Ο Μπάιντεν σε ρόλο… Ρομπέν των Δασών

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ήταν προσανατολισμένη να συναρπάσει. Όπως και έγινε.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ενωτικός και θεσμικός, με αποτέλεσμα να κερδίσει την αποδοχή της κοινής γνώμης που παρακολούθησε τηλεοπτικά την ομιλία του. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι το 85% των Αμερικανών πολιτών είχε θετική άποψη για όσα άκουσε από τον διάδοχο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια, η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού, και φυσικά ο συμβολισμός δυο γυναικών, της Κάμαλα Χάρις και της Νάνσι Πελόζι, να τον συνοδεύουν στο κάδρο, ως οι αμέσως επόμενοι στην ιεραρχία θεσμικοί αξιωματούχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να εμφανιστεί και ως… Ρομπέν των Δασών. Που θα φορολογήσει τους πλούσιους, για να ενισχύσει εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Μίλησε άλλωστε για τη Wall Street, υποστηρίζοντας ότι την Αμερική δεν την έφτιαξαν οι ισχυροί της οικονομίας, αλλά η μεσαία τάξη.

Λίγος ρομαντισμός, δεν έβλαψε ποτέ…

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής