O… Υπέρ Αδυνάτου Λόγος (του Λυσία) και οι υπονομευτές της (αστικής) Δημοκρατίας

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

 

Η γλώσσα ως ζωντανός οργανισμός, γοητευτική και ατίθαση, να ζωγραφίζει κάδρα συναισθημάτων, και να φλερτάρει με διαδρομές που το μυαλό διστάζει πολλές φορές να ακολουθήσει.

 

Η γλώσσα που… τσακίζει κόκκαλα, όταν τα βαθύτερα νοήματά της προσπερνούν την αμφισβήτηση της ανασφάλειας, και δημιουργεί εικόνες, όχι απαραίτητα καθησυχαστικές.

 

Η Βουλή, ο ναός περιφρούρησης του πολιτεύματος, στα χρόνια της αδιατάρακτης και αμετάκλητης Δημοκρατίας, μας προσέφερε εικόνες αποκρουστικές, ταυτοτικές μιας χειρότερης εκδοχής της ποιότητας του πολιτικού συστήματος του έθνους, με αφορμή τη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

 

Υστερικές τοποθετήσεις, ρητορική πεζοδρομίου, συμπεριφορές καφενείου, επιχειρήματα προσβλητικά προς την κοινή λογική, προσβλητικά προς κάθε λογική. Ένα μωσαϊκό αχρείαστης χορηγίας προς τα άκρα και τις ακρότητες, από όλους εκείνους που αισθάνονται περισσότερο άνετα να πλατσουρίζουν στο μίσος και τον διχασμό.

 

Οι πληγές στο σώμα της αστικής Δημοκρατίας μεγάλες, βαθιές και δυσεπούλωτες. Η διαιώνιση της εθνικής τραγωδίας που ξεκίνησε με τα Μνημόνια, με το πολιτικό σύστημα να μην αντιλαμβάνεται την αποστολή του, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας την οποία καλείται να εκφράσει και να υπερασπιστεί.

 

Να υπερασπιστεί. Όπως μας θυμίζει ο Υπέρ Αδυνατού Λόγος του Λυσία, απόσπασμα του οποίου επικαλέστηκε ο καθηγητής Γεραπετρίτης, αμετάφραστο για όσους δεν το κατανόησαν. Η αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση κάθε συντεταγμένης Πολιτείας να υπερασπίζεται τους αδύναμους, τους μη προνομιούχους, εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο. Η ανάμνηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ως βαθιά υπόκλιση στην βαθύτερη έννοια της Δημοκρατίας. Της σύνθεσης δυνάμεων και διαδρομών, της μέριμνας για το γενικό σύνολο, χωρίς να μένουν πίσω οι αδικημένοι.

 

Πόσο μακριά από εκείνη τη Δημοκρατία βρίσκεται η σημερινή εκδοχή της (και) στον τόπο μας. Πόσο μοιραία αποδεικνύεται η επιπολαιότητα όσων έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τις Θερμοπύλες αξιών που πιέζονται από την υστερία της χυδαιότητας. Πόσο υποτιμούμε την ανοχή σε όσους έγιναν εκ των έσω υπονομευτές της αστικής Δημοκρατίας που κληρονομήσαμε.

 

Best Of

Μαρία Καρυστιανού: Πώς αντέχουν τον εαυτό τους όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη της αλήθειας;

Η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε ομιλία στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της...

Στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης

Σε μια ακόμη σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη το Open. Το...

Συνέδριο ΝΔ μετά τις… παροχές της ΔΕΘ

    Για τις αρχές φθινοπώρου παραπέμπεται το Συνέδριο της Νέας...

Όταν ο Καραμπελιάς, της “τυμβωρυχίας των Τεμπών” ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του… Κουφοντίνα

Η ασθενής μνήμη ενός έθνους και των... ΜΜΕ, επιτρέπει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική...

Η Πόλη των Ανέμων βγάζει… ηγέτες

Ας... προσπεράσουμε τον Αλ Καπόνε. Το Σικάγο, η Πόλη...

Το Κονκλάβιο… ξεγέλασε τα γραφεία στοιχημάτων

Ακόμη μια εκλογή Ποντίφικα, όπως άλλωστε και εκείνη του...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή του Αμερικανού Καρδιναλίου του Σικάγο, Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό αποτύπωμά του συνολικά στη Λατινική Αμερική, ο νέος Πάπας Λέων 14ος άφησε ισχυρή παρακαταθήκη που...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική Εκκλησία, είχε επικεντρωθεί στην εκτίμηση ότι, το Βατικανό δεν θα επέλεγε ποτέ Ποντίφικα προερχόμενο από...