Του Μανώλη Κομνηνού
Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο στρατηγός Λάμπρος Τζούμης ανέλυσε τα βασικά σενάρια που πιθανότατα θα… βρούμε μπροστά μας, με τις εξελίξεις που έρχονται στο μέτωπο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Ο Λάμπρος Τζούμης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
Μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της αυτονομίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τα σενάρια για τις εξελίξεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις :
Η Ρωσία να προωθήσει δυνάμεις στις αυτονομηθείσες περιοχές αν δεν το έχει πράξει ήδη, με το πρόσχημα προστασίας των ρωσόφωνων κατοίκων και να προχωρήσει σε προσάρτηση.
Κατόπιν ενεργειών από Ουκρανούς εθνικιστές στις περιοχές αυτές ή μετά από ρωσική προβοκάτσια να εκδηλωθεί ρωσική επιθετική επιχείρηση για επέκταση των ορίων των αποσχισθεισών περιοχών και ομογενοποίηση με τα υπάρχοντα διοικητικά – γεωγραφικά όρια. Στη (φωτο 1) με μπλε χρώμα φαίνονται τα όρια των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και με σκούρο γκρι τα διοικητικά όρια. Να επισημανθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταληφθεί η Μαριούπολη στην οποία διαβιεί η ελληνική ομογένεια. Υπόψη ότι οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι πλούσιες σε μεταλλεύματα (κυρίως σίδηρο), ελέγχονται από αυτονομιστές αλλά η διακίνηση και εκμετάλλευση γίνεται από το λιμάνι της Μαριούπολης που είναι υπό ουκρανική διοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τη διοικητική ομογενοποίηση των ορίων θα υπάρξει και οικονομική.
Σύμφωνα με σενάριο που διατυπώνεται από ορισμένους είναι ότι η Ρωσία θα καταλάβει όλη την παραλιακή ζώνη από Μαριούπολη μέχρι την Κριμαία που έχει προσαρτήσει από το 2014 για να ενώσει αυτές τις δυο περιοχές (φωτο 2). Να λάβουμε υπόψη ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο καθόσον έχει κατασκευαστεί γέφυρα (φωτο 3) μήκους 19 Km στο στενό του ΚΕΡΤΣ από τo 2018 και γίνεται η διακίνηση υλικών και προσωπικού από την Ρωσία στην Κριμαία.
Σε ακραίο σενάριο οι Ρώσοι να φτάσουν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας μέχρι το ποταμό Δνείπερο (φωτο 4) που χωρίζει τη χώρα στη μέση. Επισημαίνεται το νότιο τμήμα καθόσον στα Βόρεια επί του ποταμού βρίσκεται το Κίεβο και μια ρωσική ενέργεια στην ουκρανική πρωτεύουσα με 3 εκατ. αμάχους εκτιμάται ως απίθανη. Για να συμβεί το τελευταίο σενάριο θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση μεγάλης κλίμακας από την Ουκρανία, περίπτωση που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.