Ν. Φιλιππίδης: Η μπάλα με την ακρίβεια… χάνεται εγχωρίως

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Δεν είναι μικρά τα πακέτα για την ενέργεια που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση. Κινούνται πέριξ των 350 εκατ. ευρώ. Σε άλλες εποχές θα έκαναν τη διαφορά. Τώρα καλύπτουν μόλις ένα μέρος της επιβάρυνσης. Κάνουν δηλαδή μια δουλειά, αλλά ούτε καν πλησιάζουν το πρόβλημα. Γιατί φαίνεται ότι αυτό ξεπερνά τις ανακοινώσεις οποιαδήποτε κυβέρνησης. Καθυστερούν επιπλέον να περάσουν στους λογαριασμούς με αποτέλεσμα, μαζί με άλλες επιβαρύνσεις που επίσης έχουν ενσκήψει για διάφορους λόγους, να κάνουν το κλίμα αφόρητο για πολλές οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες ακούν για ανάπτυξη, βλέπουν γύρω τους να κυκλοφορεί χρήμα και αυτοί όχι απλά είναι «στην απέξω», αλλά διαπιστώνουν ότι πέφτει το επίπεδο ζωής τους.

Μια απλή οικογένεια που δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι και φέρνουν κάθε μήνα στο σπίτι 2.500 ευρώ. Μια μέση δηλαδή οικογένεια, που πάει διακοπές δύο φορές τον χρόνο και βγαίνει και για ένα φαγητό τρεις φορές τον μήνα. Κατάφερνε να βάλει και 100 ευρώ τον μήνα στο πλάι για ώρα ανάγκης, βλέπει ο λογαριασμός της ενέργειας να του έρχεται αντί για 100 ευρώ, στα 300 ευρώ.

Αυτόματα πρέπει να σταματήσει την αποταμίευση, να κόψει την μια έξοδο του μήνα, ενδεχομένως να περιορίσει τις διακοπές ή να ματαιώσει την αγορά ενός νέου ρούχου. Να ρίξει δηλαδή την ποιότητα ζωής, καθώς την ίδια στιγμή οι αμοιβές των δύο συζύγων δεν έχουν αυξηθεί ή έχουν αυξηθεί στο ύψος των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση.

Ενδεχομένως καθ’ υπερβολή, αλλά αυτή είναι μέσες άκρες η κατάσταση σε μια οικογένεια. Με την ψυχολογία αυτή να βαραίνει, κρίνει σήμερα την κυβέρνηση. Προφανώς και ο μέσος Ελληνας αναγνωρίζει τις ικανότητες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού σε πολλά και μεγάλα. Αναγνωρίζει τον τρόπο που χειρίστηκε και χειρίζεται την Τουρκία. Την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας με την απόκτηση των Rafale και των υπόλοιπων εξοπλισμών που προγραμματίζονται. Αναγνωρίζει με το παραπάνω ότι όχι απλά έκανε πράξη όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά για τη μείωση των φόρων και των εισφορών, αλλά τους μείωσε ακόμα παραπάνω. Αναγνωρίζει ότι η ζωή του με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές έγινε πιο εύκολη.

Αναγνωρίζει ότι στάθηκε στο πλάι των πληττόμενων από την πανδημία πολιτών και επιχειρήσεων, δίνοντας πολλά χρήματα. Ισως και παραπάνω από ό,τι θα έπρεπε ή μπορούσε η οικονομία να δώσει. Αλλά τα χρήματα δόθηκαν. Επιχειρήσεις σώθηκαν όχι μόνο από την πανδημία αλλά και από τα παλαιότερα προβλήματά τους.

Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα έγιναν. Θεωρούνται δεδομένα. Ο πήχης όμως έχει πλέον ανέβει. Η ακρίβεια μπορεί να είναι σε έναν βαθμό εισαγόμενη, αλλά η «μπάλα χάνεται» εγχωρίως. Από τα μικρά, μεσαία ή μεγάλα «καπέλα» που βάζουν κάποιοι στις τιμές. Από τις παθογένειες και την έλλειψη ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της ενέργειας, από τα πετρέλαια μέχρι τον ηλεκτρισμό.

Από την αγορά τηλεπικοινωνιών, μέχρι την αγορά κατοικίας και την εκτίναξη των τιμών των ενοικίων. Από τα μικρά ή τα μεγάλα συμφέροντα στο γάλα, στα σιτηρά και τα λιπάσματα. Πλέον χρειάζεται να μπει ένα μεγάλο στοπ με κάθε λογής παρεμβάσεις ξεχωριστά σε όλα τα κόστη που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και αυτό το στοπ πρέπει να το βάλει η κυβέρνηση.

Best Of

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι...

Οι Τοπικές της ΝΔ τηλεφωνούν για εκλογικούς αντιπροσώπους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ενδεικτικό της προεκλογικής κινητικότητας που υπάρχει στη...

Ράνια Σβίγκου: Η κοινωνία πληρώνει ακριβά τις νεοφιλελεύθερες εμμονές Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Εποχή» και τη δημοσιογράφο...

Κικίλιας: Στηρίζουμε τους Έλληνες που δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές

«Τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν είναι ιδιαίτερα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αυτόνομη) δυναμική των (πρόωρων) εκλογών

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall...

Οι Έλληνες… κλείνουν την τηλεόραση, βλέποντας δημοσιογράφους… χούλιγκαν

Του Νίκου Φυλάγγελου Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που συνόδευσε...

Οι Τοπικές της ΝΔ τηλεφωνούν για εκλογικούς αντιπροσώπους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ενδεικτικό της προεκλογικής κινητικότητας που υπάρχει στη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αυτόνομη) δυναμική των (πρόωρων) εκλογών

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022   Τα γεγονότα. Ατίθασα και απρόσμενα ως προς το πόσο αυτόνομη δυναμική κρύβουν...

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από τα πρόσωπα στον χώρο της Κεντροδεξιάς που, τα τελευταία χρόνια έχουν διευρύνει την απήχηση...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall Street. Γι' αυτό και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τον έκανε Υπουργό Οικονομικών, ούτε Διοικητή της...