Ν. Φιλιππίδης: Μερικές φορές χάνουμε τη μεγάλη εικόνα

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Μερικές φορές χάνουμε την αίσθηση των πραγμάτων. Τη μεγάλη εικόνα. Κλεισμένοι, ως χώρα στον μικρόκοσμό μας ξεχνάμε να χαρούμε τις σημαντικές βελτιώσεις που έρχονται στη ζωή μας με απλές διορθωτικές παρεμβάσεις. Εχουμε κάνει εθνικό μας σπορ την γκρίνια και την άρνηση στις αλλαγές. Αφού γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις και δούμε τα θετικά τους αποτελέσματα, τις απολαμβάνουμε, μαθαίνουμε να ζούμε με αυτές, αλλά χάνουμε το πιο σημαντικό. Ξεχνάμε να τις εκτιμήσουμε.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, όλοι «κλωτσάνε» στην εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων που θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τη φοροδιαφυγή, όπως για παράδειγμα το myDATA που θα δηλώνονται απευθείας τα τιμολόγια στην Εφορία. Αντιδρούν όπως αντιδρούσαν και με όλες τις αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια. Ξεχνούν τον «μπελά» της συγκέντρωσης ενός τεράστιου όγκου εγγράφων για να υποβάλουμε κάθε χρόνο τη φορολογική μας δήλωση. Πλέον οι περισσότερες είναι προσυμπληρωμένες. Ο,τι δηλώσει ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο, αυτό και μπαίνει στη φορολογική δήλωση. Αυτόματα, χωρίς άλλο κόπο, χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς ούτε καν έλεγχο. Ο πολίτης απλώς επιβεβαιώνει τα στοιχεία. Συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια. Δεν ξέρω πόσοι έχουν εκτιμήσει την ευκολία που υπάρχει πλέον. Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται την ταλαιπωρία που υπήρχε παλαιότερα.

Θα ρωτήσει κάποιος, λύθηκαν όλα τα προβλήματα με τις εφορίες; Προφανώς όχι. Θέματα υπάρχουν και πολλά. Δεν απαντάνε τα email αμέσως. Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Αλλά βήματα έχουν γίνει. Σε κάποιες περιπτώσεις τα βήματα είναι πιο μπροστά από αυτά που έχουν κάνει μεγάλα αναπτυγμένα κράτη, που μόλις πριν από μερικά χρόνια μιλούσαν μαζί μας και εμείς μόνο ακούγαμε. Κάποιους τους πληρώναμε για να παίρνουμε τεχνική βοήθεια.

Πλέον – και αυτό δεν είναι υπερβολή -απευθύνονται σε εμάς από το εξωτερικό για τις δικές μας γνώσεις. Για τα δικά μας επιτεύγματα.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής είχε συναντήσει εδώ στην Αθήνα τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Η συνάντηση είχε περάσει στα ψιλά της δημοσιότητας.

Ο Γερμανός ήθελε να μάθει πώς δουλεύει το myDATA και το ELENXIS, δύο συστήματα που ηλεκτρονικοποιούν όλη τη διαδικασία υποβολής και ελέγχου της φορολογητέα ύλης.

Προφανώς, οι Γερμανοί είναι πολύ μπροστά σε πολλά άλλα, όπως η εσωτερική λειτουργία των εφοριών και κυρίως η αντιμετώπιση του πολίτη. Αλλά σε αυτά τα συστήματα ήθελαν να δουν πώς τα κάνουν οι Ελληνες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πιτσιλής βρέθηκε στην Ελβετία. Συναντήθηκε στη Γενεύη με τον ελβετό ομόλογό του. Αλλη χώρα, άλλοι κανόνες, άλλη οργάνωση. Για παράδειγμα τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ 7,7% ο ανώτερος) τον εισπράττει το ομοσπονδιακό κράτος. Τους άμεσους φόρους (φόρος εισοδήματος) τους εισπράττουν τα 26 καντόνια που απαρτίζουν τη χώρα.

Ολα αυτά ωραία, αλλά αυτοί ήθελαν να μάθουν πώς λειτουργούν οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Πώς οι Ελληνες δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να επισκέπτονται την Εφορία. Πώς λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων. Στην Ελβετία, ακόμα πολλοί φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις σε χαρτί.

Ολα αυτά που εδώ θεωρούνται δεδομένα σε μια πολύ πιο ανεπτυγμένη χώρα από τη δική μας, παραμένουν ζητούμενο.

Αυτό που «πόνεσε» τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ και είναι η «αχίλλειος πτέρνα» ακόμα των ελληνικών υπηρεσιών, ήταν η εξαιρετική πελατοκεντρική προσέγγιση των ελβετικών φορολογικών αρχών. Τηλεφωνικό κέντρο που καλείς και με αυτόματη ταυτοποίηση σε στέλνει κατευθείαν στον υπάλληλο που χειρίζεται την υπόθεσή του, ο οποίος φανταζόμαστε ότι σηκώνει το ακουστικό. Αλλά και αυτό φαίνεται ότι οδεύει προς επίλυση…

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Γιώργος Χαρβαλιάς: Ένα σκοτεινό, άθλιο και φτηνό παρασκήνιο

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς Πηγή: εφημερίδα "Δημοκρατία" Οσοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Παιδικά Χωριά SOS: Πάσχα με μια κίνηση αγάπης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς τους στα social media, τα Παιδικά Χωριά SOS στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την περίοδο της...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του παιχνιδιού και το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα   Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι γεμάτη από οξύμωρα. Ένας νέος άνθρωπος, με επικοινωνιακές...