Ο Μπάιντεν ως μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης, ακόμη και από τον… Τραμπ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Τον… Ψυχρό Πόλεμο δεν τον βγάζεις από μέσα σου. Ειδικά όταν είσαι… κάποιας ηλικίας, κάτι που σημαίνει ότι έχεις εκπαιδεύσει τον εαυτό σου να σκέφτεται και να λειτουργεί με συγκεκριμένους κώδικες.

Δεν περίμενε κανείς κάτι περισσότερο και καλύτερο από τον Τζο Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί άλλωστε τον εξέλεξαν ως “θεραπευτή” των πληγών που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και να ανησυχούν για τυχόν αστοχίες στη διεθνή θέση της “σημαντικότερης Δημοκρατίας στον κόσμο”. Τα αποτελέσματα, αρνητικά και τοξικά, τα βιώνουμε ήδη.

Μετά το κάζο στο Αφγανιστάν, που θα συνοδεύει εφεξής τις αναμνήσεις της Δύσης, ως διαρκής ηθική ντροπή, ήρθε η συμμαχία με τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, με “θύμα” την Κίνα αλλά… και τη Γαλλία. Δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόλυτα αναμενόμενο για έναν πολιτικό που έμαθε να βλέπει την Ευρώπη ως… κίνδυνο για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, και να μην επιθυμεί την πολιτική ενοποίηση της ηπείρου μας.

Η άβολη αλήθεια με την οποία πρέπει να συμβιώνουμε εφεξής, είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται σε μεγαλύτερο εχθρό της Ευρώπης, ακόμη και από τον… Ντόναλντ Τραμπ. Για να μην πέφτουμε διαρκώς από τα σύννεφα, δηλαδή.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος