Ο τελευταίος… αναστεναγμός του μεγαλύτερου κόμματος της (Ενωμένης) Ευρώπης

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Το τελευταίο… photo opportunity μιας ιστορικής μάχης. Η Άνγκελα Μέρκελ και Άρμιν Λάσετ στο Άαχεν, τη γενέτειρα του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών για την Καγκελαρία, στον επίλογο μιας προεκλογικής μάχης χαρακωμάτων.

Για πρώτη φορά μετά το 2005, και την οριακή επικράτησή τους απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας. Μια καμπή στην Ιστορία για το μεγαλύτερο κόμμα της Ενωμένης Ευρώπης, την παράταξη που κατάφερε να χαρίσει στις ιδέες της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς αδιατάραχτη πολιτική ηγεμονία στην ήπειρό μας, την τελευταία εικοσαετία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Άρμιν Λάσετ “μάζεψε” τη διαφορά, κάτω από το 3%, στα όρια του στατιστικού λάθους, και με εξαιρετικά ευμεγέθη αριθμό αναποφάσιστων. Η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο τελευταίος… αναστεναγμός του CDU, όπως το συνηθίσαμε.

Χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, είναι υποχρεωμένο να αναζητήσει μια καινούρια ταυτότητα. Είτε στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο ηττημένο.

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής