Γράφει η Νικόλ Λειβαδάρη
Πηγή: εφημερίδα “Ναυτεμπορική”
Οι αριθμοί μπορεί να καίνε περισσότερο ακόμη και από την ίδια την πυρκαγιά που, κυριολεκτικά πια, έχει αφανίσει τον Έβρο.
Η καμένη έκταση στον Έβρο, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και του Μeteo, φθάνει στα 935.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 440.180 στρέμματα (47%) είναι δασικές εκτάσεις, τα 318.000 (34%) θαμνώδεις εκτάσεις και τα 81.140 (9%) αγροτική γη.
Το άμεσο οικονομικό κόστος αυτής της καταστροφής -που ακόμη εξελίσσεται- φθάνει ήδη, με βάση το μοντέλο που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη έρευνα της «Ναυτεμπορικής» ο καθηγητής Χάρης Δούκας, το 1,5 δισ. ευρώ: Κόστος 607 εκατομμυρίων ευρώ για τα καμένα στρέμματα και επιπλέον δυνητικό κόστος 935 εκατομμυρίων από τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ο λογαριασμός συμπεριλαμβάνει τις απώλειες στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, την αποκατάσταση των καμένων, την αγροτική καταστροφή, τις ζημιές στις υποδομές και τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Δεν συμπεριλαμβάνει τον πληθωρισμό και το μακρο-μεσοπρόθεσμο κοινωνικό κόστος.
Ανάλογος λογαριασμός που έβγαλε πριν από λίγες μέρες η Moody’s για την τραγική πυρκαγιά στο Μάουι της Χαβάης προσδιορίζει το κόστος τής εκεί καταστροφής στα 4 με 6 δισ. δολάρια. Και στην έκθεση της Moody’s δεν συμπεριλαμβάνονται τα πληθωρισμένα κόστη ανοικοδόμησης, οι απώλειες στο ΑΕΠ της Χαβάης και το κοινωνικό κόστος των πυρκαγιών.
Όλα αυτά δεν είναι προπαγάνδα των αριθμών, όπως ενδεχομένως θα προτιμούσαν να πουν κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Είναι η απόδειξη της τραγωδίας του φετινού καλοκαιριού. Και το αντίτιμο μιας αποτυχημένης αντιπυρικής πολιτικής που επιμένει να αγνοεί ακόμη και το κυνικό όφελος, όπως αυτό καταγράφεται στα μοντέλα της Κομισιόν: το γεγονός ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη αποτρέπεται ζημιά 2 ευρώ από τις πυρκαγιές.