Ο μεσαίος χώρος εγκαταλείπει τον “θεραπευτή” της Αμερικής…

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η ανεπηρέαστη από τις συγκυρίες αντοχή ενός μηνύματος, που διατηρεί το προνόμιο να ανατροφοδοτεί τη χρησιμότητά του ενώπιον πληθυντικών κοινωνικών ακροατηρίων. Αυτό είναι το “ιερό δισκοπότηρο” της πολιτικής επικοινωνίας, που αναζητεί διαχρονικά και με συνεπές πάθος το κατάλληλο “μέσο-μήνυμα”. Εκείνον που θα λειτουργήσει ως το πρόσωπο στον καθρέφτη μιας αφετηρίας διαδρομής, η οποία θα τέμνεται με τις επικαιροποιημένες προτεραιότητες της “σιωπηλής πλειοψηφίας”.

Ο Τζο Μπάιντεν εξάντλησε ήδη, μετά από σχεδόν 9 μήνες παρουσίας στο Οβάλ Γραφείο, την αύρα υπεροχής που του προσέφερε η ταυτοτική υποψηφιότητά του ως “θεραπευτή” της Αμερικής, ως του ηγέτη που θα συρρίκνωνε την ένταση των παθών και του κοινωνικού διχασμού, στον απόηχο της τετραετούς διακυβέρνησης Τραμπ.

Από τους τραγικούς χειρισμούς στο Αφγανιστάν, μέχρι την καθυστέρηση στο να κλείσει το κεφάλαιο της πανδημίας του κορονοϊού, και πάνω από όλα με την ατροφική ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη, από την “υγεία” της οποίας εξαρτάται… η ανθρωπότητα, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου μετράει ισχυρές ρωγμές εμπιστοσύνης στο προφίλ του.

Οι δημοσκοπήσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου την αξιοπιστία τους στη συλλογή και ανάλυση των κοινωνικών ρευμάτων, καταγράφουν την επώδυνη απογοήτευση του μεσαίου χώρου από τον Τζο Μπάιντεν. Ένα συμπέρασμα με μη αναστρέψιμη δυναμική.

Χωρίς τον μεσαίο χώρο δίπλα του, ή έστω να τον… ανέχεται, ο Τζο Μπάιντεν πορεύεται σε “σφαγή”, στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, με περίπου προεξοφλημένη ήδη την απώλεια και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, για τους Δημοκρατικούς. Αν συμβεί αυτό, το δεύτερο μισό της θητείας Μπάιντεν-Χάρις θα εξελιχθεί σε άβολη συγκατοίκηση με τους Ρεπουμπλικανούς, με τον Λευκό Οίκο και το Δημοκρατικό Κόμμα πολιτικά… αφοπλισμένους.

Ο μεσαίος χώρος αναζητεί ήδη τον επόμενο εκφραστή του, με τη σχετική αναζήτηση να μην είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη, σε μια Ουάσινγκτον με συρρικνωμένο πολιτικό ταλέντο.

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας