Ν. Φιλιππίδης: Η οικονομία έδειξε πρωτοφανείς αντοχές στα δύσκολα

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Οι υποψιασμένοι Ελληνες από χρεοκοπίες, δημοσιονομικά ελλείμματα, «τρύπες» στον προϋπολογισμό και άλλα συναφή φοβούνται μην έχουμε… άλλες περιπέτειες μετά την πανδημία και τις πυρκαγιές. Οικονομικές αυτή τη φορά.

Για την ώρα ωστόσο φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται ούτε οι καχύποπτοι ούτε οι προνοητικοί. Η οικονομία έδειξε πρωτοφανείς αντοχές στα δύσκολα και πολύ γρήγορη αντίδραση στο – έστω και σπασμωδικό – άνοιγμα. Προφανώς «λεφτόδεντρο» δεν έχει βρεθεί. Τα χρήματα που δόθηκαν και δίνονται είναι πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν είναι από τον προϋπολογισμό. Αρα δεν θα επιβαρύνουν παραπάνω τον φορολογούμενο. Σίγουρα δεν θα οδηγήσουν από μόνα τους σε περιοριστικές πολιτικές. Επίσης, σημαντικοί για την ελληνική οικονομία κλάδοι έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα και ανοδική αντίδραση μόλις λειτούργησαν. Οπως ο τουρισμός και η εστίαση. Για όσους το έχασαν, μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι ο τζίρος της εστίασης ξεπέρασε στο β’ τρίμηνο το 1 δισ. ευρώ. Περίπου ο διπλάσιος από το αντίστοιχο τρίμηνο του…. delivery λόγω lockdown του 2020, αλλά λίγο περισσότερο από το μισό του 2019. Το τρίτο τρίμηνο εκτιμάται πλέον ότι μπορεί να κινηθεί και πάνω από τα μεγέθη του 2019.

Με ρυθμούς πάνω από τα προ COVID επίπεδα κινείται από τα μέσα Ιουλίου και ο ελληνικός τουρισμός. Τάση που δύσκολα θα ανακοπεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πτήσεις προς τη χώρα μας αλλοδαπών τουριστών είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με το 2019, όταν η μέση τάση στη Μεσόγειο δείχνει πτώση 30%. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι η τάση είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο, όταν οι αφίξεις ήταν οι τετραπλάσιες του 2020, αλλά κυρίως ήδη είχαν φτάσει στο 25% του 2019. Η δε εκτίμηση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη πρόσθετε τον παράγοντα «έσοδο ανά επισκέπτη», που κινείται με διψήφια αύξηση τη φετινή σεζόν, καθώς μας επισκέφθηκαν υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες, οι οποίοι ξόδεψαν στα ακριβότερα καταλύματα και στην υψηλή περίοδο τα χρήματά τους. Το πιο παρήγορο γεγονός της περιόδου ήταν επίσης η συνεχιζόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 22,4% στη βιομηχανία τον Ιούνιο.

Είναι σημαντικό ως γεγονός καθώς η βιομηχανία κινήθηκε και πέρυσι ανοδικά έναντι του 2019, δείχνοντας ότι η τάση εξωστρέφειας των ελληνικών βιομηχανικών προϊόντων συνεχίζεται.

Την τάση επιβεβαίωσε και η αύξηση κατά 21,4% των εξαγωγών προϊόντων, χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Αν και πηγή προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελεί το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο για ακόμη έναν μήνα αυξήθηκε κατά 37,5% με το άνοιγμα των lockdown και την αύξηση των εισαγωγών. Κοντολογίς, στο οικονομικό επιτελείο, παρά την εικόνα προβληματισμού που βγάζουν προς τα έξω, θα πρέπει κανονικά να «γελούν και τα μουστάκια τους».

Η ελληνική οικονομία όχι απλά άντεξε το 2021 παρά τα έκτακτα νέα lockdown, που δεν είχαν προβλεφθεί στο σενάριο του προϋπολογισμού, ούτε βέβαια τις δαπάνες για τις πυρκαγιές, αλλά πήγε και πολύ καλύτερα ακόμα και από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.

Πλέον ακόμα και ο σε βαθμό υπερβολής συγκρατημένος στις εκτιμήσεις υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που εμμένει στην επίσημη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,6% το 2021, είναι έτοιμος ίσως και πριν από τη ΔΕΘ να την αναθεωρήσει προς τα πάνω. Με τα σημερινά δεδομένα θα κινηθεί πάνω από το 5%. Παρεμπιπτόντως, στο οικονομικό επιτελείο για το αποτέλεσμα της χρονιάς δεν δείχνουν να τους ανησυχούν τόσο τα επόμενα τρίμηνα. Περισσότερο ανησυχούν για πιθανή αναθεώρηση προς τα κάτω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των στοιχείων α’ τριμήνου, που θα ανακοινωθούν μαζί με το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, όμως, ίδωμεν..

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...