Νίκος Μανεσιώτης: Ο Κασσελάκης βάζει τρικλοποδιά στη διάσωση της Attica Bank

Του Νίκου Μανεσιώτη

Μαύρη Λίστα

Πηγή: One Voice

 

Τρικλοποδιές στον “πέμπτο πυλώνα” του τραπεζικού συστήματος βάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ανεξήγητες δεν είναι. Είναι πολύ μεγάλες οι “4” συστημικές τράπεζες για να επιτρέψουν να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος της αγοράς και της κοινωνίας. Το κυριότερο είναι άλλο. Εναλλακτική πρόταση δεν ακούσαμε από τον κ. Κασσελάκη για την διάσωση και την εξυγίανση της Attica.   

Αναγκαία εδώ η (εξαιρετικά χρήσιμη) παρένθεση.  Η… σοφή One Voice δικαιώθηκε πανηγυρικώς στο θέμα. Στις 23 Ιουνίου είχε κυκλοφορήσει με πρώτο κτύπημα στο συγκεκριμένο φύλλο της: “Τρικλοποδιές στον πέμπτο πυλώνα των τραπεζών“. Τότε κάποιοι είχαν μειδιάσει. Άλλοι απορήσει. Και ορισμένοι άλλοι υποτιμήσει το ρεπορτάζ μας. Είδατε πόσο γρήγορα και εμφατικά επιβεβαιώθηκε ότι έχουμε δυνατό και δεμένο τραπεζικό ρεπορτάζ; Κλείνω την παρένθεση και πάμε στο θέμα μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια παρέμβαση εναντίον της συμφωνίας των μετόχων της, για την εξυγίανση της Attica Bank. Αφήνω στην άκρη ότι δεν έλαβε υπόψιν του την αξία της Παγκρήτιας Τράπεζας, την οποία “εισφέρει” η Thrivest Holdings στην νέα Attica Bank.

Επικεντρώνομαι στην ουσία. Τι θέλει και τι επιδιώκει με την παρέμβαση του ο κ. Κασσελάκης; Και τον ρωτάω αυτό διότι δεν μας παρουσιάζει ένα σχέδιο για την διάσωση της Attica Bank. Αν, όμως, δεν σωθεί η τράπεζα, τότε το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, θα χάσει τα 500 εκατομμύρια που έχει ήδη επενδύσει στην τράπεζα. Καραμπινάτη απιστία. Άλλο που ο Μητσοτάκης έχει φροντίσει να θεσπίσει το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και δεν τους ακουμπά κανείς.

Και το χειρότερο: Θα “κουρευτούν” οι καταθέσεις και πέραν των καταθετών θα χάσουν τα λεφτά τους οι μικροί ιδιώτες μέτοχοι της εισηγμένης! Διότι πλέον ο SSM απαγορεύει το bailout. Σήμερα μια τράπεζα διασώζεται αποκλειστικώς με bailin. Αποκλείω να επιδιώκει κάτι τέτοιο ο κ. Κασσελάκης. Φαντάζεται, όμως, ο πρόεδρος, ως πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, τι σεισμό θα φέρει στην αγορά και στο Χρηματιστήριο η ιστορία αυτή και σε τι περιπέτεια θα μπλέξει στα καλά καθούμενα την χώρα μας.

Ποιες δυνάμεις κερδίζουν από το κλείσιμο της Attica; Ρητορικό το ερώτημα μου. Ακόμα και από την καινούργια καθυστέρηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας, μόνο οι “4” συστημικές τράπεζες κερδίζουν. Και ποιος τις έσωσε κι αυτές; Ο ελληνικός λαός τις διέσωσε. Μήπως, υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που δεν σώθηκε με δημόσιο χρήμα; Αν υπάρχει, να την μάθουμε και εμείς.

Εν πάση περιπτώσει εγώ θα υπέγραφα με χέρια και πόδια την τοποθέτηση Κασσελάκη, αν μας πρότεινε σε αυτήν, την κρατικοποίηση της Attica Bank! Να μας έλεγε: “εμείς ως αριστερά, επειδή πιστεύουμε ότι η αγορά χρειάζεται μια κρατική τράπεζα, προτείνουμε την κρατικοποίηση της. Μισό δις έχει βάλει το Κράτος”… Δεν λέει αυτό, όμως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε έτσι μένουμε όμηροι σε αυτούς που δεν χρηματοδοτούν την αγορά, ιδίως τους μικρομεσαίους, και τα νοικοκυριά (κυρίως τους νέους). Πρόβλημα, κύριε Κασσελάκη. Διότι έτσι μένουμε όμηροι ενός συστήματος που μας τα παίρνει χοντρά από τις υψηλότερες προμήθειες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Διπλό το πρόβλημα, κύριε πρόεδρε.

Και δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση. Εξάλλου, αν δεν κάνω λάθος, όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε να διορθώσει την στρέβλωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού, των δανειοληπτών, των μικρομετόχων και των καταθετών. Συνεπώς, κάποιος από εμάς τους δύο έχει μετακινηθεί από την σωστή πλευρά της ιστορίας.

Best Of

Το επιτελείο Ανδρουλάκη σε πανικό

Οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στη μάχη που δίνει...

Ο Κώστας Μπακογιάννης έβγαλε τον Χάρη Δούκα στο… ξέφωτο (της αυταπάτης μεγαλείου του)

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με όσα... έσουρε ο Κώστας...

Οι «καραμανλικοί»… διέγραψαν τον Δένδια

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Η απουσία του Νίκου...

Τα «ορφανά» του Σημίτη στα ΜΜΕ, και το μίσος για τον Καραμανλή

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Σε αντίθεση με τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού...

Η (ηθική) αμηχανία των Δημοκρατικών μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον......

Η Πενσιλβάνια βγάζει (συνήθως) Πρόεδρο στις ΗΠΑ

Η Πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου διαδραματίστηκε η απόπειρα δολοφονίας...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αναπόφευκτη) “ρωγμή συμπάθειας” που χρειαζόταν ο Τραμπ για να “κλειδώσει” το Οβάλ Γραφείο

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ διαμορφώνει ένα πλαίσιο συναισθηματικής προστασίας του Αμερικανού πρώην Προέδρου, στην κρισιμότερη καμπή της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον...

Η Αμερική (της παρακμής) επιστρέφει στην εποχή με τις “ιπτάμενες σφαίρες”

Η αμερικανική Δημοκρατία, ισχυρότερη και σημαντικότερη στον πλανήτη, δίνει ιστορικά τον τόνο στον δυτικό κόσμο. Στη συλλογική Δύση. Η σημερινή Αμερική, του ετοιμόρροπου Τζο Μπάιντεν...

Ο Τραμπ παίζει (ήδη) το χαρτί του “αλεξίσφαιρου”

Μερικές ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και επιστροφή στο Νιού Τζέρσεϊ. Οι εικόνες του Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, είναι εξαιρετικά δυνατές. Και...