Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Μπορεί κάποιοι να επιχειρούν να παρουσιάσουν την αντιπαράθεση του Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη ως μια… βεντέτα από τα παλιά.
Το βέβαιο είναι ότι στην κουλτούρα και στην ιδιοσυγκρασία του Κώστα Καραμανλή τέτοιες λογικές είναι ξένες. Δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε το ίδιο για τον κ. Σημίτη, και αυτό φαίνεται σε μια σειρά πράξεών του, τις οποίες πλήρωσαν και η παράταξή του (το ΠΑΣΟΚ) και ο τόπος.
Προφανώς ο… καταλληλότερος, όπως τον αποκαλούσε η διαπλοκή, προσπάθησε να προσαρμόσει την ιστορία της εποχής, ποντάροντας στο ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα απαντούσε ο ίδιος. Όπως πληροφορούμαι, πίστευε ο κ. Σημίτης ότι το πολύ-πολύ θα είχε μια απάντηση μέσω διαρροών. Αιφνιδιάστηκε, και αυτό φάνηκε από την απάντησή του. Πάμε όμως στην ουσία των πραγμάτων τώρα. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για συγκεκριμένα πράγματα στα οποία ο κ. Σημίτης δεν απάντησε.
Χαρακτηριστικότερο όλων, ότι το ραντεβού το οποίο επικαλείται ο κ. Σημίτης και στο οποίο τάχα ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να ενημερωθεί για τα ελληνοτουρκικά ουδέποτε είχε γίνει με τα πρόσωπα και την ατζέντα που αναφέρει.
Το κυριότερο όμως είναι ότι ο κ. Σημίτης δεν απάντησε σε καμία από τις επισημάνσεις του κ. Καραμανλή, αλλά αρκέστηκε στο να… βαπτίσει τις μείζονες υποχωρήσεις σε καίρια εθνικά θέματα ως δήθεν κινητικότητα! Έτσι έβλεπε ο πρώην πρωθυπουργός των Ιμίων τα εθνικά θέματα. Ως θέματα που θέλουν… κινητικότητα! Μόνο με αυτό που είπε επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή η δήθεν «επιτυχημένη» στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!
Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, εκτός του να ξεσκεπάσει το αφήγημα του κ. Σημίτη, πέτυχε και κάτι άλλο.
Με τις δύο τελευταίες παραγράφους δημιούργησε ένα πατριωτικό μέτωπο, καθώς τόνισε:
Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο του 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων.
Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο.
Αυτό το σημείο της τοποθέτησης Καραμανλή, από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, ικανοποίησε τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο. Παράλληλα θωράκισε και την κυβέρνηση απέναντι σε όσους πήγαιναν στις διαπραγματεύσεις έχοντας στο μυαλό τους… κινητικότητες στα εθνικά θέματα. Και ορθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη φρόντισε να διορθώσει τη ρότα, λέγοντας ότι με την Τουρκία μιλάμε για ΑΟΖ και όχι για χωρικά ύδατα…
Τέλος ας γνωρίζουν πλέον κάποιοι ότι από εδώ και πέρα όταν ο κ. Καραμανλής κρίνει ότι χρειάζεται θα απαντά ο ίδιος. Η «κόκκινη» γραμμή, μπήκε…