Ν. Φιλιππίδης: Η απεξάρτηση από τη Ρωσία πρέπει να αφορά κάθε δραστηριότητα

Γράφει ο Νίκος Φιλιππίδης

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Την Τρίτη του Πάσχα των Ορθοδόξων η Ρωσία έκοψε το φυσικό αέριο από Πολωνία και Βουλγαρία. Αποφασίζοντας μονομερώς, απειλώντας τους πάντες – και εμάς – ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσουμε έως τις 25 Μαΐου με τον τρόπο που ο Πούτιν επιθυμεί θα έχουμε την τύχη των δύο χωρών. Εκβιασμός από τους λίγους. Και γιατί να μην το κάνει αφού μπορεί.

Κι όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτός μας έχει περισσότερη ανάγκη. Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι παρά τον πόλεμο, παρά τους νεκρούς Ουκρανούς, τις καταστροφές, τις εκτοπίσεις και τις διακηρυγμένες σε όλους τους τόνους κυρώσεις, οι Ρώσοι όχι απλώς επωφελούνται από το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα, περισσότερο από όσο ωφελείται η Ελλάδα από τη Ρωσία, αλλά εν μέσω εχθροπραξιών αυξάνουν αυτά τα οφέλη τους.

Εχουμε και λέμε. Τον Φεβρουάριο του 2022 – η εισβολή ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου – η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 662,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 252,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.

Τον ίδιο μήνα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν μόλις σε 12,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021.

Οι εξαγωγές μας μειώθηκαν. Οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν. Πότε; Τον μήνα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Φανταστείτε πόσο πιο μεγάλη θα ήταν η διαφορά στο διμερές μας εμπόριο εάν δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος και δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα στο διμερές εμπόριο είναι εντυπωσιακό. Από την αρχή του έτους για κάθε ένα ευρώ που κερδίζει η Ελλάδα, η Ρωσία κερδίζει 52 ευρώ. Κι όμως μας απειλούν, καταστρατηγώντας κάθε προηγούμενη γραπτή συμφωνία.

Την προηγούμενη χρονιά, το 2021, η διαφορά ήταν επίσης χαώδης. Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 46,7%. Αντίστοιχα οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των περίφημων ρώσων τουριστών που φέτος δεν θα έρθουν, ανήλθε μόλις σε 206 εκατ. ευρώ (αύξηση 28%).

Κι όλα αυτά για να ακούμε και να διαβάζουμε τις απειλές και το παραλήρημα της κυρίας Ζαχάροβα και των τρολ της ρωσικής πρεσβείας. Να μας κάνουν μαθήματα ιστορίας, αυτοί που κερδίζουν πολλαπλάσια από εμάς ακόμα και όταν μας απειλούν. Αυτοί που κερδίζουν ακόμα και όταν υποτίθεται ότι εφαρμόζουμε κυρώσεις εναντίον τους.

Μετά την κλιμάκωση των εκβιασμών από ρωσικής πλευράς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η απεξάρτηση από τη Ρωσία δεν μπορεί να είναι μόνο ενεργειακή. Πρέπει να είναι γενικευμένη σε κάθε είδος οικονομικής δραστηριότητας.

Φανταστείτε να είχατε έναν συνεργάτη, που κερδίζει πολλαπλώς από εσάς, ενώ εσείς ωφελείστε ελάχιστα. Επιπλέον αυτός ο συνεργάτης, σας επιτίθεται καθημερινά και σας προσβάλλει με κάθε τρόπο με τη συμπεριφορά του, διαφωνώντας για παράδειγμα με τα πολιτικά σας φρονήματα. Μπορείτε να συνεχίσετε να συνεργάζεστε μαζί του; Για λόγους αρχής και όχι μόνο, μάλλον όχι…

Best Of

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι...

Οι Τοπικές της ΝΔ τηλεφωνούν για εκλογικούς αντιπροσώπους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ενδεικτικό της προεκλογικής κινητικότητας που υπάρχει στη...

Ράνια Σβίγκου: Η κοινωνία πληρώνει ακριβά τις νεοφιλελεύθερες εμμονές Μητσοτάκη

Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Εποχή» και τη δημοσιογράφο...

Κικίλιας: Στηρίζουμε τους Έλληνες που δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές

«Τα πρώτα στοιχεία της φετινής τουριστικής σεζόν είναι ιδιαίτερα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (αυτόνομη) δυναμική των (πρόωρων) εκλογών

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall...

Οι Έλληνες… κλείνουν την τηλεόραση, βλέποντας δημοσιογράφους… χούλιγκαν

Του Νίκου Φυλάγγελου Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που συνόδευσε...

Οι Τοπικές της ΝΔ τηλεφωνούν για εκλογικούς αντιπροσώπους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ενδεικτικό της προεκλογικής κινητικότητας που υπάρχει στη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (αυτόνομη) δυναμική των (πρόωρων) εκλογών

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022   Τα γεγονότα. Ατίθασα και απρόσμενα ως προς το πόσο αυτόνομη δυναμική κρύβουν...

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από τα πρόσωπα στον χώρο της Κεντροδεξιάς που, τα τελευταία χρόνια έχουν διευρύνει την απήχηση...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall Street. Γι' αυτό και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τον έκανε Υπουργό Οικονομικών, ούτε Διοικητή της...