Ο Σημίτης ως (εθνικό) ατύχημα…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η γενναιότητα της συγγνώμης αποτελεί συστημικό εργαλείο για την κλινική ψυχολογία, προκειμένου να βοηθήσει έναν άνθρωπο να απαλλαγεί από τοξικά στοιχεία του χαρακτήρα και της διαδρομής του. Να τον διευκολύνει να περάσει απέναντι, γυρίζοντας σελίδα σε όσα τον κρατούν εγκλωβισμένο στο χθες.

Στην πολιτική, η συγκεκριμένη αρετή σπανίζει πολύ περισσότερο από τους… κανονικούς ανθρώπους. Πολιτικοί που διατελούν σε κεντρικά, υψηλά αξιώματα, δυσκολεύονται να αφήσουν στην ψύχραιμη κρίση της Ιστορίας την αποτίμηση της διαδρομής του. Ακόμη περισσότερο δυσκολεύονται να απολογηθούν για τις υστερήσεις τους. Επιχειρούν να γράψουν… διαφορετικά την πραγματικότητα, αδιαφορώντας για τη νοημοσύνη της κοινωνίας αλλά και της Ιστορίας.

Με αφορμή όσα υποστήριξε προ ημερών ο Κώστας Σημίτης για τους χειρισμούς των κυβερνήσεών του στα εθνικά θέματα, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και την απάντηση της αξιοπρέπειας, που εισέπραξε από τον Κώστα Καραμανλή, ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας θύμισε ότι είναι, πολιτικά, φτιαγμένος από… προβληματικό υλικό.

Ανήκει στην άλλη πλευρά της ζωής. Σε εκείνους που αρνούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους, αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη, αρνούνται να επιτρέψουν στην κοινωνία και την Ιστορία να τους κρίνουν. Απολύτως φυσιολογικά το 2004 επέλεξε την ταπεινωτική φυγή πριν από τις εκλογές, αντί για την ατίμωση μιας ιστορικής συντριβής απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

Η διαδρομή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία, συνδέθηκε και ταυτίστηκε γονιδιακά με σκάνδαλα και εθνικές υποχωρήσεις. Το μοιραίο αποτύπωμα αμφότερων το πληρώνει ακριβά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική χρεοκοπία του 2010, στα χέρια και με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου, και με την εθνική υποτέλεια που χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική του, ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εθνικό ατύχημα. Αυτό ήταν ο Κώστας Σημίτης για τη νεώτερη Ελλάδα. Η χαρισματική Μαλβίνα Κάραλη είχε διαγνώσει εγκαίρως τις μοιραίες συνέπειες που θα είχε για τη χώρα. Και το πλήρωσε…

Best Of

Μαρία Καρυστιανού: Πώς αντέχουν τον εαυτό τους όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη της αλήθειας;

Η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε ομιλία στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της...

Στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης

Σε μια ακόμη σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη το Open. Το...

Συνέδριο ΝΔ μετά τις… παροχές της ΔΕΘ

    Για τις αρχές φθινοπώρου παραπέμπεται το Συνέδριο της Νέας...

Όταν ο Καραμπελιάς, της “τυμβωρυχίας των Τεμπών” ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του… Κουφοντίνα

Η ασθενής μνήμη ενός έθνους και των... ΜΜΕ, επιτρέπει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας βραβεύεται για τη μαθητική εφημερίδα “Εκτός Ύλης”

Τα παιδιά που τα κατάφεραν... Οι μαθητές του 1ου...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική...

Η Πόλη των Ανέμων βγάζει… ηγέτες

Ας... προσπεράσουμε τον Αλ Καπόνε. Το Σικάγο, η Πόλη...
Μαρίκα Λυσιάνθη
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας βραβεύεται για τη μαθητική εφημερίδα “Εκτός Ύλης”

Τα παιδιά που τα κατάφεραν... Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ραφήνας κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη τριάδα του 1ου Πανελλήνιου και Παγκύπριου Διαγωνισμού...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή του Αμερικανού Καρδιναλίου του Σικάγο, Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό αποτύπωμά του συνολικά στη Λατινική Αμερική, ο νέος Πάπας Λέων 14ος άφησε ισχυρή παρακαταθήκη που...