν, μέχρι να διαμορφωθεί και να εδραιωθεί μια καινούρια πολιτική ηγεμονία, με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και σταθερότητας, οι συζητήσεις των γιορτινών ημερών επιβεβαίωσαν μια άβολη αλήθεια.

 

Την ασυγχώρητα μεγάλη απόσταση που χωρίζει το «σύστημα» από την κοινωνία. Τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, από τους πολίτες και τις πραγματικές ανάγκες τους, τις πραγματικές και επείγουσες καινούριες προτεραιότητες, την πραγματικότητα… γενικώς.

Στην επιστήμη της κλινική ψυχολογίας, οι ατομικές διαδρομές ενθαρρύνονται να αναζητήσουν άφοβα το σημείο ανάμεσα στην οργή και τη γαλήνη. Εκεί όπου τέμνονται αγωνίες και απογοητεύσεις, με προσδοκίες και ελπίδες. Ιδανικά, η αρμονική συνύπαρξη των συναισθηματικών οξύμωρων, διαμορφώνει συνθήκες επιβίωσης. Διεκδίκησης της ευδαιμονίας, όπως την αντιλαμβάνεται, την κατανοεί και την αποδέχεται ο καθένας.

 

Στη σημερινή Ελλάδα, το σημείο τομής των οξύμωρων δεν προσφέρει ρεαλιστικά επιχειρήματα αισιοδοξίας για το μέλλον. Το έθνος μας μοιάζει παραδομένο στην παρακμή, εγκλωβισμένο στη φθορά, σε κατάσταση ομηρίας από τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, πολλαπλασιάζουν το μίσος και ενθαρρύνουν τον εθνικό διχασμό.

 

Η σιωπηλή οργή της κοινωνίας υποψιάζει για… τέρατα στις επόμενες εκλογές. Σε κάθε επόμενες εκλογές. Η φθορά μας πρόλαβε…

Best Of

Οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί παίρνουν αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

  Μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος να… περνάει τη...

Ο Μητσοτάκης “στην πρώτη γραμμή” και στις επόμενες εκλογές

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου...

Νίκος Πλακιάς: Η πολιτική και η επικοινωνιακή συγκάλυψη που έγινε στα Τέμπη είναι αδιαμφισβήτητη

Ο Νίκος Πλακιάς έκανε την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί παίρνουν αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

  Μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος να… περνάει τη...

Η «κανονικοποίηση» της (εθνικής) παρακμής

  Ένα έθνος που συμβιβάζεται με τη φθορά, είναι καταδικασμένο...

Βασίλης Αδαμόπουλος: Μια καινούρια αρχή, μια μεγάλη τιμή, ένα μεγάλο στοίχημα

Ο καλός δημοσιογράφος Βασίλης Αδαμόπουλος ανέλαβε τη διεύθυνση του...

Απεργία στα ΜΜΕ στις 8 Απριλίου

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

“Ρουκέτες” Καρυστιανού κατά Δέδε: “Ποιά είναι τα κίνητρά του για να αποπροσανατολίζει; Δεν σέβεται τον πόνο των χαροκαμένων συγγενών”

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media: Κύριε Δέδε, Με αφορμή την επίμονη τοποθέτηση σας σε ότι αφορά την...

Οι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί παίρνουν αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

  Μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος να… περνάει τη βάση, αναφορικά με την απόδοσή του στον τομέα ευθύνης του, η κοινωνική κάμψη της κυβέρνησης...

Η «κανονικοποίηση» της (εθνικής) παρακμής

  Ένα έθνος που συμβιβάζεται με τη φθορά, είναι καταδικασμένο να υποστεί τις κακοποιητικές συνέπειές της. Σύνθετες και πολυεπίπεδες. Με ανατροφοδοτούμενη αφετηρία και δυναμική. Με...