Ο “Σαρκό”, ο “Μανού” και… εκείνη

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Υπάρχει ένα βασικό αξίωμα παραδοχής, από το οποίο εκκινεί κάθε ανάλυση για την πολιτική ζωή της Γαλλίας. Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, η Μαρίν Λεπέν θα χάνει από όποιον βρίσκει απέναντί της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επειδή το δημοκρατικό τόξο της χώρας-κληρονόμου του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, θα καταφέρνει να παραμερίζει τις επιμέρους διαφορές του, και να συσπειρώνεται απέναντί της.

Έτσι έχασε στο παρελθόν, έτσι θα χάσει και στο μέλλον. Έχει ωστόσο αξία το… πώς. Και… με… πόση διαφορά. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022, εμφανίζουν τη Μαρίν Λεπέν να ηττάται από τον Εμμανουέλ Μακρόν. Με το ποσοστό της ωστόσο να πλησιάζει, για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά το 45%. Και ενδεχομένως με την ίδια να έχει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο. Ανήκουστο, σοκαριστικό, απρόσμενο.

Η δικαστική περιπέτεια του Νικολά Σαρκοζί έχει άμεση συσχέτιση με τις προεδρικές εκλογές του 2022. Με τον “Σαρκό”… ξεδοντιασμένο, ο “Μανού” Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει αντίπαλο από την Κεντροδεξιά. “Εκείνη” ωστόσο προσδοκά ότι θα εισπράξει η ίδια ένα μεγάλο μέρος των ψήφων που θα συγκέντρωνε ο Νικολά Σαρκοζί, ακριβώς επειδή είναι ψήφοι αντι-Μακρόν.

Οι εξελίξεις γίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος