Ν. Φιλιππίδης: Η απεξάρτηση από τη Ρωσία πρέπει να αφορά κάθε δραστηριότητα

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Την Τρίτη του Πάσχα των Ορθοδόξων η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο από Πολωνία και Βουλγαρία. Αποφασίζοντας μονομερώς, απειλώντας τους πάντες – και εμάς – ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουμε έως τις 25 Μαΐου με τον τρόπο που ο Πούτιν επιθυμεί θα έχουμε την τύχη των δύο χωρών. Εκβιασμός από τους λίγους. Και γιατί να μην το κάνει αφού μπορεί.

Κι όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτός μας έχει περισσότερη ανάγκη. Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι παρά τον πόλεμο, παρά τους νεκρούς Ουκρανούς, τις καταστροφές, τις εκτοπίσεις και τις διακηρυγμένες σε όλους τους τόνους κυρώσεις, οι Ρώσοι όχι απλώς επωφελούνται από το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα, περισσότερο από όσο ωφελείται η Ελλάδα από τη Ρωσία, αλλά εν μέσω εχθροπραξιών αυξάνουν αυτά τα οφέλη τους.

Εχουμε και λέμε. Τον Φεβρουάριο του 2022 – η εισβολή ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου – η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 662,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 252,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.

Τον ίδιο μήνα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν μόλις σε 12,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.

Οι εξαγωγές μας μειώθηκαν. Οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν. Πότε; Τον μήνα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Φανταστείτε πόσο πιο μεγάλη θα ήταν η διαφορά στο διμερές μας εμπόριο εάν δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος και δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα στο διμερές εμπόριο είναι εντυπωσιακό. Από την αρχή του έτους για κάθε ένα ευρώ που κερδίζει η Ελλάδα, η Ρωσία κερδίζει 52 ευρώ. Κι όμως μας απειλούν, καταστρατηγώντας κάθε προηγούμενη γραπτή συμφωνία.

Την προηγούμενη χρονιά, το 2021, η διαφορά ήταν επίσης χαώδης. Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 46,7%. Αντίστοιχα οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των περίφημων ρώσων τουριστών που φέτος δεν θα έρθουν, ανήλθε μόλις σε 206 εκατ. ευρώ (αύξηση 28%).

Κι όλα αυτά για να ακούμε και να διαβάζουμε τις απειλές και το παραλήρημα της κυρίας Ζαχάροβα και των τρολ της ρωσικής πρεσβείας. Να μας κάνουν μαθήματα ιστορίας, αυτοί που κερδίζουν πολλαπλάσια από εμάς ακόμα και όταν μας απειλούν. Αυτοί που κερδίζουν ακόμα και όταν υποτίθεται ότι εφαρμόζουμε κυρώσεις εναντίον τους.

Μετά την κλιμάκωση των εκβιασμών από ρωσικής πλευράς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι μόνο ενεργειακή. Πρέπει να είναι γενικευμένη σε κάθε είδος οικονομικής δραστηριότητας.

Φανταστείτε να είχατε έναν συνεργάτη, που κερδίζει πολλαπλώς από εσάς, ενώ εσείς ωφελείστε ελάχιστα. Επιπλέον αυτός ο συνεργάτης, σας επιτίθεται καθημερινά και σας προσβάλλει με κάθε τρόπο με τη συμπεριφορά του, διαφωνώντας για παράδειγμα με τα πολιτικά σας φρονήματα. Μπορείτε να συνεχίσετε να συνεργάζεστε μαζί του; Για λόγους αρχής και όχι μόνο, μάλλον όχι…

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Θα δώσουμε όσα αντέχουμε

Το μήνυμα ότι η χώρα έχει μια μοναδική ιστορική...

Ποιούς επέλεξε ο Μητσοτάκης για την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της ΝΔ

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας...

Ισχυρή εντολή εμπιστοσύνης στον Λάζαρο Κυρίζογλου για να διορθώσει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Η σαρωτική επικράτηση του Λάζαρου Κυρίζογλου απέναντι...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Γιάννης Πρετεντέρης: Μια “άλλη” αντιπολίτευση, που δεν μετριέται στις δημοσκοπήσεις

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Εννέα μήνες μετά...

Άρης Πορτοσάλτε: Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι για τη δύσκολη δουλειά

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Δεν είναι η πρώτη φορά...

Μανώλης Κοττάκης: Η σπουδή από την τρόικα για την αθώωση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ποτέ δεν είναι αργά να...

Κωστής Χατζηδάκης: Θα δώσουμε όσα αντέχουμε

Το μήνυμα ότι η χώρα έχει μια μοναδική ιστορική...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Γιάννης Πρετεντέρης: Μια “άλλη” αντιπολίτευση, που δεν μετριέται στις δημοσκοπήσεις

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Εννέα μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άλλη αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση διάχυτη, χωρίς ίσως πολιτικό σκελετό,...

Άρης Πορτοσάλτε: Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι για τη δύσκολη δουλειά

Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε Πηγή: liberal.gr   Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση καθυστερεί να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες. Κυριεύεται συνήθως από έναν φόβο, έναν...

Μανώλης Κοττάκης: Η σπουδή από την τρόικα για την αθώωση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε τη νεότερη Ιστορία μας. Ποτέ. Αρκεί να εξάγουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για να μην...