Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά… δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τη δεύτερη δίκη του για διαφθορά μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με κανέναν άλλον πολιτικό στις ΗΠΑ, να βρίσκεται σε εξέλιξη, και την υπεράσπισή του να αδυνατεί να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος του πελάτη της, ο Μπομπ Μενέντεζ δείχνει διατεθειμένος να… εκβιάσει το σύστημα.
Ως “εκβιασμός” περιγράφεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ η προσπάθεια του βετεράνου Γερουσιαστή να συγκεντρώσει τις υπογραφές που προβλέπει το Σύνταγμα, ώστε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ως ανεξάρτητος, για την έδρα του Νιού Τζέρσεϊ στο Κογκρέσο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα… εξοστράκισε τον Μενέντεζ ως “απόβλητο”, μετά τις πολλαπλές διώξεις για διαφθορά και για τη λειτουργία του ως… ξένος πράκτορας, και ο βετεράνος πολιτικός δεν συμμετείχε στα προκριματικά των Δημοκρατικών για τον υποψήφιο που θα διεκδικήσει την έδρα της Πολιτείας του Νιού Τζέρσεϊ στη Γερουσία.
Εφόσον ο Μενέντεζ συγκεντρώσει 800 υπογραφές πριν από τις 4 Ιουνίου, μπορεί να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο ως ανεξάρτητος. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να αποσπάσει ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό ψήφων Δημοκρατικών, που θα θέσει σε κίνδυνο την έδρα του κόμματος, προς όφελος των Ρεπουμπλικανών.
Σε αυτόν τον πολιτικό φόβο ποντάρει ο Μενέντεζ, που τα τελευταία χρόνια της παρουσίας του στο Κογκρέσο υποστήριξε φιλελληνικές θέσεις, σε αντίθεση, με ό, τι έκανε στο παρελθόν.
Χωρίς φυσικά να είναι και πιθανό να καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα. Δηλαδή την ατιμωτική καταδίκη, ως διεφθαρμένος και πράκτορας ξένων χωρών.
Του Κυριάκου Βελισσάριου